LEGE Nr. 177/2017 din 18 iulie 2017¶
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 584 din 21 iulie 2017
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. I
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3 din 6 ianuarie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 6 ianuarie 2017, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I, inaintea punctului 1 se introduc doua noi puncte, cu urmatorul cuprins:
„La articolul 13 alineatul (2), dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins:
<<k) asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, cu exceptia celor care obtin venituri din exploatarea proprietatii comune, potrivit legii.>>
La articolul 22, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(4) In cazul contribuabililor prevazuti la art. 47 care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5^2) si art. 52, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul trimestrului respectiv investit in activele prevazute la alin. (1), puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.>>”
2. La articolul I, dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu urmatorul cuprins:
„1^1. La articolul 25 alineatul (4), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile in urmatoarele situatii/conditii:
1. bunurile/mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. bunurile/mijloacele fixe amortizabile pentru care au fost incheiate contracte de asigurare;
3. bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii;
4. alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 si 2, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
5. subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 - 3, daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
6. produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
7. alte bunuri decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 - 6, daca termenul de valabilitate/expirare este depasit, potrivit legii;>>”.
3. La articolul I, dupa punctul 2 se introduc doua noi puncte, punctele 2^1 si 2^2, cu urmatorul cuprins:
„2^1. La articolul 47, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
<<(2) Prevederile alin. (1) se aplica si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Prevederile prezentului titlu prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016.>>
2^2. La articolul 48, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. d) este indeplinita la data inregistrarii in registrul comertului.>>”
4. La articolul I, dupa punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu urmatorul cuprins:
„3^1. La articolul 48, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
<<(8) Persoanele juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, indeplinind si celelalte conditii prevazute la art. 47 alin. (1), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu luna urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, inclusiv. Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 170/2016, respectiv prin exceptie de la prevederile art. 41 si 42, pana la acest termen se calculeaza, se declara si se plateste impozitul specific unor activitati, respectiv impozitul pe profit, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Impozitul specific unor activitati aferent acestei perioade se determina prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Pentru determinarea impozitului specific unor activitati se aplica si celelalte reguli prevazute de Legea nr. 170/2016. Impozitul pe profit se determina luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator acestei perioade.>>”
5. La articolul I, dupa punctul 6 se introduc trei noi puncte, punctele 6^1 - 6^3, cu urmatorul cuprins:
„6^1. La articolul 53 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;>>.
6^2. Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 54
Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. b) si c) si art. 52 , se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.>>
6^3. La articolul 55, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(3) In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse la art. 47 alin. (1) lit. d) si e) nu mai este indeplinita, microintreprinderea comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.>>”
6. La articolul I, dupa punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 7^1, cu urmatorul cuprins:
„7^1. La articolul 76 alineatul (4), litera t) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<t) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;>>”.
7. La articolul I punctul 8, articolul 78 alineatul (2) litera a), punctul (iv) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(iv)¶
primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3);”.
8. La articolul I, dupa punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 8^1, cu urmatorul cuprins:
„8^1. La articolul 107, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmatorul cuprins:
<<(5^1) Procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit, prevazuta la art. 76 lit. a^3) din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, de care beneficiaza persoanele fizice care obtin venituri individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica si pentru care stabilirea venitului anual din activitati agricole se efectueaza pe baza normelor de venit, se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F., cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.>>”
9. La articolul I, dupa punctul 9 se introduc cinci noi puncte, punctele 9^1 - 9^5, cu urmatorul cuprins:
„9^1. La articolul 114 alineatul (2), dupa litera a^1) se introduc doua noi litere, literele a^2) si a^3), cu urmatorul cuprins:
<<a^2) indemnizatiile pentru limita de varsta acordate in conditiile Legii nr. 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor;
a^3) indemnizatiile lunare acordate persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, potrivit prevederilor Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman;>>.
9^2. La articolul 115, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
<<(1^1) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) contribuabilii care obtin venituri din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g), care fac dovada inregistrarii fiscale pentru activitatea respectiva, potrivit legislatiei in materie, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere, la platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.>>
9^3. La articolul 125, ultima teza a alineatului (1) si alineatul (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<In cazul asocierilor cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, sunt aplicabile prevederile alin. (7) - (9).
(7) Obligatia inregistrarii veniturilor si cheltuielilor aferente activitatilor desfasurate in cadrul asocierilor cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, revine persoanei juridice.>>
9^4. La articolul 125, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8^1), cu urmatorul cuprins:
<<(8^1) In cazul asocierilor fara personalitate juridica constituite intre o persoana juridica, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016, si o persoana fizica sau orice alta entitate - asociere fara personalitate juridica, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net pentru activitatea desfasurata de persoana fizica, persoana juridica distribuie un venit net/o pierdere neta proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere, determinate potrivit prevederilor titlului II. Pentru venitul net/pierderea neta obtinuta de persoanele fizice din asociere se aplica regimul fiscal stabilit potrivit prevederilor alin. (8).>>
9^5.¶
La articolul 139 alineatul (1), litera o) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<o) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 143 alin. (2), corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical;>>”.
10. La articolul I, dupa punctul 17 se introduce un nou punct, punctul 17^1, cu urmatorul cuprins:
„17^1. La articolul 155 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;>>”.
11. La articolul I, dupa punctul 21 se introduc trei noi puncte, punctele 21^1 - 21^3, cu urmatorul cuprins:
„21^1. La articolul 169 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<c) Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si casele sectoriale de pensii pentru sumele reprezentand pensii prevazute la art. 168 alin. (10), pensii sau diferente de pensii stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii sau potrivit legislatiei in materie aferente perioadelor in care contributia a fost suportata de contribuabil potrivit legii, precum si pentru persoanele preluate in plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale;>>.
21^2. La articolul 169 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
<<e) entitatile prevazute la art. 153 alin. (1) lit. k) pentru sumele reprezentand pensii prevazute la art. 168 alin. (10), pensii sau diferente de pensii stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii sau potrivit legislatiei in materie aferente perioadelor in care contributia a fost suportata de contribuabil potrivit legii.>>
21^3. La articolul 169, alineatele (3) - (3^2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<(3) In cazul in care au fost acordate sume de natura celor prevazute la art. 168 alin. (10), cu exceptia veniturilor din pensii, sume reprezentand salarii/solde sau diferente de salarii/solde stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
(3^1) Prevederile alin. (3) se aplica si in cazul sumelor reprezentand salarii/solde sau diferente de salarii/solde stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare.
(3^2) In cazul in care au fost acordate sume reprezentand pensii prevazute la art. 168 alin. (10), pensii sau diferente de pensii stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, pentru perioadele in care contributia a fost suportata de contribuabil potrivit legii, contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (1).>>”
12. La articolul I, dupa punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 22^1, cu urmatorul cuprins:
„22^1. La articolul 171, denumirea marginala a articolului si alineatul (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, precum si din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125
(2) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta venitul din asociere.>>”
13. La articolul I, dupa punctul 25 se introduce un nou punct, punctul 25^1, cu urmatorul cuprins:
„25^1. La articolul 174 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<d) platitorii de venituri pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, precum si din arendarea bunurilor agricole, impozitate in regim de retinere la sursa.>>”
14. La articolul I punctul 32, litera c) a alineatului (1) al articolului 179 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;”.
15. La articolul I, dupa punctul 33 se introduc douazeci si sapte de noi puncte, punctele 34 - 60, cu urmatorul cuprins:
„34. La articolul 281, alineatele (1) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<ART. 281
(1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol.
(8) In cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la alin. (7), cum sunt livrarile de gaze naturale, de apa, de energie electrica, serviciile de telefonie, de inchiriere, de leasing, de concesionare*), de arendare de bunuri, de acordare cu plata pentru o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, si alte livrari/prestari asemenea, se considera ca livrarea de bunuri/prestarea de servicii este efectuata la fiecare data prevazuta in contract pentru plata bunurilor livrate/serviciilor prestate sau, in lipsa unei astfel de prevederi contractuale, la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.>>
*) In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 584 din 21 iulie 2017, cuvantul „concesionare” era indicat, in mod eronat, ca fiind „consesionare”.
La articolul 281, alineatul (9) se abroga.
36. La articolul 286 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<c) pentru operatiunile prevazute la art. 270 alin. (4) si (5), pentru transferul prevazut la art. 270 alin. (10) si pentru achizitiile intracomunitare considerate ca fiind cu plata si prevazute la art. 273 alin. (2) si (3), pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe sau bunuri de natura alimentara, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin normele metodologice;>>.
37. La articolul 287, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, in cazul falimentului beneficiarului, sau pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, sunt incasate sume aferente creantelor scoase din evidenta contabila, in cazul falimentului, sau sume aferente creantelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor respective, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate;>>.
38. La articolul 316, alineatele (8), (9), litera h) a alineatului (11), partea introductiva si litera e) ale alineatului (12) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<(8) Organele fiscale competente vor inregistra in scopuri de TVA, conform prezentului articol, toate persoanele care, in conformitate cu prevederile prezentului titlu, sunt obligate sa solicite inregistrarea, conform alin. (1), (2), (4) si (6).
(9) Prin exceptie de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu inregistreaza in scopuri de TVA persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care prezinta risc fiscal ridicat. Prin ordin al presedintelui A.N.A.F. se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal.
h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, prezinta risc fiscal ridicat. Prin ordin al presedintelui A.N.A.F. se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal.
(12) Procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA este stabilita prin normele procedurale in vigoare. Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (11) lit. a) - e) si h), organele fiscale inregistreaza persoanele impozabile la solicitarea acestora, astfel:
e) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. h), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, respectiv societatea nu mai prezinta risc fiscal ridicat, conform criteriilor stabilite la alin. (11) lit. h), de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.>>
La articolul 316, alineatul (19) se abroga.
40. La articolul 336, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<4. autoritatea competenta reprezinta:
a) directiile generale regionale ale finantelor publice, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, denumite in continuare autoritate fiscala teritoriala;
b) structura cu atributii de monitorizare, control si/sau solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, denumita in continuare autoritate fiscala centrala;
c) structura cu atributii in elaborarea legislatiei privind regimul accizelor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, denumita in continuare autoritate fiscala centrala;
d) structurile de specialitate din cadrul Directiei Generale a Vamilor, denumite in continuare autoritate vamala centrala sau teritoriala, dupa caz;
e) directiile regionale vamale sau birourile vamale de interior si/sau birourile vamale de frontiera, denumite in continuare autoritate vamala teritoriala;>>.
41. La articolul 342, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<ART. 342
(1) Nivelul accizelor este prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul titlu. Nivelul accizelor aplicabil in anul 2017 este prevazut in coloana 3 din anexa nr. 1. Incepand cu anul 2018 inclusiv, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecarui an, respectiv 1 aprilie a fiecarui an pentru tigarete este nivelul prevazut in coloanele 4 - 8 din anexa nr. 1, actualizat conform prevederilor alin. (2).
(2) Cu exceptia produselor accizabile care se regasesc la nr. crt. 6 din anexa nr. 1, nivelul accizelor prevazut in coloanele 4 - 8 din anexa nr. 1 se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pana cel mai tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.>>
42. La articolul 342, dupa alineatul (12) se introduce un nou alineat, alineatul (13), cu urmatorul cuprins:
<<(13) In perioada 1 iulie 2017 - 31 martie 2018 inclusiv, acciza specifica pentru tigarete este de 333,582 lei/1.000 tigarete.>>
Articolul 359 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 359
Reguli generale
(1) Autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati se efectueaza de catre directiile generale regionale ale finantelor publice.
(2) Procedura si conditiile in care se realizeaza autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice la propunerea A.N.A.F.>>
Articolele 360 si 361 se abroga.
La articolul 363, alineatul (4) se abroga.
46. La articolul 366, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
<<(3) Solutionarea contestatiilor potrivit alin. (2) se realizeaza de catre structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central.
(4) Procedura de solutionare a contestatiilor se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.>>
47. La articolul 369, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(5) Antrepozitarul autorizat poate contesta decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei pentru un antrepozit fiscal la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, potrivit legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
48. La articolul 371, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 371
(1) Destinatarul inregistrat poate sa isi desfasoare activitatea in aceasta calitate numai in baza autorizatiei valabile emise de autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1), potrivit prevederilor din normele metodologice.>>
49. La articolul 374, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(2) In cazul in care autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) a respins cererea de autorizare a unui destinatar inregistrat, persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, conform prevederilor legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
50. La articolul 377, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<(3) In cazuri exceptionale cand interesele legitime ale destinatarului inregistrat impun aceasta, autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) poate decala termenul de intrare in vigoare a deciziei de revocare, la o data ulterioara.
(4) Destinatarul inregistrat nemultumit poate contesta decizia de revocare a autorizatiei la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, potrivit legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
51. La articolul 379, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 379
(1) Expeditorul inregistrat in Romania poate sa isi desfasoare activitatea in aceasta calitate numai in baza autorizatiei valabile emise de autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1).>>
52. La articolul 380, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 380
Autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) elibereaza autorizatia de expeditor inregistrat numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:>>.
53. La articolul 382, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(2) In cazul in care autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) a respins cererea de autorizare a unui expeditor inregistrat, persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, conform prevederilor legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
54. La articolul 385, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<(2) In cazul in care expeditorul inregistrat doreste sa renunte la autorizatie, acesta are obligatia sa notifice acest fapt autoritatii prevazute la art. 359 alin. (1) cu cel putin 60 de zile inainte de data de la care renuntarea la autorizatie produce efecte.
(4) Expeditorul inregistrat nemultumit poate contesta decizia de revocare a autorizatiei la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, potrivit legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
55. La articolul 387, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 387
(1) Importatorul autorizat in Romania poate sa isi desfasoare activitatea in aceasta calitate numai in baza autorizatiei valabile emise de autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1).>>
56. La articolul 388, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<ART. 388
Autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) elibereaza autorizatia de importator autorizat numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:>>.
57. La articolul 390, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(2) In cazul in care autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) a respins cererea de autorizare a unui importator autorizat, persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, conform prevederilor legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
58. La articolul 393, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
<<(2) In cazul in care importatorul autorizat doreste sa renunte la autorizatie, acesta are obligatia sa notifice acest fapt autoritatii prevazute la art. 359 alin. (1) cu cel putin 60 de zile inainte de data de la care renuntarea la autorizatie produce efecte.
(4) Importatorul autorizat nemultumit poate contesta decizia de revocare a autorizatiei la structura cu atributii de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice - aparat central, potrivit legislatiei privind contenciosul administrativ.>>
59. La titlul VIII capitolul I, dupa sectiunea a 12-a se introduce o noua sectiune, sectiunea a 12^1-a, cuprinzand articolul 393^1, cu urmatorul cuprins:
<<SECTIUNEA a 12^1-a
Monitorizare si control
ART. 393^1
Activitate de monitorizare si control
Activitatea de monitorizare si control al respectarii de catre autoritatea prevazuta la art. 359 alin. (1) a conditiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizati, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati se efectueaza de catre Ministerul Finantelor Publice, potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.>>
60. Dupa articolul 487 se introduce un nou articol, articolul 487^1, cu urmatorul cuprins:
<<ART. 487^1
Termenul de depunere a documentelor
Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe cladiri, a impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport prevazute la art. 456, 464 si 469 se aplica, incepand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal, persoanelor care detin documente justificative emise pana la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior si care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autoritatilor publice locale, pana la data de 31 martie, inclusiv.>>”
ART. II
(1) Anexa nr. 1 de la titlul VIII „Accize si alte taxe speciale” la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezenta lege.
(2) Prin derogare de la dispozitiile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptiile prevazute la alin. (3) si (4).
(3) Prin derogare de la dispozitiile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I pct. 1, referitoare la art. 13 alin. (2) lit. k), intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2018.
(4) Prin derogare de la dispozitiile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I pct. 2, referitoare la art. 25 alin. (4) lit. c), art. I pct. 5, referitoare la art. 53 alin. (1) lit. e), art. I pct. 15, referitoare la art. 281 alin. (1) si (8), art. 286 alin. (1) lit. c), art. 287 lit. d), art. 316 alin. (8), (9), alin. (11) lit. h), partea introductiva a alin. (12) si alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 octombrie 2017.
ART. III
Solicitarile adresate Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate - constituita la nivelul Ministerului Finantelor Publice - si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se solutioneaza de catre aceasta.
ART. IV
Ordinul ministrului finantelor publice prevazut la art. I pct. 15, referitor la art. 359 alin. (2), se emite in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
ART. V
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 40 alin. (3) si art. 56 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 392 din 29 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRE?EDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
PETRU-GABRIEL VLASE
PRE?EDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 18 iulie 2017.
Nr. 177.
ANEXA
(Anexa nr. 1 a titlului VIII al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)
_________________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea | U.M. | Acciza (lei/U.M.) |
|crt.| produsului | |_____________________________________________________|
| | sau a grupei| | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
| | de produse | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| Alcool si bauturi alcoolice |
|_________________________________________________________________________________|
| 1 |Bere, din |hl/1 | 3,3| 3,3| 3,3| 3,3| 3,3| 3,3|
| |care: |grad | | | | | | |
| |_____________|Plato |________|________|________|________|________|________|
| |1.1. Bere | | 1,82| 1,82| 1,82| 1,82| 1,82| 1,82|
| |produsa de | | | | | | | |
| |producatorii | | | | | | | |
| |independenti | | | | | | | |
| |a caror | | | | | | | |
| |productie | | | | | | | |
| |anuala nu | | | | | | | |
| |depaseste 200| | | | | | | |
| |mii hl | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 2 |Vinuri |hl de | | | | | | |
| |_____________|produs |________|________|________|________|________|________|
| |2.1. Vinuri | | 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00|
| |linistite | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |2.2. Vinuri | | 47,38| 47,38| 47,38| 47,38| 47,38| 47,38|
| |spumoase | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 3 |Bauturi |hl de | | | | | | |
| |fermentate, |produs | | | | | | |
| |altele decat | | | | | | | |
| |bere si | | | | | | | |
| |vinuri | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |3.1. | | 396,84| 396,84| 396,84| 396,84| 396,84| 396,84|
| |linistite, | | | | | | | |
| |din care: | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |3.1.1. cidru | | 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00|
| |de mere si de| | | | | | | |
| |pere | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |3.1.2. | | 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00|
| |hidromel | | | | | | | |
| |obtinut prin | | | | | | | |
| |fermentarea | | | | | | | |
| |unei solutii | | | | | | | |
| |de miere in | | | | | | | |
| |apa | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |3.2. spumoase| | 47,38| 47,38| 47,38| 47,38| 47,38| 47,38|
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |3.2.1. cidru | | 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00|
| |de mere si de| | | | | | | |
| |pere | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 4 |Produse |hl de | 396,84| 396,84| 396,84| 396,84| 396,84| 396,84|
| |intermediare |produs | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 5 |Alcool |hl de |3.306,98|3.306,98|3.306,98|3.306,98|3.306,98|3.306,98|
| |etilic, din |alcool | | | | | | |
| |care: |pur | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |5.1. Alcool | |1.653,49|1.653,49|1.653,49|1.653,49|1.653,49|1.653,49|
| |etilic produs| | | | | | | |
| |de micile | | | | | | | |
| |distilerii | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| Tutun prelucrat |
|_________________________________________________________________________________|
| 6 |Tigarete |1.000 | 439,94| 448,74| 457,71| 466,86| 476,20| 485,72|
| | |tigarete| | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 7 |Tigari si |1.000 | 303,23| 303,23| 303,23| 303,23| 303,23| 303,23|
| |tigari de foi|bucati | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 8 |Tutun de |kg | 383,78| 398,70| 416,70| 435,40| 457,20| 480,10|
| |fumat fin | | | | | | | |
| |taiat, | | | | | | | |
| |destinat | | | | | | | |
| |rularii in | | | | | | | |
| |tigarete | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 9 |Alte tutunuri|kg | 383,78| 398,70| 416,70| 435,40| 457,20| 480,10|
| |de fumat | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| Produse energetice |
|_________________________________________________________________________________|
| 10 |Benzina cu |tona |2.530,17|2.530,17|2.530,17|2.530,17|2.530,17|2.530,17|
| |plumb |________|________|________|________|________|________|________|
| | |1.000 |1.948,23|1.948,23|1.948,23|1.948,23|1.948,23|1.948,23|
| | |litri | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 11 |Benzina fara |tona |2.151,13|2.151,13|2.151,13|2.151,13|2.151,13|2.151,13|
| |plumb |________|________|________|________|________|________|________|
| | |1.000 |1.656,36|1.656,36|1.656,36|1.656,36|1.656,36|1.656,36|
| | |litri | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 12 |Motorina |tona |1.796,53|1.796,53|1.796,53|1.796,53|1.796,53|1.796,53|
| | |________|________|________|________|________|________|________|
| | |1.000 |1.518.04|1.518.04|1.518.04|1.518.04|1.518.04|1.518.04|
| | |litri | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 13 |Pacura |tona | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |13.1. | | 71,07| 71,07| 71,07| 71,07| 71,07| 71,07|
| |utilizata in | | | | | | | |
| |scop | | | | | | | |
| |comercial | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |13.2. | | 71,07| 71,07| 71,07| 71,07| 71,07| 71,07|
| |utilizata in | | | | | | | |
| |scop | | | | | | | |
| |necomercial | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 14 |Gaz petrolier|tona | | | | | | |
| |lichefiat | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |14.1. | | 607,70| 607,70| 607,70| 607,70| 607,70| 607,70|
| |utilizat | | | | | | | |
| |drept | | | | | | | |
| |combustibil | | | | | | | |
| |pentru motor | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |14.2. | | 537,76| 537,76| 537,76| 537,76| 537,76| 537,76|
| |utilizat | | | | | | | |
| |drept | | | | | | | |
| |combustibil | | | | | | | |
| |pentru | | | | | | | |
| |incalzire | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |14.3. | | 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00| 0,00|
| |utilizat in | | | | | | | |
| |consum | | | | | | | |
| |casnic*) | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 15 |Gaz natural |GJ | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |15.1. | | 12,32| 12,32| 12,32| 12,32| 12,32| 12,32|
| |utilizat | | | | | | | |
| |drept | | | | | | | |
| |combustibil | | | | | | | |
| |pentru motor | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |15.2. | | | | | | | |
| |utilizat | | | | | | | |
| |drept | | | | | | | |
| |combustibil | | | | | | | |
| |pentru | | | | | | | |
| |incalzire | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |15.2.1. in | | 0,81| 0,81| 0,81| 0,81| 0,81| 0,81|
| |scop | | | | | | | |
| |comercial | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |15.2.2. in | | 1,52| 1,52| 1,52| 1,52| 1,52| 1,52|
| |scop | | | | | | | |
| |necomercial | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 16 |Petrol | | | | | | | |
| |lampant | | | | | | | |
| |(kerosen)**) | | | | | | | |
| |_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| |16.1. |tona |2.640,92|2.640,92|2.640,92|2.640,92|2.640,92|2.640,92|
| |utilizat |________|________|________|________|________|________|________|
| |drept |1.000 |2.112,73|2.112,73|2.112,73|2.112,73|2.112,73|2.112,73|
| |combustibil |litri | | | | | | |
| |pentru motor | | | | | | | |
| |_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| |16.2. |tona |2.226,35|2.226,35|2.226,35|2.226,35|2.226,35|2.226,35|
| |utilizat |________|________|________|________|________|________|________|
| |drept |1.000 |1.781,07|1.781,07|1.781,07|1.781,07|1.781,07|1.781,07|
| |combustibil |litri | | | | | | |
| |pentru | | | | | | | |
| |incalzire | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 17 |Carbune si |GJ | | | | | | |
| |cocs | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |17.1. | | 0,71| 0,71| 0,71| 0,71| 0,71| 0,71|
| |utilizate in | | | | | | | |
| |scopuri | | | | | | | |
| |comerciale | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |17.2. | | 1,42| 1,42| 1,42| 1,42| 1,42| 1,42|
| |utilizate in | | | | | | | |
| |scopuri | | | | | | | |
| |necomerciale | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
| 18 |Electricitate|Mwh | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |18.1. | | 2,37| 2,37| 2,37| 2,37| 2,37| 2,37|
| |Electricitate| | | | | | | |
| |utilizata in | | | | | | | |
| |scop | | | | | | | |
| |comercial | | | | | | | |
| |_____________| |________|________|________|________|________|________|
| |18.2. | | 4,74| 4,74| 4,74| 4,74| 4,74| 4,74|
| |Electricitate| | | | | | | |
| |utilizata in | | | | | | | |
| |scop | | | | | | | |
| |necomercial | | | | | | | |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|________|
*) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate in consum casnic se intelege gazele petroliere lichefiate, distribuite in butelii tip aragaz. Buteliile tip aragaz sunt acele butelii cu o capacitate de pana la maximum 12,5 kg.
**) Petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice nu se accizeaza.