Retete
Reteta cuprinde lista de ingrediente cu normele de consum unitare pentru fiecare aliment ce intra in componenta produsului finit (preparat culinar).
In EMSYS adaugarea unei retete presupune urmatoarele etape:
Produsul finit este perceput ca reper „tata”, iar articolele componente, ca fiind repere „fiu”.
Definire Reteta
Pentru a defini o reteta, parcurgeti pasii de mai jos:
1. Accesati Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business;
2. Pozitionati-va pe tab-ul Retete;
Notă
Afisarea retetelor pe tab-ul Retete, depinde de linia de business pe care sunteti pozitionat pe tab-ul Arhitectura Business.
3. Alegeti sectia in cadrul careia se vor inregistra retetele. Utilizati filtrarea disponibila in partea de sus a ferestrei pentru o identificare mai usoara.
4. Apasati butonul +Reteta, din partea de sus a ferestrei;
5. In sectiunea Definire, in partea dreapta a ferestrei, completati urmatoarele campuri:
Art/Serv. - alegeti, din lista de valori, articolul pentru care se inregistreaza reteta. Articolul trebuie sa se regaseasca in nomenclator: Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business -> Articole.
Fisa Tehnologica - alegeti, din lista de valori, fisa tehnologica aferenta articolului fabricat;
Lot Ordin egal cu Componenta Lotizata - permite trasabilitatea loturilor in cazul articolelor lotizate:
DA - lotul extern al oricarui ordin de lucru care se va lansa in baza retetei va fi egal cu lotul extern al componentei lotizate;
NU - nu se preia lotul extern.
Data Inceput, Data Sfarsit - actualizati, daca este cazul, perioada de activitate a retetei.
6. Apasati butonul Ok (
), din partea stanga sus a ferestrei, pentru salvarea inregistrarii.
Componenta Reteta
Adaugarea componentelor in reteta creata anterior se realizeaza astfel:
1. Apasati butonul +Comp. Reteta, din partea de sus a ferestrei;
2. In sectiunea Definire, in partea dreapta a ferestrei, completati urmatoarele campuri:
Reper Fiu
Tip Reper - alegeti, din lista de valori, tipul componentei. In cazul fluxului de cantina poate lua una din valorile: MATERIAL, COPRODUS, AMBALAJ;
Art/Serv. - alegeti, din lista de valori, articolul fiu, ce face parte din reteta. Articolul trebuie sa se regaseasca in nomenclator: Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business -> Articole;
Secventa - alegeti, din lista de valori, secventa operatiei tehnologice;
Data Inceput, Data Sfarsit - actualizati, daca este cazul, perioada de activitate a componentei din reteta.
Consumuri
Cantitate Tata - completati cantitatea de produs finit ce se obtine, raportata la consumul brut din componenta;
Consum Brut - completati cantitatea de componenta (reper fiu), necesara pentru realizarea cantitatii de produs finit (reper tata);
UM - actualizati, daca este cazul, unitatea de masura pentru consumul brut.
Celelalte campuri din sectiunea Definire raman cu valorile propuse implicit.
3. Apasati butonul Ok (
), din partea stanga sus a ferestrei, pentru salvarea inregistrarii.
4. Repetati pasii 1 - 3 pentru toate componentele din reteta.
Aprobare Reteta
Ultimul pas in adaugarea unei retete il reprezinta aprobarea ei.
Atenționare
O reteta neaprobata, cu starea IN LUCRU, nu poate fi utilizata in procesele de fabricatie.
Pentru a aproba o reteta parcurgeti urmatorii pasi:
1. In cadrul functiei Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business, pe tab-ul Retete, identificati reteta ce se doreste a fi aprobata;
2. Fiind pozitionat pe reteta, apasati, din partea de sus a ferestrei, bifa rosie, Verificare Reteta (
). In cazul in care verificarea afiseaza erori, actualizati reteta si ulterior reincercati verificarea.
3. Apasati, din partea de sus a ferestrei, bifa verde, Aprobare Reteta (
). Astfel, campul Stare se actualizeaza cu valoarea APROBAT si reteta poate fi utilizata in procesele de fabricatie.
Atenționare
La orice modificare, a retetei sau a listei de componente din reteta, campul Stare este actualizat automat cu valoarea IN LUCRU, iar reteta nu poate fi folosita in procesele de fabricatie.
Listare Reteta
O reteta poate fi listata , astfel:
1. In cadrul functiei Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business, pe tab-ul Retete, identificati reteta ce se doreste a fi listata;
2. Fiind pozitionat pe reteta, apasati, din partea de sus a ferestrei, butonul Listare;
Notă
Pentru listarea unei retete este obligatorie o lista de preturi a componentelor ce fac parte din reteta.
3. In fereastra deschisa, alegeti lista de preturi pentru componente;
4. Apasati butonul START, pentru afisarea structurii de produs a reperului fabricat.
Pentru mai multe informatii studiati documentatia generala, la adresa docserp.emsys.ro, sau apelati la suport.
), din partea stanga sus a ferestrei, pentru salvarea inregistrarii.
). In cazul in care verificarea afiseaza erori, actualizati reteta si ulterior reincercati verificarea.
). Astfel, campul Stare se actualizeaza cu valoarea APROBAT si reteta poate fi utilizata in procesele de fabricatie.