Definire Ecran Fenomene Economice

Configurarea ecranului de introducere a documentului pe care il reprezinta fenomenul, stabilind ordinea campurilor de date pe ecran, precum si caracteristicile fiecaruia, in concordanta cu cele din baza de date pentru tip camp si dimensiune.

Eticheta

Reprezinta eticheta care apare pe ecran (de ex NR. BF, DATA BF, CH BENZINA, COD TVA, VALOARE TVA, VALOARE FACTURA), trebuie sa fie cat mai explicita pentru utilizator si pentru ceea ce urmeaza a fi introdus pe interfata fenomenului.

Camp

Reprezinta un identificator de camp in care sunt concatenate tipul campului si un numar de identificare care trebuie sa fie unic. Campurile pot fi de tip numeric (Nnn), de tip caracter (Tnn) sau de tip data (Dnn). Combinatia nn trebuie sa fie unica in cadrul fenomenului, pentru fiecare tip de camp N poate lua valori de la 1- 999. Ex: cand campul reprezinta suma, atunci el va fi de tip N, cand campul reprezinta explicatie atunci el va fi de tip T

Linie

Reprezinta numarul liniei pe care doreste sa fie afisata eticheta pe ecran (daca doresc sa fie primul camp se completeaza cu 1, daca doresc sa fie campul 5 se completeaza cu 5), linia trebuie sa fie unica in cadrul fenomenului.

Formatare

Se completeaza lungimea campului in care se culeg informatiile pentru eticheta. Nu trebuie sa depaseasca lungimea din baza de date ; pentru campurile de tip data se completeaza implicit cu 7, pentru cele de tip numeric de completeaza ca intreg sau cu zecimale (16.2)

Expresie Initializare

Valorile completate la nivelul fiecarui camp definit in ecran Descriere, sunt propuse la accesarea fenomenului, astfel incat utilizatorul poate lasa informatia asa cum este, o poate modica sau completa in functie de caz si de tipul campului:

  • Campurile de tip

Text (Tnn; nn = 1,99) se pot initializa cu valori alfanumerice prestabilite (explicatie deja completata; simbol cont sintetic, dupa care se poate utiliza tasta F1)

  • Campurile de tip

Numeric (Nnn; n=1,99) se pot initializa atat cu valori numerice fixe cat si cu expresii matematice. O expresie matematica valida poate contine: valori fixe, operatorii aritmetici («+», «-«, «/», «*»), operatori de precedenta «(«, «)» si de asemenea valoarea expresiilor altor campuri de tip Nnn (nn = 1, 99). Campurile numerice de tip Nnn (n = 1,99) trebuie definite pe ecranul fenomenului in ordinea dependentei rezultata din expresia fiecarui camp numeric in parte. Cu alte cuvinte daca avem 3 campuri de tip numeric (N10, N20, N30) definite pe ecranul fenomenului ce urmeaza a se culege sau calcula, cu liniile corespunzatoare de pe ecran 1 N10, 2- N20, 3-N30 atunci N20 si N30 pot avea expresii de initializare care depind de N10; N30 poate avea o expresie de initializare care sa depinda atat de N10 cat si de N20. Prin urmare N10 nu poate contine in expresia de initializare valorile campurilor N20 si N30

  • Campurile de tip

Data pot contine in expresia de initializare cel mult o variabila de tip data adunata sau scazuta cu o expresie de tip numeric care sa reprezinte numarul de zile adunat sau scazut din acea data. (Ex: D10 + (N10 * 100/10 -5), unde (N10 * 100/10 -5) reprezinta un numar de zile care sa fie adaugat sau scazut din D10). Variabilele de tip data (FUNC_TODAY, FUNC_DATAINC, FUNC_DATASF) predefinite in sistem pot fi folosite de asemenea in calculul expresiilor de initializare unde: FUNC_TODAY reprezinta data curenta a sistemului, FUNC_DATAINC reprezinta data de inceput a perioadei curente, FUNC_DATASF reprezinta data de sfarsit a perioadei curente

Nu este obligatoriu a se completa aceste informatii, decat in cazul in care usureaza munca utilizatorului

Expresie valoare

Se poate completa la nivelul fiecarui camp dupa regulile de la Expresie Initializare, avand rolul de a verifica valorile definite de fiecare data cand intervin modificari. Exemplu pt valoare 20 pentru TVA, cu un alt camp care se completeaza inainte de acesta, de ex, data efectiva se initializeaza cu data document si se completeaza cu D10, unde D10 este data document sau cu o expresie de alte campuri de ex, Valoare Total BF: N20+N40.

Nu este obligatoriu a se completa aceste informatii, decat in cazul in care usureaza munca utilizatorului

Rotunjire

Fara efect

Abatere pozitiva

Abatere negativa

Fara efect

Read-Only

DA - daca se doreste ca valoarea completata la initializare pentru camp sa nu poata fi modificata

NU- cand se poate modifica valoarea initializata

Afisabil

DA - daca dorim ca acest camp sa fie vizibil pe ecran

NU - in cazul in care este folosit pentru anumite calcule intermediare, fara a fi afisat pe ecran

Validare

Fara efect