oug_44_2006

??

ORDONANTA DE URGENTA Nr. 44 din 14 iunie 2006

pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei ?n vederea cresterii copilului si a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii

EMITENT: GUVERNUL ROM?NIEI

PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 545 din 23 iunie 2006

Avand ?n vedere existenta unor disfunctionalitati ?n aplicarea reglementarilor din cuprinsul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei ?n vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare, si existenta unor inechitati constand ?n neincluderea unor persoane ?n randul beneficiarilor drepturilor prevazute de actul normativ, precum si ?n considerarea obiectivelor stabilite ?n Programul de guvernare pentru perioada 2005 - 2008 cu privire la reducerea abandonului de copii si sporirea natalitatii, prin adoptarea unor masuri specifice si diversificarea formelor de protectie sociala destinate familiilor cu copii ?n varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani ?n cazul copiilor cu handicap, se impune adoptarea de masuri imediate ?n vederea ?nlaturarii deficientelor semnalate, precum si pentru instituirea unui regim echitabil prin includerea si a altor categorii de persoane ?n cadrul beneficiarilor drepturilor de protectie reglementate de aceasta ordonanta de urgenta, elemente ce constituie o situatie extraordinara ce vizeaza interesul public.

Principalele deficiente constatate ?n primele luni de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, cu modificarile ulterioare, semnalate atat de beneficiari, cat si de institutiile implicate ?n aplicarea prevederilor acesteia, deficiente care au condus la imposibilitatea acordarii ?n bune conditii a indemnizatiei pentru cresterea copilului, sunt urmatoarele:

  • necuprinderea anumitor categorii de persoane ?n prevederile ordonantei

de urgenta;

  • conditionarea acordarii stimulentului de acordarea indemnizatiei

pentru cresterea copilului;

  • inexistenta unor reglementari clare ?n ceea ce priveste acordarea

alternativa a indemnizatiei pentru cresterea copilului si a stimulentului lunar;

  • imposibilitatea efectuarii platii drepturilor prevazute de Ordonanta

de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, cu modificarile ulterioare, ?n conturile personale sau ?n conturile de card ale beneficiarilor.

Deficientele constatate au indus o stare accentuata de nemultumire ?n randul potentialilor beneficiari, precum si dificultati de aplicare de catre directiile de munca, solidaritate sociala si familie teritoriale. Din acest punct de vedere, categoria cea mai defavorizata o constituie persoanele care s-au asigurat ?n sistemul asigurarilor sociale tocmai pentru a beneficia de acest drept prevazut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile ulterioare, si care nu au mai beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului odata cu aparitia Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, cu modificarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, statul acorda alocatii pentru copii si ajutoare pentru ?ngrijirea copilului bolnav sau cu handicap, stabilindu-se astfel un regim special de protectie si asistenta ?n realizarea drepturilor lor, fara nicio discriminare sau conditionare.

In anul 1993 a fost adoptata Legea nr. 61 privind alocatia de stat pentru copii, act normativ care instituie o alocatie familiala, respectiv alocatia de stat, ca un drept universal al copiilor garantat de Constitutie. In temeiul acestei legi, toti copiii aflati ?n grija familiilor lor sau a familiilor substitutive primeau alocatie de stat. Au existat ?nsa unele conditionalitati. Rata crescuta la acea data a abandonului scolar si analfabetismul constatat la unele segmente ale populatiei au impus ca pentru copiii de varsta scolara acordarea alocatiei de stat sa fie conditionata de frecventarea cel putin a ?nvatamantului general obligatoriu. De asemenea, copiii aflati ?n institutiile de ocrotire ale statului nu primeau aceasta alocatie, ei beneficiind ?n aceasta perioada de ?ntretinere si ?ngrijire complete ?n cadrul institutiilor.

In temeiul acestor prevederi, Curtea Constitutionala a dispus prin Decizia nr. 277 din 21 martie 2006 admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (2) si ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, fapt care impune modificarea de urgenta a acestor prevederi neconstitutionale si eliminarea oricaror conditionari ?n acordarea alocatiei de stat pentru copii.

Mentionam ca dispozitiile Legii nr. 61/1993 declarate neconstitutionale ?si ?nceteaza efectele juridice ?n termen de 45 de zile de la emiterea deciziei Curtii Constitutionale, respectiv ?ncepand cu data de 2 iunie 2006. In situatia ?n care actul normativ nu este modificat corespunzator, aplicarea noilor dispozitii se va realiza aleatoriu, fara unitate la nivel teritorial, ceea ce ar conduce la excluderea unor categorii de beneficiari.

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei ?n vederea cresterii copilului, publicata ?n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. Alineatul (2) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:

„(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele ?n care persoanele s-au aflat ?n una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) si-au ?nsotit sotul/sotia trimis/trimisa ?n misiune permanenta ?n strainatate;

  1. au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;

c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare ?n sistemul public de pensii ?n conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare ?n sistemul public de pensii ?n conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

f) au realizat ?n sistemul public de pensii, anterior datei intrarii ?n vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;

g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani ?n cazul copilului cu handicap;

  1. au beneficiat de pensii de invaliditate;

i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate ?n conditiile legii;

j) au lucrat cu contract individual de munca ?n strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale ?ncheiate de Romania cu alte state;

k) se afla ?n perioada de ?ntrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara ?ncetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

l) se afla ?n perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale ?nvatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, ?n vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii ?n somaj, potrivit legii.”

  1. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 3

(1) Persoanele care sunt ?ndreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un stimulent ?n cuantum lunar de 300 lei (RON).

(2) Stimulentul prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor care au fost ?ndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de dispozitiile aplicabile pana la data intrarii ?n vigoare a prezentei ordonante de urgenta cuprinse ?n Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001, precum si de alte acte normative referitoare la stabilirea si acordarea acestui drept, denumite ?n continuare acte normative speciale.

(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizatii se suspenda.

(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin. (1) este de 100 lei (RON).”

  1. Alineatele (2) si (3) ale articolului 5 vor avea urmatorul cuprins:

„(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a ?ncredintat copilul ?n vederea adoptiei sau care are copilul ?n plasament ori ?n plasament ?n regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.

(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta ?ncredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.”

  1. Alineatele (1) si (2) ale articolului 6 vor avea urmatorul cuprins:

„ART. 6

(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate ?n una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006.

(2) Se ia ?n calcul la stabilirea celor 3 nasteri si nasterea survenita pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, ?n situatia ?n care solicitantii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta ?ndeplinesc conditiile de acordare a acestora dupa data de 1 ianuarie 2006.”

5. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmatorul cuprins:

„ART. 6^1

(1) Persoanele care ?ndeplinesc conditiile prevazute la art. 1 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primii 3 copii ai persoanelor aflate ?n una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).

(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), ?n perioada pana la ?mplinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani ?n cazul copilului cu handicap.

(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se ?nregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

(4) Perioada ?n care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare ?n vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ?n vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.”

6. La articolul 8 alineatul (1), dupa litera k) se introduce o noua litera, litera k^1), cu urmatorul cuprins:

„k^1) dovada eliberata de autoritatile competente pentru realizarea veniturilor din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole si a platii impozitului pentru acestea;”.

  1. La articolul 10 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:

„a) ?ncepand cu ziua urmatoare celei ?n care ?nceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa ?n termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;”.

  1. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 12

(1) Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda ?ncepand cu luna urmatoare celei ?n care:

  1. beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;

b) beneficiarul este ?ndepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;

c) beneficiarul nu mai ?ndeplineste conditiile prevazute de lege ?n vederea ?ncredintarii copilului spre adoptie;

d) beneficiarul nu mai ?ndeplineste conditiile prevazute de lege ?n vederea mentinerii masurii de plasament;

e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla ?n arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;

f) copilul este abandonat ori este internat ?ntr-o institutie de ocrotire publica sau privata;

  1. beneficiarul a decedat;

h) se constata ca, timp de 3 luni consecutiv, se ?nregistreaza mandate postale returnate.

(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda ?ncepand cu ziua urmatoare celei ?n care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda ?n situatia ?n care beneficiarii acestei indemnizatii primesc sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor, ?n baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate ?n perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat drepturile salariale rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.

(4) Plata indemnizatiei se suspenda ?n situatia ?n care persoanele pentru care se asigura continuitatea platii acesteia, ?n conditiile prevazute la art. 24 alin. (1) lit. a), nu depun cererea ?n termen de 90 de zile de la data intrarii ?n vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(5) Plata stimulentului prevazut la art. 3 se suspenda ?ncepand cu ziua urmatoare celei ?n care beneficiarul nu mai realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) In situatia ?n care beneficiarul nu mai ?ndeplineste conditiile prevazute la art. 7, plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda ?ncepand cu ziua urmatoare celei ?n care conditiile respective nu mai sunt ?ndeplinite.

(7) Reluarea platii drepturilor suspendate ?n situatiile prevazute la alin. (1) se face la cerere, ?ncepand cu luna urmatoare celei ?n care se depune cererea.

(8) Reluarea platii drepturilor suspendate ?n situatiile prevazute la alin. (2) si (4) - (6) se face ?ncepand cu data depunerii cererii.”

  1. Alineatul (1) al articolului 14 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 14

(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice ?n scris primariei orice modificare intervenita ?n situatia sa, de natura sa determine ?ncetarea sau suspendarea platii drepturilor, ?n termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.”

10. Dupa alineatul (4) al articolului 18 se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:

„(5) Perioada ?n care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare ?n vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile ulterioare.

(6) In situatia prevazuta la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia ?n calcul salariul de baza minim brut pe tara garantat ?n plata din perioada respectiva.”

  1. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmatorul cuprins:

„(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, ?mputernicit prin procura, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, ?n cont curent personal ori ?n cont de card.”

12. Dupa alineatul (4) al articolului 20 se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7), cu urmatorul cuprins:

„(5) In cazul achitarii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta ?n cont curent personal sau ?n cont de card, directiile teritoriale efectueaza plata prin unitatile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.

(6) Comisionul bancar prevazut la alin. (5) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial ?ntre directiile teritoriale si unitatile bancare.

(7) Fondurile necesare achitarii comisionului bancar pentru plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din aceleasi fonduri din care se suporta plata drepturilor.”

  1. Articolul 24 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 24

(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si persoanelor care la data de 31 decembrie 2005 se aflau ?n una dintre urmatoarele situatii:

a) ?n plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de dispozitiile cuprinse ?n actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2);

b) ?n concediu de maternitate si ?n plata indemnizatiei aferente si care, dupa ?ncheierea acestei perioade, ar fi fost ?ndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile cuprinse ?n actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2);

c) ar fi fost ?ndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile cuprinse ?n actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2) si nu au solicitat acest drept;

d) cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de dispozitiile cuprinse ?n actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2), nu au fost solutionate pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv.

(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda si persoanelor care, pana la data de 31 octombrie 2006, realizeaza ?n sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin 10 luni ?n ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.

(3) Conditia prevazuta la art. 1 alin. (1) se considera a fi ?ndeplinita de persoanele prevazute la alin. (1) si (2).

(4) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda de la data intrarii ?n vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ?n baza dosarelor transmise la directiile teritoriale de catre platitorii acestui drept.

(5) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. b), drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda ?ncepand cu ziua urmatoare celei ?n care ?nceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa ?n termen de 60 de zile de la data intrarii ?n vigoare a prezentei ordonante de urgenta, respectiv de la data depunerii cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

(6) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. c) si d) si la alin. (2), drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda ?n conditiile prevazute de art. 10 alin. (1).”

  1. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 25

De la data intrarii ?n vigoare a prezentei ordonante de urgenta ?nceteaza plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, efectuata ?n conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2).”

ART. 2

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata ?n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 56 din 8 februarie 1999, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 1

(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.

(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii ?n varsta de pana la 18 ani.

(3) In situatia tinerilor care au ?mplinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile ?nvatamantului liceal sau profesional, organizate ?n conditiile legii, alocatia de stat pentru copii se acorda pana la terminarea acestora.

(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.”

  1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 4

(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, ?n caz de ne?ntelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a ?ncredintat copilul spre crestere si educare.

(2) Alocatia de stat pentru copii se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat ?n plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost ?ncredintat copilul ?n vederea adoptiei, ?n conditiile legii.

(3) Dupa ?mplinirea varstei de 14 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu ?ncuviintarea reprezentantului sau legal.”

  1. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 5

(1) Alocatia de stat pentru copii nu se plateste ?n lunile ?n care copiii titulari ai dreptului se afla mai mult de 15 zile ?n institutii de ocrotire ori asistenta sociala sau ?n institutii de ?nvatamant, care le asigura ?ntretinerea completa din partea statului.

(2) Lunar, serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti au obligatia de a comunica directiilor de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, situatia privind copiii care au decedat.”

  1. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:

„ART. 10

(1) Pentru copiii prescolari, precum si pentru cei de varsta scolara care nu urmeaza o forma de ?nvatamant organizata ?n conditiile legii, plata alocatiei de stat se efectueaza de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(2) Plata alocatiei de stat pentru copiii ?n varsta de peste 7 ani, care urmeaza o forma de ?nvatamant organizata ?n conditiile legii, se efectueaza de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin unitatile scolare.

(3) Pentru copiii cu handicap plata alocatiei de stat se efectueaza de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, din fondurile cu aceasta destinatie alocate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.

(4) Copiii de varsta scolara care sunt ?nscrisi ?n unitati scolare din subordinea altor organe ale administratiei publice, inclusiv militare, beneficiaza de alocatie de stat prin ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale de specialitate care au ?n subordine/coordonare aceste unitati scolare.

(5) Fondurile pentru plata alocatiei de stat pentru copii, precum si pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele institutiilor prevazute la alin. (1) - (4).”

5. Dupa articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu urmatorul cuprins:

„ART. 10^1

(1) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 10 alin. (1) se realizeaza prin mandat postal, cont curent personal sau cont de card.

(2) In cazul achitarii drepturilor de alocatie de stat ?n cont curent personal sau ?n cont de card, directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, efectueaza plata prin unitatile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.

(3) Comisionul bancar prevazut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial ?ntre directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si unitatile bancare.”

ART. 3

In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va supune aprobarii prin hotarare a Guvernului modificarea si completarea corespunzatoare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei ?n vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.825/2005, publicata ?n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 7 din 4 ianuarie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 4

In termen de 15 zile de la publicarea prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va supune aprobarii prin hotarare a Guvernului modificarea corespunzatoare a Hotararii Guvernului nr. 591/1993 privind masurile pentru aplicarea dispozitiilor Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat pentru copii, republicata ?n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 februarie 2000.

ART. 5

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei ?n vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica ?n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia din urma prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

(2) Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica ?n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a prezentei ordonante de urgenta, dandu-se textelor o noua numerotare.