Metode Alocare Costuri
Scop
Decontarea (alocarea) costurilor reprezinta un proces prin care costurile de pe anumite obiecte de cost (expeditoare) se repartizeaza catre alte obiecte de cost (primitoare) - se scad din obiectele expeditoare si se adauga la cele primitoare dupa anumite regului (denumite inductori de cost sau criterii de repartizare). Decontarea se poate realiza individual (fiecare tip de decontare in parte) sau printr-o procedura automata prin definirea unui scenariu cu pasi (ordine) de decontare.
Prerechizite
1. Registre de contabilitate cu tipurile specifice contabilitatii de gestiune definite: RSA, DEC, RAC, RIN, RCI, RCG. Aceste registre trebuie sa nu aiba BU atasat. Pe registrele RSA, DEC, RAC, RIN, RCI, RCG si RAU se introduc / genereaza automat inregistrari numai pe conturi cu tip clasa Gestiune, fara domeniu sau cu domeniul Costuri. Pe registrul ROD se introduc inregistrari numai pe conturi cu tip clasa Gestiune, fara scriere in domeniul Costuri
Drepturi de acces pe registrele specifice contabilitatii de gestiune
Obiectele de cost sa fie asociate pe BU si Fond
5. Costuri si venituri inregistrate pe obiectele de cost expeditoare sau si pe cele primitoare, in functie de tipul decontarii, dupa caz Tranzactiile luate in calcul sunt cele contate.
6. In cazul decontarii pe baza de indicatori (RIN), activitatea indicatorilor respectivi sa fie declarata pe functia Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Declarare Indicatori Decontare
7. In cazul decontarii pe baza de comenzi (RAC), obiecte de cost destinatie definite pe functia Logistics -> Planificarea si Controlul Productiei -> Comenzi de Lucru Generale -> Urmarire comenzi de lucru - Generale.
Pentru acest tip de decontare NU se definesc criterii de repartizare pe functia Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Configurare inductori - Chei de Decontare, iar decontarea se realizeaza pentru purtatorii expeditori care au metoda „Pe comenzi” si au costuri inregistrate pe comenzi ce au definite Obiect cost destinatie - Zona si Purtator
Procedura
1. Pentru introducerea de tranzactii in contabilitatea de gestiune (culegere manuala inregistrari), cu scriere in domeniul Costuri, apelati functia Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Registre Decontare - pe registrul cu TIP «RAU». Introduceti informatiile specifice domeniului Costuri si pe cele legate de obiectul de cost corespondent.
2. Pentru introducerea de tranzactii in contabilitatea de gestiune, fara scriere in domeniul Costuri (de ex. tranzactii de inchidere conturi contabilitate de gestiune), apelati functia Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Registre Decontare - pe registrul cu TIP «ROD»
3. In functie de tipul de decontare dorit, pentru generarea automata de inregistrari, conform criteriilor de repartizare stabilite, alegeti una din functiile
Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Decontare Cheltuieli -> Costul Subactivitatii
Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Decontare Cheltuieli -> Cheltuieli Complexe
Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Decontare Cheltuieli -> Cheltuieli Comenzi de Lucru
Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Decontare Cheltuieli -> Cheltuieli prin Indicatori
Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Decontare Cheltuieli -> Cheltuieli Indirecte
Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Decontare Cheltuieli -> Cheltuieli Generale
4. Completati informatiile de identificare pentru fiecare tip de decontare (partea stanga a ecranului fiecarui tip de decontare)
5. Selectati zona / zonele expeditoare in browse-ul dreapta, in care sunt vizibile toate zonele ce contin cel putin un purtator din BU-urile la care utilizatorul are acces conform profilului sau.
Pentru a limita un anumit set de zone expeditoare puteti folosi butoanele
(Interogare prin exemplu) sau
(Selecteaza Toate),
(Selecteaza niciuna).
Apelati butonul Start
Contati inregistrarile generate pe fiecare din registrele de decontare
8. Pentru reluarea decontarilor, inregistrarile generate pot fi sterse
fie prin butonul (Stergere tranzactie) de la nivelul fiecarui
registru, fie cu ajutorul functiei Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie ->Stergere Decontari
Rezultat
1. Tranzactii generate in registrele de decontare RSA, DEC, RAC, RIN, RCI, RCG, pe functia Financiar -> Contabilitate Costuri -> Postcalculatie -> Registre Decontare
2. Inregistrarile de decontari costuri din domeniul Costuri din contabilitatea de gestiune, spre deosebire de inregistrarile din domeniul Costuri din contabilitatea financiara, nu au completate Sursa de finantare si Articol de buget (intrucat conturile de gestiune cu domeniu CS nu au Management Financiar) si contin in plus informatii legate de obiectul de cost corespondent.
Atenționare
In procedurile de decontare, din criteriile de repartizare se aleg numai zonele+purtatorii ce fac parte din multimea BU-urilor la care utilizatorul are acces de ex. cand criteriul de repartizare spune ca dintr-o anumita zona + purtator/toti purtatorii se repartizeaza catre o lista de zone + purtatori din mai multe BU, decontarea se va realiza numai DIN acei purtatori ce apartin BU-urilor la care are acces conform profilului (cei din zonele selectate)
Pentru obiectele de cost primitoare se preiau BU si Fond din asocierile la Data Document a decontarii, si nu la Data efectiva