Programare Operatii / Rapoarte

Scop

Reprezinta stabilirea modului de executie a unei operatii complexe sau a unui raport. Permite automatizarea si planificarea procesului/raportului, prin stabilirea unor momente precise de rulare si a unei eventuale frecvente. Executia poate fi configurata in diverse moduri, in functie de scenariul operational:

Imediat

Reprezinta optiunea selectata implicit. In acest caz, procesul/raportul incepe de indata ce actionati butonul START, iar rezultatul va fi disponibil pe ecran, dupa finalizarea propriu-zisa a operatiunii.

In Fundal

Accesati raportul dorit si la Executie Raport alegeti bifa Fundal. Executia se efectueaza odata cu actionarea butonului de START, actiune ce se va incheia cu un mesaj de informare ca programarea a fost efectuata cu succes. Raportul/operatia se va executa in fundal. Operatia ruleaza fara a bloca utilizatorul, nu se asteapta finalizarea executiei. Rezultatul se va afisa dupa ce se finalizeaza.

Rezultatul procesului se obtine in functie de optiunea utilizatorului in:

1. Repository - rezultatul operatiunii este disponibil in sectiunea Notificari Utilizatori image10 ce poate fi deschis prin actionarea butonului cu acelasi nume plasat in coltul dreapta sus a ecranului.

Numele fisierului in Repository reprezinta numele fisierului sub care se va gasi rezultatul salvat in repository. Numele fisierului este obligatoriu de completat.

Prin bifarea campului Concatenare Data, numele fiserului este completat cu data la care se efecteaza operatia.

2. pe Email ,inseamna ca raportul se va transmite catre adresa de mail completata in acest camp. Este necesar sa completati o adresa de e-mail valida. Rezultatul raportului/operatiei se trimite pe email ca atasament la mailul respectiv.

Se vor completa campurile:

  1. Subiect - cu un text de dimensiune scurta - un titlu - pentru mailul cu rezultatul raportului/operatiei ; nu este obligatoriu de completat

  2. Mesaj - un text de dimensiune mare care sa contine o descriere a raportului/operatiei.

Cu Programare

La executia raportului alegeti bifa Programare. Aceasta optiune de rulare stabileste data/ora si frecventa rularii. Efectuarea programarii se va incheia cu un mesaj de informare ca programarea a fost efectuata cu succes,iar raportul/operatia se vor executa in fundal. Rapoartele/operatiunile programate se regasesc in lucru, in ecranul principal al aplicatiei in partea drepta sus la butonul Notificare Utilizatori pe tabul Taskuri in Executie (aici se regasesc doar ceea ce este in executie in momentul in care faceti verificarea).

image8

Pe tab-ul Operatii Programate aveti posibilitatea sa stergeti/anulati programarea pentru rapoartele/operatiunile deja programate anterior. O operatiune programata sau un task in executie poate fi anulat daca apasati butonului X Opreste Actiunile Selectate. Intreruperea procesului puteti sa o faceti direct sau cu motiv (completati motivul in fereastra care se deschide dupa ce apasati butonul X Opreste Actiunile Selectate). Rapoartele programate le regasiti pe mail la adresa completata mai sus sau le puteti vizualiza pe Notificare Utilizatori pe tabul Notificari Utilizator in partea de jos a ferestrei la Fisiere atasate.

Pentru programarea executiei raportului/operatiei exista 3 tipuri de recurenta, pentru fiecare fiind necesar a se completa anumite informatii, astfel:

1. Fara recurenta - se programeaza un raport/operatie sa se execute o singura data, ori la actionarea butonului START ori la o anumita data.

  1. Descriere - un text de dimensiune mare care sa contine o descriere a raportului/operatiei in functie de parametrii de intrare (selectie); obligatorie de completat.

  2. Imediat - optiunea de incepere a executiei raportului/operatiei odata cu actionarea butonului START

  3. La data- optiunea de incepere a executiei raportului/operatiei la data selectata.

2. Recurenta simpla

Prin aceasta optiune puteti programa un raport/operatie sa se execute imediat sau la o anumita data cu repetarea executiei la un interval de timp de un numar de ori sau pana la o data selectata.

  1. Descriere - un text de dimensiune mare care sa contine o descriere a raportobligatorieului/operatiei in functie de parametrii de intrare (selectie); de completat.

  2. Imediat - optiunea de incepere a executiei raportului/operatiei odata cu actionarea butonului START.

  3. La data - optiunea de incepere a executiei raportului/operatiei la data selectata.

  4. La fiecare - este compusa dintr-un numar ce reprezinta intervalul de timp la care sa se execute raportul/operatia si tipul intervalului de timp (in secunde, minute, ore, zile, saptamani) (Exemplu: La fiecare 10 minute - inseamna ca se va executa la fiecare 10 minute in mod repetitiv)

  5. Nedefinit - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa in mod nedefinit (fara un moment de oprire specificat, intreruperea acestei executii facandu-se doar din functia de administrare a programarilor in executie)

  6. Numar Repetitii - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa de un numar selectat de n ori dupa care se va opri executia.

  7. Pana la - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa pana la data selectata.

3. Recurenta calendar

Aceasta optiune se foloseste pentru o programare complexa si se poate programa un raport/operatie sa se execute imediat sau la o anumita data cu recurenta calendar. Este utilizata pentru operatii recurente sau care necesita rulare automata.

Campurile necesare pentru a fi completate sunt urmatoarele:

  1. Descriere - un text de dimensiune mare care sa contine o descriere a raportului/operatiei in functie de parametrii de intrare (selectie); obligatorie de completat.

  2. Imediat - optiunea de incepere a executiei raportului/operatiei odata cu actionarea butonului de START

  3. La data - optiunea de incepere a executiei raportului/operatiei la data selectata

  4. Fiecare Luna - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa in fiecare luna

De exemplu: Se programeaza contarea unui registru de contabilitate sa se efectueze in fiecare luna, in fiecare zi, la ora 6:

  1. Apasati Actiuni- Contare- Programare Contare

  2. Bifati registrul pentru care doriti programarea contarii

  3. Apasati Executie Raport- Programare

  4. Apasati bifa Recurenta Calendar (Implicit este bifat la Luna - Fiecare Luna si la Zi - Fiecare Zi)

  5. La Perioada completati ora inceput actiune contare.

    image5

Optiuni avansate pentru recurenta calendar

Exista si optiuni avansate pentru selectie programare recurenta calendar, dupa cum urmeaza:

  1. Luni Selectate - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa in lunile selectate (Ianuarie,Februarie, …,Decembrie).

  2. Fiecare Zi - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa in fiecare zi din luna si/sau saptamana.

  3. Zilele Saptamanii - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa in zilele din saptamana selectate (Luni,Marti, …,Duminica).

  4. Zilele din Luna - optiunea care specifica faptul ca raportul/operatia se va executa in zilele din luna selectate, despartite prin virgula, fara spatii intre ele (1,2,3,…,31) sau prin care semnifica de la ziua … la ziua…, fara spatii intre ele (2-5 adica de la 2 la 5 <=> 2,3,4,5).

  5. Ore - raportul/operatia se va executa la orele selectate, despartite prin virgula, fara spatii intre ele (0,1,2,…,23) sau prin care semnifica de la ora … la ora…, fara spatii intre ele (13-15 adica de la ora 13 la 15 <=> 13,14,15); obligatoriu de completat.

  6. Minute - raportul/operatia se va executa la minutele selectate, despartite prin virgula, fara spatii intre ele (0,1,2,…,59) sau prin care semnifica de la minutul…la minutul…?, fara spatii intre ele (40-42 adica de la minutul 40 la 42 <=> 40,41,42); obligatoriu de completat.

  7. Pana la - raportul/operatia se va executa pana la data selectata pe interfata in componenta de selectie.