Fisiere

Adăugare de fișiere la curs

PLatforma de E_learning oferă o modalitate ușoară pentru un profesor de a prezenta materiale didactice cursantilor. Aceste materiale pot lua forma unor fișiere precum documente procesate prin text sau prezentări multimedia. Materialele pot fi afișate pe pagină fie ca articole individuale, fie grupate în foldere. Un formator ar putea, de exemplu, să dorească să partajeze un singur document de cercetare în format pdf; altul ar putea avea un dosar cu exemple de lucrări de examen anterioare pe care elevii să le descarce. Cele mai multe tipuri de fișiere pot fi încărcate și accesate prin platforma, dar cursantul trebuie să aibă software-ul potrivit instalat pentru a le putea deschide.

Pentru a adăuga fișiere la un curs, formatorul trebuie mai întâi să aibe activat butonul de editare (butonul e situat in partea dreapta sus a ecranului de profil).

Trageți și plasați

Dacă se utilizeaza un browser modern, se poate selecta un obiect cu un click si se ține apăsat și se gliseaza in pagina cursului. Pe ecran se va desena un dreptunghi cu marginile punctate care reprezinta locatia unde poate fi lasat obiectul si un mesaj de confirmare adaugare obiect (resursa) in continutul cursului. Pentru a aduce in platforma un folder intreg, trebuie mai întâi să fie comprimat continutul folosind orice program de arhivare.

Încărcarea fișierelor

Ecranul pentru încărcarea și afișarea unui fișier (sau folder de fișiere) include un buton „Adăugați”. Daca se da click pe acest buton, se deschide o fereastra pentru navigare si cautare de fișiere din sistem. Există, de asemenea, un bloc reprezentat cu o săgeată în care pot fi glisate și plasate fișiere direct de pe desktop în platforma.

Dezarhivează fișierele încărcate Dacă încărcați un singur fișier arhivat, platforma îl va dezarhiva automat pentru a fi la dispozitia cursantilor in platforma.

Dacă încărcați un număr de fișiere ca un singur fișier arhivat, fie ca fișier, nici în interiorul unui folder, Moodle va forța descărcarea.

Vizualizarea fișierelor încărcate

Odată încărcate, fișierele apar ca miniaturi în managerul de fișiere pentru o recunoaștere ușoară. Modul de vizualizare al fișierelor poate fi comutat cu ușurință între vizualizare pictograme sau vizualizare tabel cu dimensiuni și date sau vizualizare ierarhică a listei.

Editarea sau actualizarea fișierelor încărcate

Pentru editare - se da click pe numele unui fișier încărcat, se deschide o casetă de dialog pop-up care permite modificarea rapidă a detaliilor fișierului.

Crearea unui link către un fișier

Când un fișier încărcat - sau un fișier din Banca de conținut, fișiere private, Dropbox, sistem de fișiere sau depozite NextCloud - este reutilizat în altă parte in platforma, formatorul are opțiunea de a face o copie (o versiune nouă, neconectată) sau de a link către acesta (cunoscut anterior ca scurtătură sau alias). Dacă se creează un link, atunci când fișierul original este actualizat, acesta se va schimba în toate cazurile linkului. Deci, un formator ar putea adăuga note de curs la fișierele sale private, de exemplu, și apoi le poate adăuga într-un număr de cursuri. Atunci când profesorul face o modificare în dosarul din dosarele sale private, această modificare se va reflecta în toate cazurile notelor de curs. Un link poate fi recunoscut după miniatură. Pentru a actualiza un fișier, se acceseaza fisierul din locația inițială (de exemplu, fișiere private) și se încărca noua versiune cu același nume . Se va solicita inlocuirea sau redenumirea fișierului. Se alege „override” și acest fișier va înlocui fișierul original, iar alias-urile/comenzile rapide vor rămâne și vor fi actualizate la cea mai recentă versiune.

Fișierele SCORM nu pot fi actualizate acolo unde sunt utilizate alias/comandă rapidă Notă: deși este posibil să se creeze fișiere alias pentru activitățile SCORM, nu este posibil să se actualizeze fișierul sursă și să aibă modificări replicate în alias. Actualizarea fișierului SCORM (.zip) original va actualiza această locație, dar toate aliasurile se vor converti în „copii adevărate” ale originalului și aliasul va fi eliminat.

Setări de administrare a site-ului Un administrator poate adăuga noi tipuri de fișiere și poate vizualiza, edita și șterge tipurile de fișiere existente din Administrare site > Server > Tipuri de fișiere. Asta înseamnă că, de exemplu, dacă formatorii și cursantii de pe site folosesc o mulțime de fișiere specifice unui anumit program, astfel de fișiere pot fi acum recunoscute de platforma și, atunci când sunt descărcate, se vor deschide în programul corect.