Multimedia¶
Platforma de E-Learning include o mare varietate de moduri prin care atât formatorii, cât și cursantii pot adăuga conținut media. Un formator, de exemplu, ar putea include un fișier video sau audio într-o lecție sau test, care ar putea forma apoi baza unui set de întrebări. Un student ar putea adăuga o imagine la o discuție pe forum, glosar sau bază de date. De asemenea, este posibil (cu anumite restricții) să încorporeze cod sursa de pe site-uri precum Google Maps sau Voki.
Setări de administrare a site-ului Pentru ca sunetul și videoclipurile să fie afișate în propriile playere, administratorul trebuie să activeze filtrul de pluginuri multimedia. Există mai multe depozite care găzduiesc medii, cum ar fi Youtube sau Flickr, care pot fi, de asemenea, activate de administrator, astfel încât utilizatorii să poată selecta din aceste locații.
Materialul Videol - este un instrument foarte puternic de utilizat într-un curs. Formatorii și cursantii pot folosi resursele video în mod activ, înregistrând mesaje scurte direct în editor. Formatorii pot afișa, de asemenea, videoclipuri, astfel încât cursantii, de exemplu, să revină la cursurile pe care le-au ratat, să învețe dintr-un screencast „cum se face” sau să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice, urmărind interacțiunile vorbitorilor nativi.
Înregistrarea mesajelor video scurte Editorul de text din platforma permite formatorilor și cursantilor să înregistreze mesaje video scurte printr-un clic pe pictograma relevantă. (Dacă nu este vizibila in interfata această setare, administratorul trebuie să verifice setările RecordRTC.)
Exemple de utilizări sunt: Introduceri în postările de pe forum Teme dictate în loc de text introdus de la tastatura Cursuri în care formatorii și cursantii interacționează prin etichete vocale în loc să vorbească sau să tasteze.
Înregistrare ecran Dacă este activată de catre administrator din Administrare site > Plugin-uri > TinyMCE > RecordRTC, pictograma de înregistrare video va include o opțiune „Înregistrare ecran, permițând celor cu capacitatea relevantă să creeze un scurt screencast”.
Unde sunt stocate materialele video? Dacă materialele video sunt incarcate direct in platforma, stocându-le pe propriul server, atunci gestionarea revine administratorului de platforma. Nota: Sistemul de fișiere Moodle este suficient de inteligent pentru a stoca o singură copie a unui fișier, indiferent de câte ori este încărcat pe server.
Când spațiul serverului sau limitele de încărcare sunt restricționate sau dacă materialele video din surse externe necesita pentru randare unele funcții de player video care nu sunt disponibile în platforma, este convenabil să încărcați videoclipuri pe un site online precum api.video, YouTube sau Vimeo. Acestea pot fi încorporate cu ușurință în Moodle de pe astfel de site-uri, iar confidențialitatea poate fi încă păstrată dacă alegeți opțiunea lor de partajare video privată.
Dacă se alege varianta încărcarii materialelor video direct pe site, trebuie avut in vedere si faptul ca dimensiunea copiilor de rezervă ale platformei vor crește. De exemplu, un videoclip de 1 GB va crește backup-ul Moodle cu aproximativ 1 GB. Folosind o platformă video externă pentru videoclipuri și conectarea la acestea în platforma, se evita această problemă de „dimensiune de rezervă”.
Încorporarea unui videoclip în propriul player Platforma folosește playerul VideoJS ca player video implicit, deoarece este receptiv și afișează bine video pe dispozitive și browsere. Cu filtrul de pluginuri multimedia activat, videoclipurile pot fi încorporate după cum urmează:
Folosind pictograma multimedia, cu editarea activată, se da clic în caseta de text a editorului în care doriți să încorporați videoclipul. Se da clic pe pictograma Moodle media:
Dacă videoclipul este online, se insereaza adresa URL a acestuia în caseta URL sursă. Dacă videoclipul este unul pe care doriți să îl încărcați, faceți clic pe fisier Video, dupa care se apasa butonul Navigare pentru a localiza și încărca materialul video din depozitul în care este stocat. (Ceea ce vedeți depinde de ceea ce a activat administratorul.) Dacă îl aveți în mai mult de un tip de fișier (cum ar fi .mov și .mp4), puteți încărca un videoclip alternativ făcând clic pe „Adăugați sursă alternativă”.
Opțiunile de afișare - vă permit să specificați o înălțime și o lățime pentru videoclip Setările avansate - vă permit să decideți cum va fi redat videoclipul Subtitrări și explicatii - vă permit să adăugați fișiere de subtitrare (VTT) în diferite limbi și/sau fișiere de subtitrări, cu descrieri, capitole și metadate. Subtitrări, explicatii, capitole și descrieri pot fi adăugate la videoclipuri și audio folosind formatul de fișier WebVTT. Aceste fișiere pot fi create folosind software-ul de creare a legendelor sau doar un editor de text simplu. Dacă videoclipul este pe YouTube, subtitrarile pot fi generate automat și apoi corectate. Software precum Camtasia permite adăugarea cu ușurință a subtitrarilor. NOTĂ: Fișierele trebuie să fie încărcate in platforma; nu se vor afișa dacă sunt conectate din altă parte.
Se da clic pe butonul „Inserare media” când totul este pregatit. Videoclipul dvs. va apărea ca un link albastru până când salvați modificările.