Taxe

Scop

Definirea operatiilor pentru Taxa pe Valoarea Adaugata si Accize. Operatia taxabila este identificata printr-un cod care are asociata o cota de taxa.

Inregistrarile privind TVA provin in cea mai mare parte din documentele de vanzari si cumparari.

Proces

  1. Alegeti Financiar -> Definitii -> Taxe

  2. Selectati Tip taxa.TVA - Taxa pe Valoarea Adaugata sau ACC - Acciza

  3. Completati Cota taxa si Denumire

  4. Pentru TVA :

    4.1. Completati TVA Neexigibil cu valoarea NU pentru operatii exigibile sau DA pentru operatii neexigibile, specifice sistemului TVA la incasare la inregistrarea facturii

    4.2. Completati Mentiune numai pentru codurile TVA pentru care legislatia mentioneaza afisarea mentiunilor pe facturile emise din sistem. In legislatia din Romania: Taxare inversa, Autofactura, etc.

    4.3. Completati Simbol TVA numai pentru codurile utilizate de casele de marcat. Simbolul TVA este un cod asociat unei cote TVA in casa de marcat: A, B, C, etc.

    4.4. Completati pentru Taxare inversa la livrare, Cota TVA prin care beneficiarul va inregistra TVA.

    4.5. Bifati Inclus in cost pentru codurile de taxa pentru care in jurnalul de cumparari valoarea TVA-ului este inclusa in costul de achizitie

    4.6. Bifati Tranz Cont - specifica daca se genereaza (cand e bifata) / nu se genereaza (cand e nebifata) linie pentru contul de TVA in nota contabila rezultata la validarea documentelor cu TVA inclus in cost

    4.7. Bifati Split TVA - marcheaza codurile de taxa definite pentru livrarile de bunuri se servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform Codului Fiscal si a prevederilor Art 2 alin 1 din Ordonanta 23/2017

    4.8. Completati campul Grupa TVA pentru gruparea taxele dupa regimul de TVA: TVA fara drept de deducere, TVA cu drept de deducere, TVA mixt.

  5. Finalizati apasand tasta OK.

sau utilizati importul din fisier Excel in cazul in care aveti de definit mai multe coduri de taxe

  1. Alegeti Financiar -> Definitii -> Taxe

  2. Alegeti buton Actiuni - Export pentru a obtine structura fisierului

  3. Completati codurile noi in fisierul Excel si informatiile solicitate

  4. Alegeti buton Actiuni - Import. Bifati Header .

  5. Corectati eventualele erori si actionati buton Inserare

Reguli

  • Pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, pentru fiecare cota de taxa, definiti coduri de taxe distincte: unul pentru inregistrarea valorii TVA neexigibile si unul pentru inregistrarea valorii TVA exigibile.

  • Exemplu model de definire a codurilor TVA pe legislatia (codul fiscal) din Romania.

  • Se marcheaza codurile de taxa cu atributul Split TVA, doar daca organizatia aplica sistemul de plata defalcata a facturilor si are setat acest atribut si la nivel de business unit .

  • Versiunea 7.6.11 S-a dezvoltat posibilitatea de grupare a taxelor dupa regim TVA (TVA fara drept de deducere, TVA cu drept de deducere, TVA mixt). Asociati in campul Grupa TVA una din valorile listei rezervate TVA.