Declaratia D 300

Scop

Realizarea Declaratiei D300 - Decont TVA, in formal .xlm, format care se importa in aplicatia ANAF pentru semnarea electronica si depunere.

Decontul de TVA se realizeaza atat in format. pdf (pentru a putea fi usor de verificat), in format .xml (pentru a fi importat in aplicatia ANAF) si fisier Excel, unde informatiile sunt prezentate in sheet-uri (pentru verificarea informatiilor ce fac obiectul declaratiei).

Se obtine pentru bussines unit-urile care sunt configurate ca fiind de raportare, numai pentru tranzactiile contate.

Prerechizite

  • Business Unit configurat cu atributul Raportare (bifat in tab Definire)

  • Configurate informatiile privind datele de identificare si managerii pe business unit in tab-urile Rapoarte, Banci, Manageri

  • Configurat, daca este cazul, Reprezentatul Fiscal pe business unit in tab Banci. Acesta trebuie definit cu toate datele de identificare in Parteneri

  • Definite codurile CAEN pe lista rezervata cu tip CAE

  • Toate tranzactiile pe registre de contabilitate trebuie sa fie contate

  • Codurile de TVA trebuie sa aiba asociate randurile din decont (D 300) pe care se vor regasi datele

Procedura

  1. Alegeti Financiar->Contabilitate Financiata->Declaratii Livrari si Achizitii.->Export D300

  2. Completati :

    2.1. Act fiscal cu intervalul de selectie al documentelor (tranzactiilor) introduse in sistem care se vor include in decontul de tva.

    2.2. Tip Decont cu una din valorile :Lunar, Trimestial, Semestrial, Anual

    2.3. Anul si perioada in corespondenta cu configurarile de la pasii anteriori

    2.4. Selectati codul CAEN

    2.5. Bifati optiunile de pe interfata

    2.6. Completati sumele cu cele din evidenta contabila pentru sectiunea Sume din Decont

    2.7. Completati in sectiunea Regularizare, pe randurile specificate, sumele, numai in cazul in care sunt altele decat cele rezultate in urma configurarilor, ca urmare a unor evidente in afara sistemului.

    2.8. Marcati cu DA Operatiuni pentru taxare inversa efectuate in perioada

    2.9. Completati sumele in sectiunea: Informații privind valoarea totală, fără TVA, a prestărilor de servicii către persoane neimpozabile din alte state membre UE prevăzute la art. 278 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, respectiv servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune,precum și servicii furnizate pe cale electronică

    2.10. Actionati buton Start

  3. Verificati in fisierele rezultate informatiile completate si corectati eventualele erori

  4. Salvati fisierul .XML

  5. Incarcati in aplicatia ANAF

Rezultat

Fisiere cu urmatoarele formate si informatii:

D300.pdf formularul decontului

D300.xml fisierul care se salveaza pentru a-l importa in aplicatia ANAF

D300.xls necesar verificarii continutului decontului. Acesta este organizat pe Sheet-uri in concordanta cu capitolele declaratiei astfel:

  • Tranzactii Randuri sunt prezentate, pentru fiecare rand din raport (pdf, xml) care provine din tranzactii si asocieri de taxe, toate informatiile necesare pentru verificarea sumelor incluse in decont. Precizam ca :

    • formatul randului este cel din specificatia aplicatiei de la ANAF, de tipul Rnn_1 (ceea ce reprezinta valoarea din formatul pdf) si Rnn_2 (ceea ce reprezinta TVA din formatul pdf), pe randul specificat.

    • Tip Operatie identifica provenienta datelor din cumparari sau vanzari

    • TVA pentru valoarea DA Valoarea reprezinta TVA-ul; -pentru NU

      valoarea reprezinta baza de Impozitare.

  • Facturi primite, Facturi Emise - prezinta informatiile care compun datele din sectiunea decontului: Facturi Primite dupa inspectia fiscala si Facturi emise dupa inspectia fiscala

  • Facturi Cumparari in perioada curenta si Facturi Vanzari in perioada curenta prezinta documentele si sumele care compun informatiile din sectiunea din decont: Informatii privind TVA Neexigibila. Precizam ca este afisat intervalul de cautare al datelor pentru completarea randurilor A1 si B1, din acelasi capitol.

  • Facturi Contribuabili Inactivi - reprezinta informatiile ce compun datele din sectiunea decontului: Facturi emise conform art 11 alin(6) si (8) din Codul Fiscal inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni efectuate in perioada in care codul de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat

image0 Atentie

  • Pentru firmele de utilitati: Contati toate registrele inclusiv cel cu codul UTL

  • Pentru corelarea Decontului de TVA cu Jurnalul de Cumparari si Jurnalul de Vanzari, fiecare cod de taxa configurat pentru D300 trebuie inclus in variabilele de setare ale jurnalului de Vanzari si ale celui de Cumparari (daca se utilizeaza modelul de jurnal Model 200 2008)

  • Definiti coduri de taxe pentru orice aspect legislativ, in cazul in care nu sunt deja definite in sistem. Astfel, pentru facturile emise sau primite dupa Inspectia Fiscala, pentru diferentierea si incadrarea documentelor in aceasta sectiune a decontului, se vor defini coduri distince pentru fiecare aspect (primit sau emis)

  • Informatiile pe randurile de Regularizare sunt completate numai pentru codurile care au marcat randul in coloana Regularizare pe functia de configurare taxe, numai pentru documentele care au data documentului anterioara lunii pentru care se intocmeste decontul, dar sunt inregistrate in evidenta in perioada selectata. Exceptie fac cotele de 24% si 19%, pentru care se incadreaza toate documentele inregistrate in perioada pentru care se intocmeste D300 .

  • Informatiile afisate in capitolul Informatii privind TVA neexigibila se vor afisa din tranzactiile inregistrate in sistem pe cotele de tva, care sunt marcate in functia Taxe cu valoarea DA in campul TVA Neexigibila si care au inregistrate tranzactii in registre de contabilitate in domeniul TN. Pentru aceste cote de TVA nu se fac configurari pe functia 1.1.98.3. Configurari Declaratia D300, decat in cazuri exceptionale (daca sunt utilizate in tranzactii cu domeniul TC sau TV)

  • a fost creata posibilitatea includerii in declaratie a achizitiilor cu TVA deductibil fara drept de deducere (inregistrate cu TVA inclus in cost). Codurile de taxe pentru aceste operatiuni sunt configurate pe functia Taxe cu bie pe atributele: Inclus in Cost si Tranz. Cont. Afisarea lor in declaratie pe randurile cu sume pe coloana Baza sau pe cele cu coloanele Baza si TVA, depinde de randul pe care codul este asociat pe functia Configurari Taxe TVA in tab Decont 300. In acest caz valoarea TVA-ul se recalculeaza conform formulei: TVA = Baza impozabila * Cota Tax Ded/100.

  • completarea sumei pe randul 30 SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 valoarea taxei deductibile se realizeaza astfel:

    • se propune suma din randul 29 al declaratiei. In acest caz aplicatia afiseaza mesajul de informare: „Valoarea din randul 30 a fost preluata din randul 29 sau calculata de sistem. Va rugam sa verificati corectitudinea sumei”.

    • in situatia in care sunt asociate coduri de taxe configurate cu bifele Inclus in Cost si Tranz. Cont., valoarea propusa la randul 30 se calculeaza excluzand operatiunile cu TVA inclus in Cost.

    • daca se completeaza de utilizator pe interfata este preluata in decont aceasta valoare. Sistemul nu mai afiseaza mesaj de avertizare