Metode de Amortizare

Amortizarea contabila (economica) reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica si se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor. Cotele de amortizare se stabilesc potrivit duratei de utilizare economica a imobilizarilor. Amortizarea contabila se inregistreaza in contabilitate ca o cheltuiala.

Amortizarea fiscala reprezinta deducerea din punct de vedere fiscal a cheltuielilor generate de achizitionarea, respectiv producerea de mijloace fixe pe baza unui mecanism similar amortizarii contabile, insa cu ceva diferente. Aceasta amortizare nu se inregistreaza in contabilitate ci este utilizata doar la calculul impozitului pe profit.

Din punct de vedere fiscal exista o valoare minima stabilita prin hotarare a Guvernului, ce reprezinta o conditie pentru stabilirea amortizarii fiscale. Din punct de vedere contabil, potrivit reglementarilor contabile, nu exista o conditie privind valoarea minima pe care ar trebui sa o aiba un activ pentru a fi inregistrat in contabilitate ca mijloc fix si amortizat ca atare. Astfel, in masura in care un activ se estimeaza a fi utilizat pentru o perioada mai mare de un an atunci acesta poate fi clasificat ca mijloc fix, respectiv imobilizare corporala, din punct de vedere contabil.

Diferente intre amortizarea contabila si cea fiscala exista si la nivelul duratei de utilizare a mijloacelor fixe.

Potrivit reglementarilor contabile, perioada de amortizare este reprezentata de durata de utilizare economica. Durata de utilizare economica este durata de viata utila a activului, aceasta reprezentand de regula perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate. Astfel, in ceea ce priveste perioada de amortizare contabila nu exista limitari, aceasta fiind stabilita de catre entitate prin raportarea la durata de utilizare economica a activului, durata ce poate fi diferita de la o companie la alta chiar si pentru acelasi activ.

Din punct de vedere fiscal, Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe prevede durate fixe pentru calculul amortizarii fiscale, durate care sunt standard pentru aceleasi tipuri de active indiferent de compania care utilizeaza activul, de industria in care activeaza aceasta si indiferent de durata de utilizare economica a activului.

In practica, multe companii aleg varianta inregistrarii in contabilitate (ca amortizare contabila, evidentiata in balanta conturilor) a amortizarii luate in calcul la determinarea impozitul pe profit, adica a amortizarii fiscale.

Conform politicilor contabile ale fiecarei companii, fie amortizarea fiscala, fie amortizarea economica poate fi inregistrata in contabilitate. In cazul in care amortizarea economica devine amortizare contabila, companiile isi vor ajusta cheltuielile in declaratia de profit pana la valoarea amortizarii fiscale.

In EMSYS, pentru fiecare imobilizare se pot calcula trei tipuri de amortizari:

  • o amortizare ce se inregistreaza in contabilitate, denumita amortizare contabila - pentru aceasta se genereaza automat inregistrari contabile in registrul de amortizare. Aceasta se calculeaza pe baza valorii de inregistrare, amortizabila, din contabilitate, incepand de la data start amortizare contabila, pe durata de amortizare contabila, conform unui regim de amortizare contabil;

  • o amortizare alternativa - care nu se inregistreaza in contabililtatea financiara, pentru care se obtin situatii comparative fata de amortizarea inregistrata in contabilitate. Aceasta se calculeaza pe baza unei valori imobilizare alternativa, care poate fi diferita de cea de inregistrare din contabilitate, incepand de la o data start amortizare alternativa, care poate fi diferita de data start amortizare contabila, pe o durata amortizare alternativa, care poate fi diferita de durata amortizare contabila, conform unui regim de amortizare alternativ, care poate fi diferit de regimul de amortizare contabil;

  • o amortizare cu deducere 20% la data intrarii / punerii in functiune- care nu se inregistreaza in contabilitatea financiara si pentru care se obtin situatii comparative fata de amortizarea inregistrata in contabilitate. In acest caz, in aceeasi luna cu intrarea/majorarea valorii unei imobilizari se calculeaza o deducere de amortizare de 20% din respectiva valoare amortizabila, urmand ca de la data start amortizare contabila (aceeasi ca in cazul amortizarii contabile) sa se calculeze o amortizare lunara pe baza valorii ramase de amortizat dupa deducere, pe durata de amortizare contabila (aceeasi ca in cazul amortizarii contabile), conform regimului de amortizare ales (acelasi ca in cazul amortizarii contabile);

Reguli

  • Amortizarea contabila si amortizarea alternativa se calculeaza pe baza setarilor din tranzactiile de intrare - la nivelul fiecarei imobilizari din tranzactiile de receptie/modernizare se seteaza Amortizare alternativa DA/NU;

  • Prin tranzactiile de Receptie cu Amortizare alternativa = NU se seteaza valori alternative (valoare imobilizare, data start amortizare, durata amortizare, regim amortizare alternative) egale cu cele contabile.

  • Prin tranzactiile de Receptie cu Amortizare alternativa = DA se seteaza valori alternative (valoare imobilizare, data start amortizare, durata amortizare, regim amortizare alternative) diferite de cele contabile.

  • Prin tranzactiile de Modernizare cu Amortizare alternativa = NU nu sunt afectate valorile alternative (valoare imobilizare, data start amortizare, durata amortizare, regim amortizare alternative), tranzactia modifica numai valorile contabile

  • Prin tranzactiile de Modernizare cu Amortizare alternativa = DA pot fi afectate si valorile alternative (valoare imobilizare, data start amortizare, durata amortizare)

  • Amortizarea cu deducere 20% in aceeasi luna cu intrarea se calculeaza in functie de variabila de setare AMFISCALA