Cursuri¶
Adăugare curs
Implicit, un profesor obișnuit nu poate adăuga un curs nou. Pentru a adăuga un curs nou in platforma, utilizatorul trebuie să aibe drepturi de: Administrator, Creator de Curs sau Manager. Pentru adăugare curs: din pagina Administrare site > Cursuri > Administrati cursurile și categoriile Din pagina Categorii si Cursuri - se selecteaza mai intai categoria din care va face parte cursul; din ecranul alaturat - in care apar cursurile din categoria selectata se apasa butonul Creeaza curs nou. Se completeaza campurile din setările cursului si in special campurile marcate ca fiind obligatorii, dupa care - la finalul paginii se alege fie „Salveaza și revino” pentru a reveni la pagina de Categorii si Cursuri, fie „Salveaza și afișeaza” pentru a ajunge in ecranul de Configurare Continut Curs. In pagina Categorii si Cursuri - fiecare curs are disponibile cateva actiuni reprezentate prin butoane: Editare, Copiere, Stergere, Ascundere si Muta in lista - actiuni disponibile pentru rolul Administrator. Pentru rolul Creator Curs sunt disponibile doar actinile de Editare, Copiere si Ascundere - doar pentru cursurile create de utilizatorul respectiv. In pagina Configurare Continut Curs - se pot alege formatorii si cursantii care participa la curs, actiune disponibila pe tab-ul Participanti.
Stergere curs
Profesorii nu pot șterge cursurile. Managerii (adică utilizatorii cu un rol pentru care este permisă capacitatea moodle/course:delete) pot șterge cursuri, iar creatorii de cursuri pot șterge cursurile pe care le-au creat ei înșiși, dar numai în 24 de ore de la crearea cursului. Astfel, cursurile create din greșeală pot fi șterse fără a fi nevoie să întrebați un administrator. Administratorii pot șterge oricând cursuri. Pentru a șterge un curs (ca administrator sau manager): Din sectiunea Administrare site > Cursuri > Gestionați cursuri și categorii se alege categoria din care face parte cursul si apoi pe ecranul din dreapta se selecteaza cursul dupa care se apasa butonul Șterge si se urmeaza instructiunile afisate pe ecran; Actiunea se finalizeaza cu stergerea inregistrarilor din baza de date. Se pot șterge mai multe cursuri prin: Crearea unei noi categorii (temporare) - care poate fi denumita „De șters”; Se selecteaza și se muta cursurile în acea categorie („De șters”). Se sterge categoria („De șters”) și se alege din variantele de raspuns la interogare - „Ștergeți TOATE - nu poate fi anulat”. Nu există o interfață disponibila pentru creatorii de cursuri - prin care care sa ștearga cursurile pe care le-au creat; insa, pot face acest lucru prin schimbarea apelului URL al cursului din forma http://yourmoodlesite.net/course/view.php?id=N in forma http://yourmoodlesite.net/course/delete.php?id=N (adica se inlocuieste „view” cu „delete”), unde N este id-ul cursului.
Încărcare cursuri
Pe lângă crearea de noi cursuri, funcționalitatea de încărcare a cursurilor poate fi folosită și pentru a actualiza sau șterge cursuri sau pentru a importa conținut dintr-un alt curs.
Împreună cu administratorul, rolul de Manager are si capacitatea moodle/uploadcourse:use care ai permite să încarce un fișier .CSV cu informații despre curs. (Alți utilizatori pot avea capacitatea, dar trebuie să aibă și capabilitățile moodle/course:create, moodle/course:update și, eventual, moodle/course:delete.)
Pentru incarcare cursuri se intra in Administrare > Administrare site > Cursuri > Încărcați cursuri Fie se trage și se plaseaza cu mouse-ul fișierul CSV, fie se da clic pe butonul „Alege un fișier” și se selecteaza fișierul în selectorul de fișiere Se selecteaza cu atenție opțiunile de import, apoi se poate previzualiza operatia de import. Fisierul CSV folosit la incarcarea in bloc a inregistrarilor pentru cursuri accepta ca si structura urmatoarele coloane care trebuiesc completate obligatoriu, care sunt vizibile pe pagina de setari ale unui curs nou. Numele campurilor trebuiesc definite cu litere mici:
shortname,fullname,category,summary,enrolment_1,enrolment_1_role,enrolment_1_enrolperiod,role_student
unde
Formatul Cursului
Un format de curs se referă la aspectul unui curs. Profesorii pot selecta un format de curs din Navigare curs > Setări > Format curs. Formatele standard sunt:
Secțiuni săptămânale Cursul este organizat pe secțiuni corespunzătoare fiecărei săptămâni de curs, începând de la data începerii cursului. Se poate adăuga conținut, forumuri, chestionare și așa mai departe în secțiunea corespunzatoare fiecarei săptămâni. Săptămâna curentă este evidențiată.
Secțiuni personalizate Cursul este împărțit în secțiuni personalizabile care au un titlu. Se poate adăuga conținut și activități în fiecare secțiune. În noile versiuni, acesta este formatul implicit.
Formatul Social Acest format este orientat în jurul unui forum principal, forumul social, care apare listat pe pagina principală. Este util pentru situațiile care sunt mai libere.
Pagina principala a cursului
Un curs poate arăta diferit în funcție de tema și formatul cursului ales. Temele standard sunt tema Boost și tema Classic Partile unui curs: 1. Navigare curs. Acestea oferă profesorului o modalitate rapidă de a accesa aspecte importante ale cursului. Linkul „Mai multe” vă duce, de exemplu, la: banca de conținut și întrebări sau la reutilizare cursuri, care încorporează Backup, Restaurare, Import, Resetare și Copiere.
Index de curs. Acesta este un dropdown-list, care afișează secțiuni și elemente de curs. Pe măsură ce vă deplasați în sus și în jos în zona centrală a cursului, locația dvs. este evidențiată în indexul cursului. Făcând clic pe un element din indexul cursului, acesta se va deschide direct în zona centrală a cursului. Secțiunile din indexul cursului pot fi restrânse sau extinse în bloc din meniul simbolizat cu trei linii orizontale.
Comutare mod de editare. O modalitate simplă de a activa și dezactiva modul de editare.
Modulul bloc. Acest lucru nu este vizibil până când nu ați activat modul de editare și ați adăugat un bloc. Modulul pentru blocuri poate fi restrâns și extins dupa preferința utilizatorului.
Secțiuni de curs. Aici sunt afișate resursele de curs. Acest element poate fi aranjat în una sau mai multe săptămâni, subiecte, forumuri sau alte aspecte (non-standard).
Restrângeți totul. Secțiunile pot fi restrânse și extinse individual sau se poate folosi linkul Restrângeți toate pentru a restrânge toate sectiunile simultan.