Scurt ghid de instalare

Cerințe de bază

Pentru instalarea platformei e nevoie de un server web funcțional ( Apache, Nginx, OpenLiteSpeed), o bază de date (MySQL, MariaDB sau PostgreSQL) și un server PHP configurat. Ca si perspectiva de dezvoltare, platforma de training necesită o serie de extensii PHP care se verifica la începutul procesului de instalare și in cazul in care acestea lipsesc se poate reporni oricand scriptul de instalare. Dacă este necesar să se trimită notificari pe e-mail, mai este nevoie si de configurarea unui serviciu SMTP funcțional in platforma.

Obținerea Moodle

Exista 2 optiuni:

    1. se poate descarca versiunea oficiala (kitul de instalare) de la adresa https://download.moodle.org/ … SAU

    1. se poate extrage codul din repository Git (recomandat pentru dezvoltatori):

git clone -b MOODLE_403_STABLE git://git.moodle.org/moodle.git … aceasta preia o copie completă din repository Moodle și apoi trece la ramura 4.3 Stable.

Notă

Descărcați kit de instalare numai dintr-una sursele moodle.org oficiale. Alte versiuni nu pot fi garantate că funcționează corect, ca pot fi actualizate sau ca beneficiaza de suport.

Crearea suportului DB:

Folosind serverul de baze de date ales, se creaza o bază de date goală.

Codificarea implicită trebuie să fie UTF8.

De exemplu, pe platforma MySQL sintaxa este de forma:

CREATE DATABASE moodle DEFAULT CHARACTER SET utf8mb4 COLLATE utf8mb4_unicode_ci;
  • Creați o combinație utilizator/parolă cu permisiuni adecvate pentru baza de date.

mysql> CREATE USER 'moodleuser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'yourpassword';;
mysql> GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,CREATE TEMPORARY TABLES,DROP,INDEX,ALTER ON moodle.* TO 'moodleuser'@'localhost';
mysql> FLUSH PRIVILEGES;

Nota: Este important să se dea permisiuni permisini pe baza de date in forma „GRANT ON moodle.*” ca nume al bazei de date, inclusiv „.*” și nu doar numele bazei de date. Se recomanda salvarea aceastei parole pe care o utilizați pentru utilizatorul Moodle, deoarece veți avea nevoie de ea mai târziu în timpul instalării.

Crearea folderului de stocare date:

Se creeaza pe masina gazda un director gol pentru a păstra fișierele Moodle. Nu trebuie să fie în zona deservită de serverul web și trebuie să aibă permisiuni pentru ca utilizatorul serverului web să poată scrie pe el. În afară de asta, poate fi localizat oriunde. De obicei, fie faceți-l deținut de utilizatorul serverului web, fie acordați-i permisiuni de scriere pentru „toată lumea”. Dacă este pe o unitate partajată/NFS, citiți Cache - Moodle în această zonă de disc în mod implicit și o partajare lentă va însemna performanțe groaznice.

Instalați codul Moodle

Dacă ați descărcat fișierul zip sau tgz mai devreme, atunci dezarhivați / untar / mutați / copiați codul Moodle (obținut mai sus) astfel încât să fie servit de serverul dvs. web (de exemplu, pe Linux bazat pe Debian, mutați la /var/www/html/moodle)

Verificați permisiunile și asigurați-vă că serverul web nu are permisiuni pentru a scrie în niciunul dintre fișierele din directoarele de cod Moodle (o cauză principală foarte comună a site-urilor piratate).

Dacă este necesar, configurați serverul web pentru a servi site-ul Moodle cu adresa URL aleasă.

Configurare

În directorul aplicatiei Moodle, se găseste fișierul config-dist.php; se copiaza într-un fișier nou numit config.php.

Se editeaza config.php cu editorul preferat și se modifica setările corespunzătoare pentru a indica site-ul, directoarele și baza de date.

Notă: scriptul de instalare Moodle va crea config.php dacă nu există, dar trebuie sa ne asigurăm că se (re)seteaza permisiunile în mod corespunzător după aceea

Instalare

Se acceseaza adresa URL a site-ului moodle într-un browser si instalarea se va finaliza automat in background sau se ruleaza cu client PHP din linie de comanda scriptul: /usr/bin/php /cale/către/moodle/admin/cli/install.php CLI creează config.php pentru dvs. și nu va rula dacă a fost deja creat unul la pasul anterior.

După finalizarea instalării, asigurați-vă că permisiunile fișierului sunt ok pentru fișierele de program Moodle (care nu pot fi scrise de serverul web) și fișierele de date Moodle (care pot fi scrise de serverul web).

Configurare task programatic (cron)

Este nevoie de un task care sa ruleze periodic. Se recomandă ca acest task să fie rulat în fiecare minut, așa cum este necesar pentru ștergerea asincronă a activității atunci când se utilizeaza coșul de reciclare.

Un exemplu pentru acest tip de task programatic:

* * * * * /usr/bin/php /cale/către/moodle/admin/cli/cron.php >/dev/null

Site-ul nu va funcționa corect decât dacă taskul programat (cron) rulează în mod regulat. Este foarte important să nu săriți peste acest pas.

In acest moment platforma Moodle poate fi utilizata.