Overview

Intr–un mediu de afaceri complex, distribuit si in permanenta schimbare, companiile orientate spre productie trebuie sa isi creeze si sa mentina avantajele fata de concurenta. in acest scop incearca sa isi reduca costurile fara a renunta la integritatea si calitatea produselor. Exigentele crescute ale clientilor in privinta calitatii si a timpului de livrare, fluctuatiile semnificative si specificitatea cererii, instabilitatea costurilor si presiunea preturilor, necesitatea unei comunicari rapide si usoare cu partenerii, sunt provocari care necesita controlul in timp real al proceselor specifice lantului de distributie si accesul managerilor la jurnale de bord si analize critice de business pentru a putea adopta decizii bine fundamentate.

Varietatea mare, ciclurile de viata din ce in ce mai scurte determinate de introducerea continua pe piata a noi produse, adaptarea constanta la noile tehnologii si procese, cresterea numarului de produse configurate pentru satisfacerea cerintelor specifice impun o gestionare a structurilor de produs si a tehnologiilor de fabricatie prin versiuni si configuratii de produs.

Respectarea si adaptarea la reglementarile legale in permanenta schimbare constituie o alta provocare majora. Pe langa aceste provocari generale, companiile trebuie sa raspunda cerintelor din interior: existenta mai multor tipuri de productie in aceeasi organizatie, intretinerea utilajelor dupa un program in concordanta cu programul de productie, gestionarea schimbarilor de capacitate, evidenta inventarului sculelor si dispozitivelor, diminuarea stocurilor fara miscare, incadrarea in marjele de profit, in general armonizarea procesului de fabricatie cu cerintele de business ale companiei.

In sistemul integrat EMSYS activitatea unei entitati si procesele acestei activitati sunt realizate in cadrul subsistemului EMSYS Logistics.

EMSYS Logistics realizeaza controlul in timp real al proceselor pentru cumparari, productie, vanzari si managementul stocurilor de produse finite, marfuri, ambalaje, materii prime, materiale, obiecte de inventar, echipamente de protectie si de lucru, pentru comert, productie, investitii si custodii.

EMSYS Logistics respecta conceptele si principiile APICS, asigura managementul Lantului Distributie – Aprovizionare (SCM – Supply Chain Management) si implementeaza standardul MRP II de planificare si control al productiei.

Procesele de achizitie a materiilor prime necesare activitatii entitatii sunt tratate in modulul Cumparari.

Baza de date privind retetele preparatelor, calculul necesarului de materii prime si semifabricate, activitatea de prelucrare a materiilor prime si semifabricatelor pentru obtinerea produselor finite si documentele de predare a produselor finite pentru vanzare sunt tratate in modulul Planificarea si Controlul Productiei. In submodulul specializat Preturi de productie se formeaza listele cu costurile produselor finite precum si listele cu preturile de productie ale produselor finite.

Vanzarea produselor finite precum si incasarea contravalorii lor este realizata in cadrul unei aplicatii de tip Front Office, EMSYS–POS. Baza de date pentru gestionarea listelor de preturi pentru vanzare (asanumitele liste PLU–Price LookUp) si configurarea punctelor de vanzare necesare pentru EMSYS–POS este asigurata de submodulul Retail al modulului Vanzari si Distributie. In acelasi submodul sunt gestionate si rezultatele cantitative, valorice si financiare ale activitatii de vanzare. Submodulul gestioneaza si procese de vanzare specifice vanzarii cu amanuntul care se finalizeaza cu factura.

Gestionarea bazei de date privind casierii din punctele de vanzare precum si procesele activitatii de incasare a contravalorii produselor finite sunt tratate in modulul Cash Management din subsistemul EMSYS Financial.

In modulul Gestiunea Stocurilor sunt tratate alte procese ale activitatii unei entitati: transferul intre gestiuni, transformare articole, inregistrarea tranzactiilor privind probele si resturile precum si activitatea de inventariere a gestiunilor de materii prime si produse finite.

Toate tranzactiile referitoare la activitatea entitatii (cumparari, productie, vanzari, incasari, consumuri, inventariere) sunt finalizate ca orice tranzactie din sistemul integrat EMSYS in contabilitatea organizatiei prin intermediul subsistemului EMSYS Financial.

Prin succinta prezentare facuta se observa ca procesele si activitatea entitatii nu sunt tratate singular ci integrat in cadrul sistemului EMSYS. Nu sunt necesare transferuri de date intre sisteme diferite, nu este necesara introducerea inca o data in sistemul informatic a unor tranzactii, totul este integrat.

Planificarea si Controlul Productiei, veriga centrala a SCM, are drept scop planificarea resurselor de fabricatie si monitorizarea proceselor de productie ale companiei:

  • Pregatirea fabricatiei: definirea structurilor de produs (BOM) si a retetelor (Formulas), controlul versiunilor si al configuratiilor, stabilirea tehnologiilor de fabricatie (Routing and operations), gestionarea datelor de planificare (dimensiune lot, cantitate minima, cantitate maxima, ciclu de livrare, ciclu de fabricatie, ciclu de aprovizionare, ciclu de inspectie).

  • Programul director de productie (MPS): ordine planificate de productie in baza cerintelor din comenzile client si previziunile de vanzare (MTO – Make to Order) sau in baza unor nivele de stoc prestabilite (MTS – Make to STOC).

  • Planificarea cerintelor materiale (MRP): ordine planificate de productie pentru componentele fabricate si cereri planificate de cumparare pentru componentele cumparate. Cantitatile de pe ordine sunt stabilite in functie de politicile de dimensionare a loturilor: LFL (Lot For Lot), POQ (Period Order Quantity), FOQ (Fixed Order Quantity).

  • Planificarea cerintelor de capacitate (CRP): stabilirea capacitatii cerute si compararea cu capacitatea disponibila.

  • Lansarea productiei: formare comenzi de lucru din unul sau mai multe ordine planificate si confirmate de fabricatie, emitere documente pentru eliberarea componentelor.

  • Controlul productiei in flux (SFC – Shop Floor Control): eliberarea componentelor, urmarirea executiei si raportarea operatiilor, predarea la magazie a produselor, urmarirea si trasabilitatea loturilor de produse finite si materii prime, gestionare prin coduri de bare si terminale mobile, unitati de masura multiple.

Sunt implementate si alte strategii de fabricatie: productia de unicate (ETO – Engineer To Order), produse configurate la cerere (ATO – Assembly To Order). Sunt disponibile metode de calcul al cerintelor bazate pe previziuni de consum si nivel de reumplere (ReOrder Point).