Retururi Furnizor

A. Scop

Inregistrarea retururilor la furnizori, constatarea diferentelor fata de documentul de insotire (factura sau aviz de insotire marfa) emis de furnizori si emiterea documentului Nota de receptie retur.

Prin intermediul acestei functiuni se pot inregistra stornari partiale ale pozitiilor din receptiile de articole (daca au fost efectuate iesiri si nu se mai pot storna integral pozitiile din documentul de receptie).

La validarea documentului are loc inregistrarea cantitativ-valorica a articolelor cuprinse in documentul de retur si se propun inregistrari in contabilitate si gestiunea furnizorilor.

O nota de retur se emite la nivel de gestiune primitoare. Daca articolele de pe acelasi document furnizor sunt destinate mai multor gestiuni emiteti cate o nota pentru fiecare gestiune.

B. Inregistrare Retur Furnizor

1. Alegeti Logistics -> Cumparari -> Operational -> Retururi Furnizori.

2. Apelati butonul Adauga pozitionat in partea dreapta jos a ecranului si completati:

Informatii

  1. Cod doc - codul documentului (codul implicit este NRF). Se valideaza in nomenclatorul Documente. Este un document intern companiei si nu trebuie confundat cu documentul furnizorului;

  2. Nr. - numarul notei de retur. Codul si numarul documentului reprezinta cheia de identificare a documentului in multimea documentelor introduse pe functiunea respectiva. Numarul este propus automat de sistem prin incrementarea cu 1 a celui mai mare numar existent in cadrul perioadei fiscale curente, avand codul de document egal cu valoarea din Cod doc. Primul document din cadrul perioadei fiscale primeste numarul 1. Utilizatorul are posibilitatea tinerii unei evidente externe de numere si introducerea in sistem a numarului dorit prin actionarea butonului Activare / Inactivare Nr. Doc.

  3. Data Doc. - se alege data documentului de retur;

Notă

La modificarea campului Data Doc. se modifica si cursul valutar pentru moneda tranzactiei fata de moneda de baza prin preluarea din nomenclatorul Monede a cursului valabil pentru noua data. Daca exista pozitii in detalierea documentului de receptie, valorile in moneda de baza, moneda de referinta si moneda de consolidare de pe fiecare pozitie se vor modifica in functie de noul curs.


  1. Data Ef. - data efectiva a documentului de retur, data inregistrarii in sistem;

  2. Furnizor - codul partenerului la care se returneaza articolele. Se valideaza in Parteneri si trebuie declarat cu atributul de Furnizor;

  3. Cont Furn. - contul de furnizori folosit in tranzactia contabila asociata documentului de retur si in tranzactia generata in Gestiune Furnizori.

Notă

Nu este obligatoriu de completat inainte de lansarea documentului de receptie. Acest camp apare pe interfata daca valoarea variabilei de setare CTPARTFUNIRCC este XX.

Daca valoarea variabilei de setare este DA, contul de furnizor se preia din nomenclatorul de parteneri, iar daca este NU, contul de furnizor se specifica in setarea contabila CTFUFACT.


  1. Gest. Exp. - codul gestiunii pentru articolele din documentul de retur. Se valideaza in nomenclatorul Gestiuni. Sunt admise gestiuni de tip P-principala, S-secundara, L-locata;

  2. Moneda Tr. - moneda tranzactiei - moneda in care sunt exprimate valorile din documentul de retur;

  3. Referinta - se completeaza in cazul in care Referinta este obligatoriu de completat. Obligativitatea este data de valoarea variabilei de setare BI_REFERINTA:

    TRUE: completarea campului este obligatorie si continutul se valideaza in nomenclatorul **Referinte **;

    FALSE: completarea campului nu este obligatorie, se poate completa optional cu observatii referitoare la documentul curent;

  4. Autorizatie Retur - numarul autorizatiei in baza careia se face returul. Nu este obligatoriu de completat;

  5. Data - data autorizatie retur.

Document Receptie

  1. Cod Doc. - codul documentului de receptie din care se face returul;

  2. Nr. Doc. - numarul documentului de receptie;

  3. Data Doc. - data documentului de receptie.

Delegat

  1. Delegat - persoana care a efectuat transportul;

  2. Serie C.I. - serie document identitate delegat;

  3. Nr. C.I. - numar document identitate delegat;

  4. CNP - cod numeric personal delegat;

  5. Eliberat de - autoritatea competenta care a eliberat documentul de identitate;

  6. Delegatie - numarul delegatiei;

  7. Mijloc Tr. - mijlocul de transport folosit la returul articolelor din document (autocamion etc.);

  8. Nr. Auto - numarul de inmatriculare al mijlocului de transport folosit la returul articolelor din document;

  9. Data Retur - data cand s-a efectuat returul;

  10. Ora - ora cand s-a efectuat returul;

Cine Returneaza

  1. Cine Returneaza - persoana responsabila din cadrul societatii de retur;

  2. Serie C.I. - seria documentului de identitate al persoanei responsabile de retur;

  3. Nr. C.I. - numarul documentului de identitate al persoanei responsabile de retur;

  4. CNP - codul numeric personal al persoanei responsabile de retur.

3. Actionati butonul Salveaza pentru adaugarea antetului de comanda in baza de date.

C. Adaugare Detaliere Document Retur

1. Pe tab Specificatie apelati butonul Adauga pentru a adauga pozitii in detalierea documentului si completati:

  1. Pozitie - pozitia in detalierea retur-ului. Sistemul completeaza automat pozitia in ordine crescatoare incepand cu cifra 1;

  2. Cod Articol - codul articolului gestionabil. Se valideaza in nomenclatorul de articole;

  3. UM Doc. - unitatea de masura din documentul furnizorului;

  4. Q. dispusa in UM DOC. - cantitatea din documentul furnizorului in unitatea de masura din documentul furnizorului, respectiv in unitatea de masura de stoc. Pentru a calcula cantitatea in unitatea de masura de stoc se apasa butonul Calcul;

  5. Pret Retur - pretul de retur; la actionarea tastei <F1> este disponibila o lista cu toate documentele de receptie si pretul inregistrat pe acestea;

  6. Valoare Retur - valoare calculata retur.

Detaliere

  1. UM Stoc - unitatea de masura de stoc. In cazul in care UM Doc. Furn difera de UM Stoc in nomenclatorul Unitati de masura, tab-ul Transformari trebuie sa existe o transformare intre cele doua unitati de masura;

  2. Q. returnata - Cantitatea returnata (considerata corespunzatoare cantitativ si calitativ) in unitatea de masura din documentul furnizorului, respectiv in unitatea de masura de stoc;

2. Actionati butonul Salveaza pentru inregistrarea adaugarii sau modificarilor in baza de date.

Pentru verificarea pozitiilor din documentul de receptie actionati butonul Actiuni -> Listare (disponibil dupa Aprobare document). Verificarea se poate face cu documentul insotitor (de regula factura de la furnizor).

D. Finalizarea Fluxului de Prelucrare a Documentului de Retur

1. Pentru a modifica lotul din care se face returul propus de sistem actionati pentru fiecare pozitie in parte butonul Selectie Loturi.

2. Actionati butonul Aprobare pentru a initia aprobarea documentului de retur. Prin operatiunea de aprobare utilizatorul marcheaza in sistem faptul ca documentul de receptie a fost inregistrat integral in sistem si se face rezervarea loturilor din care se face returul.

Dupa aprobare starea documentului este APROBATA. Operatiunea este reversibila prin actionarea butonului Anulare Aprobare numai in cazul in care documentul nu a fost validat.

3. Actionati butonul Actiuni -> Listare pentru a imprima documentul de retur.

Optiuni de listare a documentului de receptie:

  • alegeti Detaliat pe Serii daca doriti imprimarea pe document a seriilor atasate articolelor;

  • alegeti Afisare Pret Unitar daca doriti afisarea pretului unitar.

    4. Actionati butonul Validare pentru a valida documentul de retur. Operatiunea de validare consta in verificari logice ale informatiei din document cu informatiile din baza de date si propunerea tranzactiei contabile asociate documentului de retur in registrul de contabilitate ales. Dupa finalizarea cu succes a operatiunii de validare starea documentului este Validat.

E. Actiuni Corective in Procesul de Retur

In procesul de receptie exista situatii in care un document de retur validat trebuie corectat (cantitati operate gresit, corectie de preturi, unitati de masura operate gresit etc). Programul va da posibilitatea corectarii documentului prin stornare.

In situatia in care efectul validarii documentul de retur trebuie sa fie anulat aveti posibilitatea stornarii documentului adica emiterea unui document identic cu documentul de retur dar cantitatile sunt cu semnul minus.

Stornarea documentului poate fi facuta pentru toate pozitiile din document sau numai pentru pozitiile care trebuiesc corectate.

1. Selectati documentul de retur pentru care doriti sa emiteti un document de stornare sau orice alt document de retur in cazul in care doriti stornarea unui document de retur pe care sa il cautati intr-o lista cu toate documentele de retur din baza de date. Actionati butonul Actiuni -> Stornare de pe antetul documentului selectat. Actionati butonul Ok la aparitia mesajului de mai jos:

Sunteti sigur(a) ca doriti sa realizati o receptie de stornare?

La aparitia mesajului de mai jos actionati butonul Ok daca doriti stornarea documentului selectat sau butonul Anulare in cazul in care doriti cautarea documentului intr-o lista de receptii retur (aveti astfel posibilitatea stornarii unei receptii retur dintr-o alta perioada fiscala).

Ati ales sa realizati o receptie de stornare.

Aveti doua posibilitati:

- sa stornati receptia curenta (OK)

- sa alegeti o alta receptie pentru a o storna pe aceea (Anulare).

Daca ati actionat butonul Anulare selectati documentul pentru stornare din fereastra Selectie Tranzactii.

In ambele cazuri programul va pozitioneaza pe antetul documentului de stornare generat, disponibil prin intermediul functiei Logistics -> Cumparari -> Operational -> Retururi Furnizori, in mod actualizare.

2. Actualizati, daca este necesar campurile din antetul documentului de stornare si actionati butonul Ok.

Documentul de stornare va fi populat in detaliere cu toate pozitiile din documentul initial, dar cantitatile sunt cu semnul minus.

Daca nu se doreste stornarea integrala a receptiei, se sterg pozitiile ce nu se doresc a se storna. Documentul de stornare se prelucreaza pe flux pana la validare conform procedurii prezentate mai sus.