Generarea documentului de receptie din comanda de cumparare¶
1. Selectati comanda de cumparare pentru care doriti sa generati documentul de receptie.
2. Actionati butonul . La actionarea acestui buton este disponibila fereastra Generare receptie.
3. Alegeti . Sistemul va genera un document de receptie cu pozitiile formate din liniile de comanda cu Tip = “ARTICOL” si cantitatea ramasa de receptionat > 0.
4. Actionati butonul pentru a selecta registrul de contabilitate in care se va propune tranzactia contabila corespunzatoare documentului de receptie.
5. Completati codul documentului de receptie.
6. Actionati butonul pentru a completa numarul documentului (daca nu doriti ca sistemul sa aloce automat un numar).
7. Completati data documentului.
8. Modificati, daca este necesar, gestiunea propusa de sistem de pe antetul comenzii.
9. Alegeti DA sau NU pentru .
10. Actionati butonul daca renuntati la generarea documentului de receptie.
11. Actionati butonul daca doriti generarea documentului de receptie.
La actionarea butonului sistemul genereaza un document de receptie cu informatiile din comanda. Pozitiile documentului de receptie sunt formate din liniile de comanda cu Tip = „ARTICOL”, cantitate ramasa de receptionat > 0 si campul Gestiune de pe linia de comanda egal cu campul gestiune din fereastra Generare receptie. Programul va pozitioneaza pe antetul documentului de receptie generat, disponibil prin intermediul functiei EMSYS Logistics → Managementul Materialelor → Cumparari → Receptii → Receptii articole, in mod actualizare.
12. Completati datele de pe antetul documentului de receptie generat daca doriti sa le modificati sau nu au fost disponibile in comanda.
13. Actionati butonul pentru inregistrarea adaugarii sau modificarilor in baza de date.
14. Stergeti pozitiile generate in plus fata de documentul de insotire.
15. Actualizati, daca este necesar, pozitiile din documentul generat (cantitati, preturi, coduri TVA, etc).
16. Actionati butonul pentru a inregistra cheltuielile suplimentare (transport, asigurari, comisioane si taxe vamale, etc).
Actualizati datele din browse-ul Cheltuieli Aprovizionare:
Nr. de Ordine – numar de ordine la listare;
Tip Document Cheltuiala – specifica documentul furnizor care sta la baza cheltuielii de aprovizionare. Poate lua una din valorile: FACTURA, AVIZ sau DVI;
Categ. Cheltuiala – permite selectia din lista rezervata CA a unei categorii de cheltuiala;
Repartizare – specifica daca cheltuiala introdusa se va repartiza automat (DA), proportional cu valoarea documentului, pe fiecare pozitie din document la validarea documentului, sau, manual de catre utilizator (NU) pe fiecare pozitie din document;
Furnizor – furnizorul care ofera serviciul / cheltuiala, daca Tip cheltuiala este FACTURA;
Cui Platesc – furnizorul catre cae se plateste cheltuiala, daca Tip cheltuiala este FACTURA;
Cont – cont pe care se inregistreaza cheltuiala, cu domeniul FU daca Tip cheltuiala este FACTURA sau fara domeniu daca Tip cheltuiala este DVI.
Doc. Furn, Serie, Nr. si Data – identificare document de cheltuiala;
Data Scadenta – Data scadenta;
Moneda, Curs – moneda in care este exprimata cheltuiala si cursul aferent acesteia;
Cod TVA – cod TVA pentru cheltuiala, doar pentru Tip cheltuiala este FACTURA;
Procent TVA – procentul de TVA (doar se vizualizeaza);
Include TVA in Cost Achiz. – specifica daca TVA-ul aferent cheltuielii este specificat separat in nota contabila si nu este adaugat la valoarea de stoc (NU) sau TVA-ul este inclus in valoarea cheltuielii si se adauga la valoarea de stoc (DA);
Valoare Doc, TVA Doc, Total Doc – exprimate in moneda document cat si moneda de baza. Daca moneda document este diferita de moneda de baza, se pot culege si valorile in moneda de baza;
Val. Acceptata, TVA Acceptat – specifica cat din valoarea si TVA-ul aferent cheltuielii sunt acceptate si se adauga la valoarea de stoc. Diferenta neacceptata se regaseste separat pe nota contabila, pe contul de diferente CTDIFCHAPR.
La adaugarea unei pozitii noi sau modificarea unei pozitii deja existente pe detaliarea documentului de receptie, daca exista definite cheltuieli cu Repartizare = NU acestea se pot repartiza de catre utilizator in partea de jos a ecranului, pe tabul Cheltuieli. Se bifeaza categoria de cheltuiala pentru a activa campul de valoare, se culege valoarea.La actionarea butonului de OK aceasta se salveaza in baza de date, alaturi de celelalte modificari de pe pozitia de document curenta.
Pe tabul Cheltuieli se regasesc toate cheltuielile, daca documentul nu este in starea de editare. Aici se pot vedea si cele cu Repartizat = DA, daca documentul este validat, cat si cele cu Repartizat = NU introduse manual de catre utilizator.