Tipuri de Operatiuni

Activitatile de incasari, plati, transfer de numerar, se inregistreaza in sistem prin tranzactii.

O tranzactie se executa fie pe baza unui ordin intern (cu exceptia transferului de numerar si a introducerii soldului zilnic, tranzactii ce au un alt mod de inregistrare) si atunci este vorba despre tranzactii planificate, fie direct, in registrul de casa, caz in care se numesc neplanificate.

Aceste tranzactii transforma obligatia in fapt. Pentru incasari se pot lista si chitantele (seria si numerele lor pot fi gestionate automat in functie de alocarea anterioara pe responsabili si case sau manual ) iar pentru plati se pot lista dispozitiile de plata.

Pentru orice tranzactie, propunerea de contare se genereaza automat in urma operatiei de contabilizare.

In cazul in care se doreste corectarea introducerii unor inregistrari eronate, aceasta operatiune poate fi anulata prin stergerea propunerii de contare din registrul de contabilitate si anularea contabilizarii din ecranul de tranzactii.Acest lucru se realizeaza in functie de stadiul in care se afla documentul generat de tranzactia respectiva si de corectia care urmeaza a fi facuta (daca este o chitanta emisa, aceasta se anuleaza dupa anularea contabilizarii si se emite o alta).

Sistemul asigura posibilitatea configurarii unei monografii contabile completa pentru toate tipurile de tranzactii privind incasarile si platile, configurare care se realizeaza de catre utilizator.

Intrucat, la organizatii, nu functioneaza o singura casierie, ci pot exista mai multe casierii sau puncte de incasare si plata, iar, pe de alta parte, nu toate au relatie cu banca pentru a depune soldul la sfarsitul perioadei, apare necesitatea transferului de numerar de la o casierie catre alta.

Aceste tranzactii se pot defini si ca tranzactii obisnuite si se opereaza normal fie ca tranzactii planificate (ordin intern tranzactie ) fie ca tranzactie neplanificata sau se pot configura astfel incat sa se poata opera rapid.

Tipurile de tranzactii pot fi :

Reguli

  • Nu se efectueaza modificari de sume deoarece la registrele de casa se lucreaza in timp real, cu numerar si nu trebuie sa se denatureze soldul casei.

In procesul de operare o chitanta poate fi : anulata sau stersa. Practica organizatiei privind modul de lucru este stabilit si configurat prin intermediul variabilei de setare: CASIERIE_TIMP_REAL. In cazul valorii True , o chitanta emisa nu mai poate fi stearsa ci doar anulata.. Alegeti: Administrator Configurare ->Configurare Aplicatie ->Setari->Variabile Specifice Firmei