Reteta

Reteta cuprinde lista de ingrediente cu normele de consum unitare pentru fiecare aliment ce intra in componenta produsului finit (preparat culinar).

Apelati functia Logistics->Definitii Logistica->Arhitectura Business si pozitionati-va pe tab-ul Retete.

image1


Pentru pozitionarea pe o reteta existenta introduceti o parte din denumirea retetei in Filtrare denumire si apasati tasta Enter.

image2

Inregistrare reteta

A. Creati o noua reteta prin adaugare image3 (pozitionati-va pe sectia unde se foloseste reteta) sau copiere image4 (pozitionati-va pe reteta pe care doriti sa o copiati):

1. Actualizati campurile din zona de ecran Definire conform cu informatiile noii retete:

  1. Selectati tipul reperului pentru reteta image10 - reteta este pentru un articol;

  2. Completati campul Articol/Serv. prin:

  • Introducerea codului de Articol/Serviciu (daca este cunoscut);

  • Golirea campului de caracterele existente (la copiere), actionarea tastei F1, completarea unei portiuni din denumire in campul image5, apasarea butonului image6 si selectarea articolului/serviciului din lista afisata.

  1. Modificati (daca este necesar) campul Sectie prin selectarea sectiei aferente retetei;

  2. Modificati (daca este necesar) campurile Cod si Denumire, completate implicit cu codul si denumirea articolului/serviciului;

  3. Actualizati campul Principal:

  • „DA” - reteta este propusa automat la adaugarea comenzilor de productie;

  • „NU” - reteta este o varianta a retetei principale.

  1. Modificati (daca este necesar) campul UM, completat implicit cu unitatea de masura a articolului/serviciului atasat retetei;

  2. Completati campul Fisa Tehnologica prin:

  • Introducerea codului de fisa (daca este cunoscut);

  • Golirea campului de caracterele existente (la copiere), actionarea tastei F1 si selectarea fisei din lista afisata.

  1. Modificati (daca este necesar) campurile Data Inceput si Data Sfarsit referitoare la perioada de valabilitate a retetei;

  2. Celelalte campurile din zona de ecran Definire raman cu valorile propuse implicit de sistem.

2. Salvati inregistrarea actionand butonul image7 (Ok).

B. Modificati (daca este necesar) o inregistrare existenta prin apasarea butonului image13 (Modific).

C. Stergeti (daca este necesar) o inregistrare existenta prin apasarea butonului image14 (Sterg).

Conditii de Stergere:

1. Reteta nu contine componente;

2. Reteta nu este asociata unui articol.

D. Adaugati o noua reteta pozitionandu-va pe o reteta similara si actionand butonul image14. Actualizati campurile din zona de ecran Definire conform cu informatiile de la punctul A. si salvati inregistrarea actionand butonul image7 (Ok).

Componente Reteta

A. Introduceti componente in reteta prin adaugare image9 sau prin copiere image4 (daca exista o componenta in reteta, pe care sa o copiati):

Actualizati campurile din zona de ecran Definire conform cu informatiile noii componente.


1. Reper Fiu

Selectati tipul reperului pentru componenta (image10 - articol)

  1. Completati campul Articol/Serv. prin:

  • Introducerea codului de Articol/Serviciu (daca este cunoscut);

  • Golirea campului de caracterele existente (la copiere), actionarea tastei F1, completarea unei portiuni din denumire in campul image5, apasarea butonului image6 si selectarea articolului/serviciului din lista afisata.

  1. Secventa - selectati prin apasarea tastei F1 secventa din fisa tehnologica unde se foloseste componenta;

  2. Fisa Limita = DA;

  3. Modificati (daca este necesar) campurile Data Inceput si Data Sfarsit referitoare la perioada de valabilitate a folosirii componentei in reteta.


2. Consumuri

  1. Cantitate Tata - cantitatea de produs finit ce se obtine raportata la consumul brut din componenta;

  2. Consum Brut - cantitatea de componenta necesara pentru realizarea cantitatii tata;

  3. UM - unitatea de masura pentru consumul brut;

  4. Celelalte campurile din zona de ecran Definire raman cu valorile propuse implicit de sistem.


B. Salvati inregistrarea actionand butonul image7 (Ok).


C.Reluati procesul de adaugare pentru toate componentele retetei.

Atenționare

Pentru utilizarea retetei in procesele de fabricatie, campul Stare trebuie sa aiba valoarea APROBAT. La orice modificare a retetei sau a listei de componente din reteta campul Stare este modificat automat cu valoarea IN LUCRU. Aprobarea retetei se realizeaza prin apasarea butonului image12 (Aprobare Reteta) din bara de instrumente.

image99

D. Modificati (daca este necesar) o inregistrare existenta prin apasarea butonului image13 (Modific).

E. Stergeti (daca este necesar) o inregistrare existenta prin apasarea butonului image14 (Sterg).

Pentru afisarea retetei si a componentelor acesteia apasati butonul image99. Sistemul afiseaza structura de produs a reperului.