Structura de Produs (Retete)

Structura de produs reprezinta o reteta cu normele de consum unitare pentru fiecare materie prima sau semifabricat ce intra in componenta produsului finit.

Nomenclatorul de retete se poate popula prin intermediul functiunii:

Logistics (LO) → Planificarea si Controlul Productiei (LO–PPC) → Date de Baza (LO–PPC–MD) → Structura de Produs → Structura de Produs(BOM)

In Frame–ul Definire sunt disponibile pentru actualizare urmatoarele campuri:

  • Reper: se poate alege ARTICOL sau SERVICIU in functie de reteta ce se doreste a fi introdusa;

  • Articole/Serv.: codul articolului gestionabil sau serviciului. Articolul trebuie sa aiba completata in campul tipul intern valoarea Fabricat.

  • Sectie: sectia pentru care se va defini structura de produs;

  • Cod: identificator unic al retetei. Poate fi identic cu articolul/serviciul ales in grupul Reper.

  • Principal: se poate alege una din valorile: DA in cazul in care reteta are o importanta deosebita sau NU. Pentru un articol fabricat poate exista o singura reteta principala.

  • UM: unitatea de masura in care este exprimat cantitativ valoric articolul gestionabil sau serviciul in nomenclator. Se valideaza in Unitati de Masura.

  • Denumire: denumirea retetei si alte caracteristici importante care diferentiaza reteta curenta de alte retete similare;

  • Fisa Tehnologica: codul fisei tehnologice. Se valideaza in Procese.

  • Formula: poate lua una din valorile: DA in cazul in care se doreste a se calcula automat cantitatea de produs finit ce va rezulta in functie de consumul de materiale introdus si de coeficientul de transformare dintre unitate de masura a produsului finit si materiale sau NU daca cantitatea tata (cantitatea de produs finit) se doreste a se introduce de utilizator;

  • Procent Planificare: se completeaza procentul de programare;

  • Lot Ordin egal cu Lot Componenta Lotizata: poate lua auan din valorile:

    • DA - daca lotul ordinului de lucru este egal cu lotul componentei lotizate;

    • NU - in caz contrar;

  • Data Inceput: data de inceput a perioadei de activitate pentru reteta curenta (obligatoriu de completat);

  • Data Sfarsit: data de sfarsit a perioadei de activitate pentru reteta curenta (obligatoriu de completat);

  • Stare: starea se initializeaza cu valoarea IN LUCRU. Dupa apasarea butonului Aprobare campul va avea valoarea Aprobat.

Butoane disponibile:

  • Preluare Retete/Componente din Fisier Excel: sistemul dispune de posibilitatea de a importa atat retetele cat si componentele acestora;

  • Stergere integrala structura de produs: permite stergerea unei retete, inclusiv a materialelor componente daca reteta nu este folosita in tranzactii;

  • Aprobare: utilizatorul marcheaza in sistem decizia compartimentului de specialitate;

  • Verificare Reteta: verificare din punct de vedere tehnic si operativ;

  • Calcul Cantitati Formula: calculul cantitatii tata in functie de cantitatile materialelor si coeficientul de transformare dintre unitatea de masura a produsului finit si unitatile de masura ale materialelor componente;

  • Copiere Structura: sistemul dispune de posibilitatea copierii unei retete, inclusiv a materialelor componente;

  • Listare: permite listarea retetelor si a componentelor acestora.

Observatie: Pentru a restrange aria de cautare alegeti articolul sau sectia dorite, sa completati data de referinta si apoi sa actionati butonul OK.

Frame–ul Componente reteta:

  • Cod Reteta: sistemul afiseaza codul unic de identificare a retetei curente din frame–ul Definire;

  • Reper Fiu: poate lua una din valorile: MATERIAL, SERVICIU, FICTIV, COPRODUS, SVD, AUXILIAR sau AMBALAJ. Pentru materiale se alege MATERIAL;

  • Articol/Serv.: codul articolului sau serviciului folosit in reteta curenta;

  • Secventa: secventa din cadrul procesului tehnologic in care se incadreaza reperul curent;

  • Varianta: varianta din cadrul procesului tehnologic in care se incadreaza reperul curent;

  • Post de lucru: codul postului de lucru din cadrul sectiei curente necesar pentru reperul curent;

  • Data inceput: data de inceput a perioadei de activitate pentru reperul curent (obligatoriu de completat);

  • Data sfarsit: data de sfarsit a perioadei de activitate pentru reperul curent (obligatoriu de completat);

  • Fisa Limita: poate lua una din valorile: DA in cazul in care pentru consumul materialelor se utilizeaza fisa limita de consum si NU daca nu se utilizeaza fisa limita de consum;

  • Cantitate tata: cantitatea de produs finit ce se obtine raportata la cantitatea consumata din materiale;

  • UM: unitatea de masura in care este exprimata cantitatea de produs finit;

  • Consum brut: cantitatea de materiale din care nu s–a scazut greutatea ambalajului;

  • Consum net: cantitatea de materiale din care s–a scazut greutatea ambalajului. In mod normal cele doua campuri au valori identice;

  • UM: unitatea de masura in care sunt exprimate cantitativ valoric materialele;

  • Pierdere Tehnologica: raportul dintre cantitatea de material introdusa in procesul tehnologic si cantitatea intrebuintata in mod util;

  • Optional: poate lua una din valorile DA in cazul in care materialul curent este optional sau NU daca materialul curent nu este optional;

  • Proc. Planificare: procentul de programare.

Frame–ul Utilizatori:

  • Ultima Actualizare

    • Tehnolog: ultima actualizare a specialistului in tehnologie pe reteta curenta;

    • Data: data ultimei actualizari pe reteta curenta.

  • Ultima Verificare

    • Tehnolog: ultima verificare a specialistului in tehnologie a retetei curente;

    • Data: data ultimei verificari a retetei curente.

  • Utilizator: utilizatorul care a adaugat reteta curenta;

  • Data: data in care a fost introdusa reteta curenta.