Retete
Reteta cuprinde lista de ingrediente cu normele de consum unitare pentru fiecare aliment ce intra in componenta produsului finit (preparat culinar).
In EMSYS adaugarea unei retete presupune urmatoarele etape:
Produsul finit este perceput ca reper „tata”, iar articolele componente, ca fiind repere „fiu”.
Definire Reteta
Pentru a defini o reteta, parcurgeti pasii de mai jos:
1. Accesati Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business;
2. Pozitionati-va pe tab-ul Retete;
Notă
Afisarea retetelor pe tab-ul Retete, depinde de linia de business pe care sunteti pozitionat pe tab-ul Arhitectura Business.
3. Alegeti sectia in cadrul careia se vor inregistra retetele. Utilizati filtrarea disponibila in partea de sus a ferestrei pentru o identificare mai usoara.
4. Apasati butonul +Reteta, din partea de sus a ferestrei;
5. In sectiunea Definire, in partea dreapta a ferestrei, completati urmatoarele campuri:
Art/Serv. - alegeti, din lista de valori, articolul pentru care se inregistreaza reteta. Articolul trebuie sa se regaseasca in nomenclator: Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business -> Articole.
Fisa Tehnologica - alegeti, din lista de valori, fisa tehnologica aferenta articolului fabricat;
Lot Ordin egal cu Componenta Lotizata - permite trasabilitatea loturilor in cazul articolelor lotizate:
DA - lotul extern al oricarui ordin de lucru care se va lansa in baza retetei va fi egal cu lotul extern al componentei lotizate;
NU - nu se preia lotul extern.
Data Inceput, Data Sfarsit - actualizati, daca este cazul, perioada de activitate a retetei.
6. Apasati butonul Ok (
), din partea stanga sus a ferestrei, pentru salvarea inregistrarii.
Componenta Reteta
Adaugarea componentelor in reteta creata anterior se realizeaza astfel:
1. Apasati butonul +Comp. Reteta, din partea de sus a ferestrei;
2. In sectiunea Definire, in partea dreapta a ferestrei, completati urmatoarele campuri:
Reper Fiu
Tip Reper - alegeti, din lista de valori, tipul componentei. In cazul fluxului de cantina poate lua una din valorile: MATERIAL, COPRODUS, AMBALAJ;
Art/Serv. - alegeti, din lista de valori, articolul fiu, ce face parte din reteta. Articolul trebuie sa se regaseasca in nomenclator: Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business -> Articole;
Secventa - alegeti, din lista de valori, secventa operatiei tehnologice;
Data Inceput, Data Sfarsit - actualizati, daca este cazul, perioada de activitate a componentei din reteta.
Consumuri
Cantitate Tata - completati cantitatea de produs finit ce se obtine, raportata la consumul brut din componenta;
Consum Brut - completati cantitatea de componenta (reper fiu), necesara pentru realizarea cantitatii de produs finit (reper tata);
UM - actualizati, daca este cazul, unitatea de masura pentru consumul brut.
Celelalte campuri din sectiunea Definire raman cu valorile propuse implicit.
3. Apasati butonul Ok (
), din partea stanga sus a ferestrei, pentru salvarea inregistrarii.
4. Repetati pasii 1 - 3 pentru toate componentele din reteta.
Aprobare Reteta
Ultimul pas in adaugarea unei retete il reprezinta aprobarea ei.
Atenționare
O reteta neaprobata, cu starea IN LUCRU, nu poate fi utilizata in procesele de fabricatie.
Pentru a aproba o reteta parcurgeti urmatorii pasi:
1. In cadrul functiei Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business, pe tab-ul Retete, identificati reteta ce se doreste a fi aprobata;
2. Fiind pozitionat pe reteta, apasati, din partea de sus a ferestrei, bifa rosie, Verificare Reteta (
). In cazul in care verificarea afiseaza erori, actualizati reteta si ulterior reincercati verificarea.
3. Apasati, din partea de sus a ferestrei, bifa verde, Aprobare Reteta (
). Astfel, campul Stare se actualizeaza cu valoarea APROBAT si reteta poate fi utilizata in procesele de fabricatie.
Atenționare
La orice modificare, a retetei sau a listei de componente din reteta, campul Stare este actualizat automat cu valoarea IN LUCRU, iar reteta nu poate fi folosita in procesele de fabricatie.
Listare Reteta
O reteta poate fi listata , astfel:
1. In cadrul functiei Logistics -> Definitii Logistica -> Arhitectura Business, pe tab-ul Retete, identificati reteta ce se doreste a fi listata;
2. Fiind pozitionat pe reteta, apasati, din partea de sus a ferestrei, butonul Listare;
Notă
Pentru listarea unei retete este obligatorie o lista de preturi a componentelor ce fac parte din reteta.
3. In fereastra deschisa, alegeti lista de preturi pentru componente;
4. Apasati butonul START, pentru afisarea structurii de produs a reperului fabricat.
Pentru mai multe informatii studiati documentatia generala, la adresa docserp.emsys.ro, sau apelati la suport.