Rezerve din Reevaluare¶
Scop¶
Evidenta rezervelor din reevaluare la nivelul fiecarui mijloc fix, pe ani si perioade (luni) fiscale.
Se pot actualiza inregistrari de catre utilizator si pot fi generate automat de sistem. Inregistrarile generate automat de sistem apar in cazul intrarilor de mijloace fixe cu valoare rezerve la intrare, iesirilor de mijloace fixe care au sold rezerve reevaluare, tranzactiilor de reevaluare, tranzactiilor de calcul amortizare cand se inregistreaza scaderea soldului rezervelor din reevaluare fie la amortizarea integrala, fie luna de luna pana la amortizarea integrala. Inregistrarile generate automat de sistem in aceste cazuri au completat numarul de tranzactie din care provin si sunt validate (Validat = DA). Se pot vizualia si actualiza rezerve numai pentru numerele de inventar din Business Unit-ul/urile la care utilizatorul are acces conform profilului sau.
Prerechizite¶
Variabile de setare specifice definite - se pot vizualiza prin actionarea tastei F3 la intrarea in functie
Procedura¶
1. Apelati functia Financial -> Imobilizari -> Rezerve din Reevaluare -> Actualizare Rezerve din Reevaluare.
2. Pentru rapiditate realizati o selectie a datelor, de ex. Anul fiscal incepe cu sau Numar inventar incepe cu / egal cu sau puteti anula aceasta selectie alegand butonul OK in fereastra de Cautare.
3. Apasati tasta Insert si introduceti datele pentru fiecare mijloc fix in ecranul Editare. Inregistrarile pot si incarcate si dintr-un fisier .txt.
Dupa ce se completeaza rezervele din reevaluare pentru fiecare
mijloc fix in parte, pentru a se tine cont de respectivele valori in tranzactiile ulterioare (de ex. la iesirea din evidenta sau la calculul de amortizare - pentru a se genera automat note contabile de scadere a rezervelor), inregistrarile introduse trebuie validate. Acestea se pot valida / devalida pe rand, prin apelarea butonului care valideaza (daca este nevalidata) sau devalideaza (daca este validata) inregistrarea pe care ne aflam in fereastra browse in momentul apelarii butonului. Daca dorim validarea / devalidarea soldurilor initiale inregistrate la rezerve din reevaluare ( care au anul si luna reev mai mici decat cele din variabilele ANSIREZERVE si LUNASIREZERVE), se folosesc butoanele pentru validare sau pentru devalidare. Validarea soldului initial se poate face la nivel de fiecare numar de inventar sau la nivelul unei selectii de numere de inventar. Devalidarea soldului initial se poate face doar la nivel de numar de inventar, spre deosebire de validarea soldului initial care se poate face si la nivelul unei selectii de numere de inventar.
Rezultat¶
Validarea inregistrarilor presupune actualizarea valoarea rezervelor din reevaluare curente la nivel de numar de inventar pe functia Financial -> Imobilizari-> Consultare Imobilizari.
Valorile din inregistrarile validate vor fi luate in considerare in tranzactiile ulterioare de calcul amortizare, iesire din evidenta, transferuri, reevaluare mijloace fixe si sunt preluate in raportul Financial -> Imobilizari -> Rapoarte -> Situatia Imobilizarilor bifa «Sold rezerve»
Valorile din toate inregistrarile (validate sau nevalidate) vor fi preluate in rapoartele Financial -> Imobilizari -> Rapoarte -> Fisa Mijlocului fix, bifa «Rezerve» - coloana „sold 105” si Financial -> Imobilizari -> Rapoarte -> Situatia Imobilizarilor, bifa «Rezerve/Ani» - coloanele „Dif.Reev An xxxx”
Atentie¶
In cazul inregistrarilor nevalidate, nu se va tine cont de sumele respective in tranzactiile ulterioare din sistem (calcul amortizare, transferuri, iesiri, reevaluare). In cazul acestor inregistrari pot sa apara diferente in raportul Situatia imobilizarilor intre coloanele «Sold rezerve» si suma coloanelor «Dif reev An» la nivelul fiecarui numar de inventar.
Nu se pot valida inregistrari pe conturi de imobilizare pe care numerele de inventar nu se gasesc in perioada data de «Anul reev» si «Luna reev»
Validarea si devalidarea inregistrarilor fiecarui numar de inventar trebuie realizata in ordine crescatoare a perioadei Anul reev si Luna reev (in cazul validarii), respectiv descrescatoare (in cazul Devalidarii)