E-learning
Prima pagina a platformei de training - pagina cu care se initializeaza platforma de training include de obicei informatii despre cadrul organizatoric in care se desfasoara activitatea de training si poate fi personalizata.
(Prima pagina poate fi blocata, astfel incat pagina de pornire sa fie un ecran de autentificare.)
Modul in care utilizatorii iau contact cu platforma de training depinde de Administrator: se poate face trimitere la pagina de autentificare; se poate face trimitere la pagina de creare cont sau se poate face redirect automat din alte sisteme.
Structura de baza a platformei de training este organizata in jurul cursurilor. Acestea sunt pagini web sau zone din platforma de training unde formatorii isi prezinta resursele si activitatile de invatare catre cursanti. Ele pot avea diferite aspecte, dar de obicei includ o serie de sectiuni centrale in care sunt afisate materiale si blocuri laterale care ofera caracteristici sau informatii suplimentare.
Cursurile pot contine continut pentru un an de studii, o singura sesiune sau orice alte variante in functie de profesor sau institutie. Ele pot fi folosite de un profesor sau partajate de un grup de profesori.
Modul in care cursantii se inscriu la cursuri depinde de institutie; de exemplu, se pot inscrie singuri, pot fi inscrisi manual de catre seful ierarhic (formator) sau de catre administrator.
Cursurile sunt organizate in categorii.
Rolul global pe care il primesc utilizatorii inscrisi in sistem este definit de catre administrator, iar permisiunile in functie de nevoile lor in cadrul cursului sau de contextul individual sunt alocate particular pentru fiecare utilizator in parte.
Un utilizator conectat poate accesa zone din platforma de training, cum ar fi: portofoliul de cursuri de la nivelul organizatiei sau, din profilul personal, Cursurile mele, cursurile la care este inscris.
Accesul la resursele platformei depinde de rolul si de permisiunile acordate de Administrator.
Fiecare utilizator are un tablou de bord personalizabil care poate fi organizat prin mijloacele puse la dispozitie in maniera dorita.
Cuprins:
Scurt ghid de instalare
Cerinte de baza
Pentru instalarea platformei e nevoie de un server web functional (Apache, Nginx, OpenLiteSpeed), o baza de date (MySQL, MariaDB sau PostgreSQL) si un server PHP configurat.
Ca si perspectiva de dezvoltare, platforma de training necesita o serie de extensii PHP care se verifica la inceputul procesului de instalare si, in cazul in care acestea lipsesc, se poate reporni oricand scriptul de instalare.
Daca este necesar sa se trimita notificari pe e-mail, mai este nevoie si de configurarea unui serviciu SMTP functional in platforma.
Obținerea Moodle
Exista doua optiuni:
Se poate descarca versiunea oficiala (kitul de instalare) de la adresa: https://download.moodle.org/
Se poate extrage codul din repository Git (recomandat pentru dezvoltatori):
git clone -b MOODLE_403_STABLE git://git.moodle.org/moodle.git
… aceasta comanda preia o copie completa din repository-ul Moodle si apoi trece la ramura 4.3 Stable.
Notă
Descarcati kit de instalare numai dintr-una din sursele moodle.org oficiale. Alte versiuni nu pot fi garantate ca functioneaza corect, ca pot fi actualizate sau ca beneficiaza de suport.
Crearea suportului DB
Folosind serverul de baze de date ales, se creaza o baza de date goala.
Codificarea implicita trebuie sa fie UTF8.
De exemplu, pe platforma MySQL sintaxa este de forma:
CREATE DATABASE moodle DEFAULT CHARACTER SET utf8mb4 COLLATE utf8mb4_unicode_ci;
Creati o combinatie utilizator/parola cu permisiuni adecvate pentru baza de date.
mysql> CREATE USER 'moodleuser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'yourpassword';
mysql> GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,CREATE TEMPORARY TABLES,DROP,INDEX,ALTER ON moodle.* TO 'moodleuser'@'localhost';
mysql> FLUSH PRIVILEGES;
Notă
Este important sa se dea permisiuni pe baza de date in forma GRANT ON moodle.*
ca nume al bazei de date, inclusiv .*
si nu doar numele bazei de date.
Se recomanda salvarea acestei parole pe care o utilizati pentru utilizatorul Moodle, deoarece veti avea nevoie de ea mai tarziu in timpul instalarii.
Crearea folderului de stocare date
Se creeaza pe masina gazda un director gol pentru a pastra fisierele Moodle. Nu trebuie sa fie in zona deservita de serverul web si trebuie sa aiba permisiuni pentru ca utilizatorul serverului web sa poata scrie pe el. In afara de asta, poate fi localizat oriunde. De obicei, fie faceti-l detinut de utilizatorul serverului web, fie acordati-i permisiuni de scriere pentru „toata lumea”.
Daca este pe o unitate partajata/NFS, cititi documentatia despre Cache - Moodle in aceasta zona de disc in mod implicit si o partajare lenta va insemna performante slabe.
Instalati codul Moodle
Daca ati descarcat fisierul zip sau tgz mai devreme, atunci dezarhivati / untar / mutati / copiati codul Moodle (obtinut mai sus) astfel incat sa fie servit de serverul dvs. web (de exemplu, pe Linux bazat pe Debian, mutati la /var/www/html/moodle
).
Verificati permisiunile si asigurati-va ca serverul web nu are permisiuni pentru a scrie in niciunul dintre fisierele din directoarele de cod Moodle (o cauza principala foarte comuna a site-urilor compromise).
Daca este necesar, configurati serverul web pentru a servi site-ul Moodle cu adresa URL aleasa.
Configurare
In directorul aplicatiei Moodle, se gaseste fisierul config-dist.php
; se copiaza intr-un fisier nou numit config.php
.
Se editeaza config.php
cu editorul preferat si se modifica setarile corespunzatoare pentru a indica site-ul, directoarele si baza de date.
Notă
Scriptul de instalare Moodle va crea config.php
daca nu exista, dar trebuie sa va asigurati ca se (re)seteaza permisiunile in mod corespunzator dupa aceea.
Instalare
Se acceseaza adresa URL a site-ului Moodle intr-un browser si instalarea se va finaliza automat in background sau se ruleaza cu client PHP din linie de comanda scriptul:
/usr/bin/php /cale/catre/moodle/admin/cli/install.php
CLI creeaza config.php
pentru dvs. si nu va rula daca a fost deja creat unul la pasul anterior.
Dupa finalizarea instalarii, asigurati-va ca permisiunile fisierului sunt corecte pentru fisierele de program Moodle (care nu pot fi scrise de serverul web) si fisierele de date Moodle (care pot fi scrise de serverul web).
Configurare task programatic (cron)
Este nevoie de un task care sa ruleze periodic. Se recomanda ca acest task sa fie rulat in fiecare minut, asa cum este necesar pentru stergerea asincrona a activitatii atunci cand se utilizeaza cosul de reciclare.
Un exemplu pentru acest tip de task programatic:
* * * * * /usr/bin/php /cale/catre/moodle/admin/cli/cron.php >/dev/null
Important
Site-ul nu va functiona corect decat daca taskul programat (cron) ruleaza in mod regulat. Este foarte important sa nu sariti peste acest pas.
In acest moment, platforma Moodle poate fi utilizata.
Administrator - ghid de utilizare
Configurarea paginii principale
Se da clic pe Administrare site > tab-ul General si se deruleaza continutul ecranului pana la Setari de pornire site.
In aceasta sectiune se poate schimba numele complet si numele scurt daca este necesar.
Se ia o decizie daca pe prima pagina e necesar sa se afiseze - Stiri, cursuri, categorii de cursuri sau niciunul dintre aceste lucruri? La fel sau diferit pentru utilizatorii conectati si neconectati? In ceea ce priveste alte setari, acestea pot fi oricand modificate mai tarziu.
Pentru a adauga text si/sau imagini in zona centrala a primei pagini:
Se activeaza modul de editare pe cursorul din dreapta sus.
Se da clic pe pictograma de configurare (roata dintata) din partea de sus a ecranului.
Notă
Daca in pagina nu se vede pictograma configurare, se verifica in Administrare site > Setari generale > Setari de pornire a site-ului daca este bifata optiunea Include o sectiune de subiect.
Adaugati text si/sau imagini in caseta rezumat.
Notă
Daca nu doriti sa utilizati prima pagina pentru a afisa cursuri sau informatii despre organizatia dvs., puteti afisa pagina de conectare numai bifand Conectare fortata in Administrarea site-ului > Securitate generala > Setari de securitate a site-ului.
Schimbarea aspectului
De obicei, platforma de training vine cu doua teme implicite, Boost si Classic. Ambele functioneaza bine pe dispozitive mobile si desktop-uri si pot fi personalizate din zona Teme din administrarea site-ului.
Aflati cum sa adaugati meniuri verticale, linkuri de subsol, Google Analytics si multe altele in Aspectul site-ului.
Daca instalarea si organizatia permit acest lucru, puteti instala o tema personalizata. Pentru mai multe detalii se poate consulta pagina Instalarea pluginurilor.
Adaugarea cursurilor
Cursurile sunt zonele dedicate mediului de studiu din platforma, unde formatorii si cursantii lucreaza colaborativ.
In mod implicit, un profesor obisnuit nu poate adauga un curs nou in portofoliul de cursuri. Pentru a adauga un curs nou, trebuie sa aveti drepturi de administrator, de creator de curs sau de manager.
Pentru adaugare curs:
Din pagina Cursurile mele, in dreapta titlului, in meniul simbolizat cu trei puncte verticale se deschide si se foloseste link-ul Curs nou.
Sau din Administrare site > Cursuri > Cursuri, sectiunea Administrati cursurile si categoriile.
Daca se doreste inregistrarea mai multor cursuri, se poate face aceasta incarcare de cursuri in bloc prin incarcarea unui fisier de tip CSV din Administrare site > Cursuri > Cursuri > Incarcati cursuri.
Daca se doreste ca anumite setari din cursuri sa fie prestabilite pentru dvs. atunci la crearea unui curs nou, se configureaza aceste setari in Administrare site > Cursuri > Setarile implicite ale cursului.
Formator - ghid de utilizare
In platforma de training, un formator are responsabilitatea pentru organizarea materialului didactic din propriul curs. Gestioneaza inscrierea participantilor la curs si forma de prezentare a cursului.
Un curs este o pagina din platforma de training unde profesorii pot adauga materiale didactice pentru cursantii lor. Un profesor poate avea mai mult de un curs si un curs poate include mai mult de un profesor si mai mult de un grup de cursanti.
In mod implicit, un profesor obisnuit nu poate adauga un curs nou.
Un curs isi poate afisa materialele in mai multe moduri sau formate, cum ar fi: prezentarea in format saptamanal, social sau pe sectiuni. Puteti afisa toate sectiunile simultan sau doar sa afisati una cate una. Consultati Setarile cursului pentru mai multe informatii.
Sectiunile cursului pot fi redenumite activand editarea si facand clic pe pictograma de configurare de sub numele sectiunii. Sectiunile pot fi, de asemenea, mutate prin glisare si plasare, iar sectiunile pot fi adaugate sau eliminate facand clic pe + sau - sub sectiunea de jos. Consultati pagina principala a cursului pentru mai multe informatii.
De asemenea, se pot adauga elemente, cunoscute sub numele de blocuri, in dreapta, in stanga sau pe ambele parti ale zonei centrale de invatare, in functie de tema aleasa. Pentru mai multe informatii, consultati Blocuri.
Inscrierea la curs
Inainte ca un cursant sa poata accesa cursul, acesta trebuie mai intai sa fie autentificat pe site si aceasta este responsabilitatea administratorului site-ului.
Metode de inscriere
Exista mai multe metode de inscriere disponibile pentru un profesor, ceea ce este disponibil, din nou, depinde de administratorul site-ului. Administratorul ar putea inscrie elevii la curs automat sau profesorul ar putea lasa elevii sa se inscrie singuri. Aceasta este metoda de inscriere manuala. Alte optiuni pot fi vazute in linkul Metode de inscriere si includ autoinscrierea si accesul oaspetilor.
Notă
Oaspetii pot vizualiza doar cursul si resursele sale; nu pot participa la nicio activitate. Daca se activeaza modalitatea de autoinscriere la un curs, este recomandata setarea unei chei de inscriere, astfel incat accesul participantilor la curs sa fie controlat de folosirea acestei chei de acces.
Clasificare
Fiecare curs are propriul sau Gradebook care poate inregistra scoruri de la teme, chestionare, ateliere de evaluare de la egal la egal, lectii ramificate, activitati SCORM si resurse de invatare LTI.
Raportul evaluatorului
Alte activitati, cum ar fi forumurile, bazele de date si glosarele, pot avea evaluari activate, care vor fi, de asemenea, reflectate in carnetul de note.
Elementele de nota pot fi create manual din Navigarea cursului > Setari note > Registru de note, facand clic pe Adaugare in dreapta si selectand Adaugare element de nota. De asemenea, este posibil sa importati si sa exportati calificative.
Urmarirea progresului
Daca urmarirea finalizarii a fost activata pentru site si in Navigare curs > Setari, puteti seta conditiile de finalizare in setarile de activitate. Un buton cu informatii despre cerinta de finalizare va aparea in dreapta activitatii si unui elev i se poate permite fie sa o verifice manual, fie elementul va aparea finalizat odata ce criteriile pentru acea activitate au fost indeplinite.
Indicatorii de finalizare (checkboxurile) se afiseaza in indexul cursului si reflecta starea de finalizare a fiecarei activitati, pentru o verificare rapida.
Aceasta caracteristica poate fi combinata cu finalizarea cursului, astfel incat atunci cand anumite activitati au fost finalizate si/sau notele obtinute, cursul in sine este marcat ca finalizat.
Insignele
Insignele pot fi eliberate manual sau pe baza criteriilor de finalizare, pentru a actiona ca un motiv si a inregistra progresul cursului.
Restrictionarea accesului
Un curs poate fi setat sa afiseze totul pentru toata lumea tot timpul sau poate fi foarte restrictiv, afisand anumite elemente in anumite momente, anumitor grupuri sau pe baza performantei in sarcinile anterioare.
Optiuni pentru restrictionarea accesului
Elementele si sectiunile cursului pot fi ascunse manual folosind pictograma ascunde atunci cand editarea este activata.
Daca restrictionarea accesului a fost activata de administrator, atunci o sectiune Restrictionare acces va fi afisata in fiecare activitate si resursa a cursului, permitandu-va sa alegeti cum si cand va fi dezvaluit acest element si daca sa-l ascundeti complet sau sa-l afisati gri cu conditiile de acces.
Limba interfatare
Setarea limbii preferate pentru interfatare
Daca administratorul a activat si alte pachete lingvistice pe site, se poate alege limba preferata din meniul Utilizator (dreapta sus) > Preferinte > Limba preferata.
Setare limba interfatare pentru curs
Daca administratorul a activat si alte pachete lingvistice pe site, creatorul continutului de curs poate forta limba de interfatare din setarile cursului.
Daca este necesar, administratorii pot acorda permisiunea moodle/site:forcelanguage unui participant la curs care trebuie sa inlocuiasca fortat acest pachet lingvistic.
Setari de administrare a site-ului
Administratorii pot instala si alte limbi din Administrare site > General > Pachete lingvistice si apoi pot vizualiza sau modifica setarile implicite de limba din Administrare site > General > Setari de limba.
Setare limba interfatare pentru site
In mod implicit, platforma detecteaza limba unui utilizator din setarea browserului.
Daca, in calitate de administrator, doriti sa fortati limba implicita a site-ului, puteti dezactiva aceasta din Administrare site > General > Setari de limba > Detectare automata a limbii.
Limba implicita
Din Administrare site > General > Setari de limba, in calitate de administrator, limba implicita a site-ului si apoi orice conturi pe care le creati vor folosi aceasta limba, cu exceptia cazului in care specificati una diferita.
Notă
Modificarea acestei valori implicite nu schimba limba implicita a utilizatorilor deja existenti.
Afisare meniul de limba
Daca nu doriti ca meniul de limba sa fie afisat, il puteti dezactiva din Administrare site > General > Setari de limba.
Notă
Meniul de limba poate fi afisat diferit in functie de tema site-ului.
Aspectul platformei
Exista multe modalitati de a personaliza aspectul platformei dvs. astfel incat sa imbine aspectul universitar cu marca corporativa a companiei dvs.
Mai multe elemente care duc la personalizarea aspectului platformei:
Prima pagina - cum sa arate cel mai bine pagina de intrare in platforma. Aici se poate decide daca se afiseaza anunturi si cursuri sau cum se adauga imagini atractive si text descriptiv pentru a promova organizatia.
Setari tema - cum se adauga meniuri derulante personalizate si (daca doriti) sa personalizati meniul utilizatorului din dreapta sus.
Antet si subsol - cum se afiseaza informatii utile in partea de sus si de jos a cursului dvs. si sa faceti link la Google Analytics.
Teme - informatii generale despre schimbarea aspectului platformei pentru intregul site sau doar pentru sectiuni. Pot fi probate teme standard.
Tabloul de bord - o pagina personalizata pentru fiecare utilizator. Cum se seteaza tabloul de bord implicit si cum se permite utilizatorilor sa isi selecteze propria pagina de pornire.
Profiluri de utilizator
Navigare - se preconfigureaza modul in care utilizatorii isi desfasoara activitatea in platforma.
Lista de cursuri - filtreaza lista de cursuri.
Instalare plugin-uri
Plugin-urile permit adaugarea de caracteristici si functionalitati suplimentare in platforma, cum ar fi: activitati, tipuri de intrebari, rapoarte, integrari cu alte sisteme si multe altele.
Pentru a instala un plugin, codul sursa al acestuia trebuie sa fie depus (implementat) in locatia corespunzatoare din directorul de instalare Moodle si trebuie accesata pagina principala de administrare:
Administrare site > Plugin-uri > Instalati pluginuri.
Exista trei moduri prin care codul pluginului poate fi implementat in Moodle:
Direct, din directorul de pluginuri de pe pagina Moodle.
Prin incarcarea unui fisier sursa (.zip) in interfata de instalare plugin-uri.
Manual, prin dezarhivarea fisierului sursa in folderul unde este instalata aplicatia (presupune cunoasterea structurii de fisiere a platformei).
Depanare
Erori
Daca apare o eroare in timpul instalarii, trebuie activat modul depanare din zona Administrare site > Server > Mod Depanare pentru a obtine informatii suplimentare despre cauza erorii.
Dezinstalarea unui plugin
Se acceseaza Administrare > Administrare site > Pluginuri > Prezentare generala a pluginurilor si se da clic pe linkul Dezinstalare de langa pluginul pe care doriti sa il eliminati.
Prevenirea instalarii pluginurilor din Moodle
Daca este necesar, instalarea si actualizarea din interiorul Moodle poate fi impiedicata prin copierea urmatoarelor linii de cod din fisierul config-dist.php si lipirea lor in config.php.
// Folositi urmatorul flag pentru a dezactiva complet instalarea pluginurilor
// (plugin-uri noi, actualizari disponibile si dependente lipsa) si conexe
// caracteristici (cum ar fi anularea instalarii pluginului sau upgrade-ului) prin intermediul
// interfetei web de administrare a serverului.
$CFG->disableupdateautodeploy = true;
Configurare Server Mail
Configurare server SMTP
Setarile legate de e-mailurile trimise din platforma pot fi gasite in Configurarea e-mailului de iesire in Administrare site -> Server -> E-mail.
Setarea „Domenii de e-mail permise” (allowedemaildomains) va permite sa introduceti domenii permise de serverul dvs. de e-mail, astfel incat e-mailurile de notificare de postare pe forum sa poata fi trimise de la adresele reale ale utilizatorilor. Accepta wildcard pentru adaugarea convenabila a multor domenii (*.example.com - tim@first.example.com) sau o potrivire stricta (example.com - tim@example.com).
Daca sunt setate domenii permise, atunci adresa de e-mail a utilizatorului va fi folosita in campurile „De la” si „Raspuns la” numai in urmatoarele situatii:
E-mailul se potriveste cu domeniile permise, iar setarea utilizatorului este de a afisa adresa de e-mail tuturor.
E-mailul se potriveste cu domeniile permise, iar setarea utilizatorului este sa-si afiseze e-mailul numai membrilor cursului, iar e-mailul trebuie sa fie livrat unui membru al cursului.
Toate celelalte situatii folosesc adresa fara raspuns.
Setarea „E-mail prin informatii” (emailfromvia) adauga informatii suplimentare in sectiunea „De la” a e-mailului trimis, pentru a informa destinatarul de unde provine e-mailul:
Nume (prin nume scurt) <noreplyaddress>
„shortname” este numele scurt pentru site, asa cum este stabilit in setarile primei pagini.
Notă
De asemenea, se pot utiliza serverele Google GMail sau Amazon AWS (Simple Email Services) pentru a configura serverul SMTP pentru e-mailurile de iesire.
Testarea configuratiei server SMTP
Se poate testa direct din pagina de configurare SMTP folosind date valide.
Utilizatori si Cursuri
Autentificare
Platforma de training ofera mai multe modalitati de gestionare a autentificarii utilizatorilor, prin intermediul pluginurilor de autentificare.
Pluginurile de autentificare standard sunt:
Conturi manuale - conturi create manual de un administrator;
Fara autentificare - atunci cand un cont de utilizator este suspendat;
Autoinregistrare bazata pe e-mail - pentru a permite utilizatorilor sa-si creeze propriile conturi;
Server CAS (SSO) - detaliile contului se afla pe un server CAS extern;
Baza de date externa - detaliile contului se afla intr-o baza de date externa;
Server LDAP - detaliile contului se afla pe un server LDAP extern;
LTI - functioneaza cu metoda de inscriere a instrumentului Publish as LTI pentru a conecta cursurile si activitatile;
Autentificarea retelei Moodle - cum diferite site-uri Moodle se pot conecta si autentifica utilizatorii;
Fara autentificare - in scopuri de testare sau daca platforma este folosita doar intern (fara acces la Internet);
Shibboleth - detaliile contului se afla pe un server Shibboleth extern;
OAuth 2 - autentificarea cu un serviciu OAuth 2;
Servicii web - pentru un cont dedicat care se integreaza cu platforma prin servicii web in scopuri de dezvoltare.
Exista, de asemenea, multe pluginuri de autentificare suplimentare in directorul de pluginuri Moodle.
Autentificarea multi-factor poate fi activata si gestionata din Administrare site > Pluginuri > Instrumente de administrare pentru a creste securitatea site-ului prin solicitarea de pasi suplimentari inainte ca utilizatorii sa se poata conecta.
Roluri si permisiuni
Un rol este o colectie de permisiuni care se pot atribui anumitor utilizatori in contexte specifice, definite pentru intregul sistem. Combinatia de roluri si context defineste capacitatea unui utilizator de a face o actiune pe o pagina din platforma. Cele mai des utilizate in contextul unui curs sunt rolurile de cursant si formator.
Rolurile standard definite la nivelul platformei sunt:
Administratorul platformei - are toate permisiunile;
Formator - poate face orice activitate in cadrul unui curs, inclusiv schimbarea activitatilor si notarea elevilor;
Formator fara drept de editare - nu poate edita continutul cursului, are posibilitatea de a preda cursuri si de a nota cursantii, dar nu poate modifica activitatile;
Cursant - poate accesa platforma si poate participa la cursuri;
Vizitatori - au privilegii minime si, de obicei, nu pot introduce text nicaieri;
Utilizator autentificat - rolul pe care il au toti utilizatorii conectati imediat dupa autentificare, inainte de a fi inscrisi la cursuri.
Inregistrare
Platforma de training ofera o serie de moduri de gestionare a inscrierii la cursuri, numite pluginuri de inscriere.
Pentru mai multe informatii, consultati lista de mai jos:
Inscriere manuala - administratorul sau profesorul de curs adauga utilizatori manual;
Auto-inscriere - un utilizator poate alege sa se inscrie la un curs;
Sincronizare cohorta - utilizatorii fac parte dintr-o cohorta care este adaugata la curs;
Meta link la curs - utilizatorii inscrisi la alte cursuri au acces automat;
Acces invitat - utilizatorii pot vizualiza materialele cursului, dar nu pot participa;
Inscrieri la categorii - utilizatorii sunt inscrisi la toate cursurile dintr-o categorie;
Baza de date externa - utilizatorii sunt inscrisi dintr-o baza de date precum Access, MySQL;
Inscriere la plata - utilizatorii sunt inscrisi dupa efectuarea unei plati, cum ar fi prin PayPal;
Fisier de import - utilizatorii sunt inscrisi in bloc prin intermediul unui fisier .csv;
IMS Enterprise - utilizatorii sunt inscrisi cu acest format standard de fisier XML;
Inscriere LDAP - utilizatorii sunt autentificati si apoi inscrisi prin LDAP;
Inregistrari la distanta MNet - utilizatorii sunt inscrisi prin intermediul unui site Moodle conectat;
PayPal - utilizatorii cumpara inregistrarea la curs cu PayPal.
In plus, pluginul de inregistrare a instrumentului Publicare ca LTI, impreuna cu pluginul de autentificare LTI, permite utilizatorilor de la distanta de pe un alt site sa acceseze cursurile si activitatile selectate.
Gestionarea conturilor
Un administrator poate efectua diverse sarcini legate de conturile de utilizator din Administrare site > Utilizatori > Conturi.
Navigare lista utilizatori - cum sa cautati, sa gasiti si sa editati conturile de utilizator;
Actiuni in bloc pentru utilizatori - cum sa trimiteti mesaje, sa confirmati, sa descarcati sau sa efectuati alte actiuni asupra unui grup mare de utilizatori la nivel global;
Adaugati un utilizator nou - cum sa creati un cont de utilizator individual;
Preferintele implicite ale utilizatorului - pentru afisarea e-mailului, formatul si tipul de rezumat, precum si pentru abonarea automata la forum si urmarirea forumului;
Campuri de profil utilizator - cum sa creati campuri de profil personalizate;
Cohorte - cum se creeaza cohorte de utilizatori;
Flag e-mail pentru utilizatori - cum sa activati sau sa dezactivati trimiterea unui e-mail catre utilizatori;
Incarcati utilizatori - cum sa creati in bloc noi conturi de utilizator;
Incarcati fotografii de utilizator - cum sa incarcati in bloc imagini de profil pentru utilizatori;
Campuri suplimentare de nume.
Gestionare Curs
Cursuri Activitati Resurse Chestionare InrolareCurs GrupareUtilizatori UrmarireProgres
Cursuri
Adaugare curs
Implicit, un profesor obisnuit nu poate adauga un curs nou. Pentru a adauga un curs nou in platforma, utilizatorul trebuie sa aibe drepturi de: Administrator, Creator de Curs sau Manager. Pentru adaugare curs: din pagina Administrare site > Cursuri > Administrati cursurile si categoriile Din pagina Categorii si Cursuri - se selecteaza mai intai categoria din care va face parte cursul; din ecranul alaturat - in care apar cursurile din categoria selectata se apasa butonul Creeaza curs nou. Se completeaza campurile din setarile cursului si in special campurile marcate ca fiind obligatorii, dupa care - la finalul paginii se alege fie „Salveaza si revino” pentru a reveni la pagina de Categorii si Cursuri, fie „Salveaza si afiseaza” pentru a ajunge in ecranul de Configurare Continut Curs. In pagina Categorii si Cursuri - fiecare curs are disponibile cateva actiuni reprezentate prin butoane: Editare, Copiere, Stergere, Ascundere si Muta in lista - actiuni disponibile pentru rolul Administrator. Pentru rolul Creator Curs sunt disponibile doar actinile de Editare, Copiere si Ascundere - doar pentru cursurile create de utilizatorul respectiv. In pagina Configurare Continut Curs - se pot alege formatorii si cursantii care participa la curs, actiune disponibila pe tab-ul Participanti.
Stergere curs
Profesorii nu pot sterge cursurile. Managerii (adica utilizatorii cu un rol pentru care este permisa capacitatea moodle/course:delete) pot sterge cursuri, iar creatorii de cursuri pot sterge cursurile pe care le-au creat ei insisi, dar numai in 24 de ore de la crearea cursului. Astfel, cursurile create din greseala pot fi sterse fara a fi nevoie sa intrebati un administrator. Administratorii pot sterge oricand cursuri. Pentru a sterge un curs (ca administrator sau manager): Din sectiunea Administrare site > Cursuri > Gestionati cursuri si categorii se alege categoria din care face parte cursul si apoi pe ecranul din dreapta se selecteaza cursul dupa care se apasa butonul Sterge si se urmeaza instructiunile afisate pe ecran; Actiunea se finalizeaza cu stergerea inregistrarilor din baza de date. Se pot sterge mai multe cursuri prin: Crearea unei noi categorii (temporare) - care poate fi denumita „De sters”; Se selecteaza si se muta cursurile in acea categorie („De sters”). Se sterge categoria („De sters”) si se alege din variantele de raspuns la interogare - „Stergeti TOATE - nu poate fi anulat”. Nu exista o interfata disponibila pentru creatorii de cursuri - prin care care sa stearga cursurile pe care le-au creat; insa, pot face acest lucru prin schimbarea apelului URL al cursului din forma http://yourmoodlesite.net/course/view.php?id=N in forma http://yourmoodlesite.net/course/delete.php?id=N (adica se inlocuieste „view” cu „delete”), unde N este id-ul cursului.
Incarcare cursuri
Pe langa crearea de noi cursuri, functionalitatea de incarcare a cursurilor poate fi folosita si pentru a actualiza sau sterge cursuri sau pentru a importa continut dintr-un alt curs.
Impreuna cu administratorul, rolul de Manager are si capacitatea moodle/uploadcourse:use care ai permite sa incarce un fisier .CSV cu informatii despre curs. (Alti utilizatori pot avea capacitatea, dar trebuie sa aiba si capabilitatile moodle/course:create, moodle/course:update si, eventual, moodle/course:delete.)
Pentru incarcare cursuri se intra in Administrare > Administrare site > Cursuri > Incarcati cursuri Fie se trage si se plaseaza cu mouse-ul fisierul CSV, fie se da clic pe butonul „Alege un fisier” si se selecteaza fisierul in selectorul de fisiere Se selecteaza cu atentie optiunile de import, apoi se poate previzualiza operatia de import. Fisierul CSV folosit la incarcarea in bloc a inregistrarilor pentru cursuri accepta ca si structura urmatoarele coloane care trebuiesc completate obligatoriu, care sunt vizibile pe pagina de setari ale unui curs nou. Numele campurilor trebuiesc definite cu litere mici:
shortname,fullname,category,summary,enrolment_1,enrolment_1_role,enrolment_1_enrolperiod,role_student
unde
Formatul Cursului
Un format de curs se refera la aspectul unui curs. Profesorii pot selecta un format de curs din Navigare curs > Setari > Format curs. Formatele standard sunt:
Seciuni saptamanale Cursul este organizat pe sectiuni corespunzatoare fiecarei saptamani de curs, incepand de la data inceperii cursului. Se poate adauga continut, forumuri, chestionare si asa mai departe in sectiunea corespunzatoare fiecarei saptamani. Saptamana curenta este evidentiatata.
Seciuni personalizate Cursul este impartit in sectiuni personalizabile care au un titlu. Se poate adauga continut si activitati in fiecare sectiune. In noile versiuni, acesta este formatul implicit.
Formatul Social Acest format este orientat in jurul unui forum principal, forumul social, care apare listat pe pagina principala. Este util pentru situatiile care sunt mai libere.
Pagina principala a cursului
Un curs poate arata diferit in functie de tema si formatul cursului ales. Temele standard sunt tema Boost si tema Classic Partile unui curs: 1. Navigare curs. Acestea ofera profesorului o modalitate rapida de a accesa aspecte importante ale cursului. Linkul „Mai multe” va duce, de exemplu, la: banca de continut si intrebari sau la reutilizare cursuri, care incorporeaza Backup, Restaurare, Import, Resetare si Copiere.
Index de curs. Acesta este un dropdown-list, care afiseaza sectiuni si elemente de curs. Pe masura ce va deplasati in sus si in jos in zona centrala a cursului, locatia dvs. este evidentitata in indexul cursului. Facand clic pe un element din indexul cursului, acesta se va deschide direct in zona centrala a cursului. Sectiunile din indexul cursului pot fi restranse sau extinse in bloc din meniul simbolizat cu trei linii orizontale.
Comutare mod de editare. O modalitate simpla de a activa si dezactiva modul de editare.
Modulul bloc. Acest lucru nu este vizibil pana cand nu ati activat modul de editare si ati adaugat un bloc. Modulul pentru blocuri poate fi restrans si extins dupa preferinta utilizatorului.
Sectiuni de curs. Aici sunt afisate resursele de curs. Acest element poate fi aranjat in una sau mai multe saptamani, subiecte, forumuri sau alte aspecte (non-standard).
Restrangeti totul. Sectiunile pot fi restranse si extinse individual sau se poate folosi linkul Restrangeti toate pentru a restrange toate sectiunile simultan.
Activitati
O activitate este un nume general pentru un grup de caracteristici dintr-un curs. De obicei, o activitate este o functie din platforma care permite unui formator sa interactioneze cu participantii la curs.
In terminologia Moodle, o activitate, cum ar fi forumuri sau chestionare, inseamna in mod corespunzator ceva la care cursantii pot contribui in mod direct si este adesea contrastata cu o resursa, cum ar fi un fisier sau o pagina, care le este prezentata de catre formator. Cu toate acestea, termenul activitate este uneori folosit pentru comoditate si pentru a se referi atat la Activitati, cat si la Resurse ca grup.
Exista 15 tipuri diferite de activitati standard care pot fi gasite atunci cand editarea este activata si se face clic pe linkul „Adaugati o activitate sau o resursa”:
Sarcini - Permite formatorilor sa noteze si sa dea comentarii la fisierele si temele incarcate de catre cursanti - create online si offline
BigBlueButton - se pot crea sesiuni de videoconferinte live in cadrul platformei.
Chat - permite participantilor sa aiba o discutie sincron in timp real.
Alegere - un formator pune o intrebare si specifica o alegere de raspunsuri multiple.
Baza de date - permite participantilor sa creeze, sa mentina si sa caute o banca de inregistrari.
Feedback - pentru crearea si realizarea de sondaje pentru a colecta feedback.
Forum - permite participantilor sa aiba discutii asincrone.
Glosar - permite participantilor sa creeze si sa mentina o lista de definitii, cum ar fi un dictionar.
Activitatea H5P - permite continutului H5P (pachet HTML 5) creat in Banca de continut sau pe h5p.com sau cu aplicatia lumi sa fie adaugat cu usurinta la un curs ca si activitate.
Lectie - pentru livrarea de continut in moduri flexibile
LTI Activitate externa a instrumentelor - permite participantilor sa interactioneze cu resurse si activitati de invatare conforme LTI de pe alte site-uri web.
Test - permite profesorului sa conceapa si sa stabileasca teste de tip grila, care pot fi marcate automat si pot fi afisate feedback si/sau raspunsuri corecte
SCORM - permite ca pachetele SCORM (Sharable Content Object Reference Model - a set of technical standards for eLearning software products) sa fie incluse ca continut de curs.
Studiu - pentru a colecta date de la cursanti pentru a-i ajuta pe profesori sa invete despre clasa lor si sa reflecteze asupra materialului pus la dispozitie cursantilor.
Wiki - o colectie de pagini web pe care oricine le poate adauga sau edita
Atelier - permite evaluarea de la egal la egal
Pe site-ul dvs. pot fi instalate pluginuri suplimentare din directorul de pluginuri.
Resurse
Resursele sunt elemente pe care un profesor le poate folosi pentru a sprijini invatarea, cum ar fi un fisier sau un link. Platforma E-learning accepta o serie de tipuri de resurse pe care formatorii le pot adauga la cursurile lor. In modul editare, un formator poate adauga resurse prin linkul „Adaugati o activitate sau o resursa”. Resursele apar ca o singura legatura cu o pictograma in fata ei care reprezinta tipul de resursa.
Administratorii pot decide daca solicita sau nu formatorilor sa adauge descrieri pentru fiecare resursa prin setarea „Solicita descrierea activitatii” Administrare site > Plugin-uri > Setari comune pentru activitati.
Carte - O resursa cu mai multe pagini intr-un format asemanator cartii, cu capitole si subcapitole. Cartile pot contine fisiere media, precum si text si sunt utile pentru afisarea unor pasaje lungi de informatii care pot fi impartite in sectiuni.
Fisier - O imagine, fisier PDF, foaie de calcul, fisier de sunet, fisier video sau orice alt tip de fisier. Acolo unde este posibil, fisierul va fi afisat in interfata cursului; in caz contrar, cursantilor li se va solicita sa il descarce.
Folder - Pentru a ajuta la organizarea fisierelor. Un folder poate contine alte foldere.
Pachetul de continut IMS - Pentru adaugarea de material static din alte surse in formatul standard de pachet de continut IMS.
Pagina - O pagina web pe care un formator o creeaza folosind editorul de text.
Zona text si media - Pentru afisarea textului si multimedia pe pagina cursului.
URL - Pentru furnizarea unui link web ca resursa de curs.
Chestionare
Intrebarile pot fi create in platforma pentru a fi folosite in chestionare. Intrebarile sunt stocate in Banca de Intrebari de curs in Administrare > Administrare curs > Intrebari. Intrebarile pot fi organizate in categorii de intrebari si partajate cu alti formatori. Platforma are o serie de formate diferite care pot fi folosite pentru a importa sau exporta intrebari.
Un administrator (sau manager sau orice utilizator cu capacitatea moodle/question:config) poate gestiona tipurile de intrebari disponibile pe site in Administrare > Administrare site > Plugin-uri > Tipuri de intrebari > Gestionare tipuri de intrebari.
Tipuri standard de intrebari
Calculat Intrebarile calculate ofera o modalitate de a crea intrebari numerice individuale prin utilizarea metacaracterelor care sunt inlocuite cu valori individuale atunci cand testul este sustinut.
Calculat cu variante multiple Intrebarile cu alegere multipla calculate sunt ca intrebarile cu alegere multipla cu proprietatea suplimentara ca elementele de selectat pot include rezultate de formula din valori numerice care sunt selectate aleatoriu dintr-un set atunci cand este sustinut testul. Folosesc aceleasi caractere metalice ca intrebarile calculate, iar metacaracterele lor pot fi partajate cu alte intrebari calculate cu alegere multipla sau obisnuite calculate. Principala diferenta este ca formula este inclusa in alegerea raspunsului ca {=…}, adica daca calculati suprafata unui dreptunghi {={l}*{w}}.
Calculat simplu Intrebarile simple calculate ofera o modalitate de a crea intrebari numerice individuale al caror raspuns este rezultatul unei formule numerice care contine valori numerice variabile prin utilizarea metacaracterelor (adica {x}, {y}) care sunt inlocuite cu valori aleatorii atunci cand testul este sustinut. Intrebarile simple calculate ofera cele mai utilizate caracteristici ale intrebarii calculate cu o interfata de creare mult mai simpla.
Trageti si plasati in text Cursantii selecteaza cuvintele sau expresiile lipsa dintr-o serie de variante si le adauga la text tragand casetele in locatia corecta. Articolele pot fi grupate si utilizate de mai multe ori.
Trageti si plasati marcatori Cursantii plaseaza marcatori pe o zona selectata pe o imagine de fundal, asemenea unui puzzle. Spre deosebire de tipul de intrebare Trageti si plasati pe imagine, nu exista zone predefinite pe imaginea de baza care sa fie vizibile pentru cursant.
Trageti si plasati pe imagine Elevii fac selectii tragand text, imagini sau ambele in casete predefinite pe o imagine de fundal. Articolele pot fi grupate.
Descriere Acest tip de intrebare nu este de fapt o intrebare. Se afiseaza doar ceva text (si eventual grafice) fara a necesita un raspuns. Aceasta poate fi folosita pentru a furniza unele informatii care sa fie utilizate, de exemplu, de un grup ulterior de intrebari.
Potrivire Este oferita o lista de subintrebari, impreuna cu o lista de raspunsuri. Cursantul trebuie sa „potriveasca” raspunsurile corecte cu fiecare intrebare.
Raspunsuri incorporate (Test de inchidere/Umplere gol) Aceste intrebari foarte flexibile constau intr-un fragment de text care are incorporate diferite raspunsuri, inclusiv raspunsuri cu raspunsuri multiple, raspunsuri scurte si raspunsuri numerice.
Alegere multipla Cu ajutorul tipului de intrebare cu alegere multipla se pot crea intrebari cu raspuns unic si cu raspunsuri multiple, se pot include imagini, sunet sau alt continut media in optiunile de intrebare si/sau raspuns (prin inserare cod HTML) si se pondereaza raspunsurile individuale.
Ordonare Tipul acesta de chestionar afiseaza mai multe elemente (cuvinte, expresii sau imagini) intr-o ordine aleatorie care urmeaza sa fie trase in ordinea succesiva corecta.
Raspuns scurt Ca raspuns la o intrebare (care poate include o imagine), cursantul tasteaza un cuvant sau o expresie. Pot exista mai multe raspunsuri corecte posibile, cu note diferite. Raspunsurile pot fi sau nu sensibile la caz.
Numeric Din perspectiva cursantului, o intrebare numerica arata exact ca o intrebare cu raspuns scurt. Diferenta este ca raspunsurile numerice au permisiunea de a avea o eroare acceptata. Acest lucru permite setarea unei game continue de raspunsuri.
Potrivire aleatorie cu raspunsuri scurte Din perspectiva cursantului, aceasta arata exact ca o intrebare de potrivire. Diferenta este ca subintrebarile sunt extrase aleatoriu din intrebarile cu raspuns scurt din categoria curenta.
Selectati cuvintele care lipsesc Cursantii selecteaza un cuvant sau o expresie lipsa dintr-un meniu vertical. Articolele pot fi grupate si utilizate de mai multe ori.
Adevarat/Fals Ca raspuns la o intrebare (care poate include o imagine), respondentul selecteaza dintre doua optiuni: Adevarat sau Fals.
Eseu Acest lucru permite elevilor sa scrie pe larg despre un anumit subiect si trebuie sa fie notat manual. Este posibil ca un formator sa creeze un sablon pentru a schita raspunsul cursantului pentru a oferi un sprijin suplimentar. Sablonul este apoi reprodus in editorul de text cand cursantul incepe sa raspunda la intrebare. Este, de asemenea, posibil sa includa informatii de calificare pentru formatorii care noteaza eseul, la care sa se refere in timp ce evalueaza eseurile.
Inrolare in Curs
Procesul de adaugare a cursantilor la cursuri se numeste inscriere. Acest lucru este diferit de adaugarea de utilizatori pe site, care este cunoscut sub numele de Autentificare. Exista diverse metode de inscriere a studentilor la cursuri, odata ce acestia s-au conectat in platforma. Un formator poate vizualiza, activa, adauga si elimina metodele de inscriere din cadrul cursului sau din linkul „Metode de inscriere” accesat din Navigare curs > Participanti si apoi selectie din meniul derulant sau (sau in Administrare curs > Utilizatori in blocul Administrare daca se utilizeaza o alta tema decat Boost). De asemenea, exista posibilitatea de inscriere a cursantilor in mod automat la curs printr-un proces administrativ, iar formatorul nu trebuie sa faca nimic.
Cursantii se inscriu singuri Daca autoinscrierea este activata, cursantii se pot inscrie singuri la cursuri. Formatorul poate restrictiona inscrierea la curs cu ajutorul unei chei de inregistrare si, daca este necesar, i se poate acorda unui membru al personalului rolul „Detinator de cheie” pentru a gestiona cheile de inscriere.
Formatorii inscriu manual cursantii Daca inregistrarea manuala este activata (implicit este activata), atunci formatorii pot adauga cursanti la cursul lor din linkul „Participanti” la sertarul de navigare facand clic pe „Utilizatori inscrisi” in meniul Setari (sau in Administrare curs > Utilizatori in blocul Administrare daca utilizati o alta tema decat Boost).
Permiterea oaspetilor la un curs Oaspetilor li se poate permite sa vizualizeze continutul cursului, dar sa nu participe la el, daca accesul pentru oaspeti este activat. Pentru a afla exact ce pot face oaspetii si ce nu pot face intr-un curs, se poate vedea in setarile pentru rolul Oaspeti.
Adaugarea cursantilor in bloc Cand se utilizeaza inscrierea manuala, profesorul poate selecta si inscrie mai multi studenti simultan. Un administrator poate inscrie studentii in bloc la un curs cu un fisier CSV. Cohorte, adica grupari de utilizatori la nivel de site sau categorie, pot fi adaugate la cursuri folosind metoda de inscriere Sincromizare Cohorte. De retinut ca mai intai trebuie sa fie definite aceste cohorte in platforma.
Cursuri inlantuite prin metadate Metoda de inscriere a meta link-ului la curs permite utilizatorilor care sunt inscrisi in alt curs sa fie inscrisi automat si in cursul de fata. De exemplu daca un site are un curs pentru „Numai personal” si un curs pentru „Ajutor Moodle”. Daca cursul „Numai personal” este adaugat la cursul „Ajutor Moodle” cu pluginul meta link al cursului, atunci de fiecare data cand un nou membru al personalului se alatura cursului „Numai personal”, acesta va fi inscris automat si in „Ajutor Moodle”. Formatorii pot alege doar din cursurile la care sunt formatori atunci cand folosesc aceasta metoda.
Urmarire Progres
Exista mai multe moduri de a urmari progresul cursantilor in platforma E-Learning. Pentru formatorii de curs sunt disponibile mai multe pagini care urmaresc acest progres in diferite forme.
Note
Fiecare curs are propriul sau «carnet de note», care este accesibil din Administrare curs > Configurare carnet de note. Unele activitati, cum ar fi Tema si Test, trimit notele inapoi in acest carnet de note. De asemenea, este posibil ca formatorii sa introduca note direct in carnetul de note.
Competente
Competentele descriu nivelul de intelegere sau de competenta al unui cursant in anumite abilitati legate de materie. Educatia bazata pe competente (CBE), cunoscuta si sub denumirea de invatare bazata pe competente sau invatare bazata pe aptitudini, se refera la sistemele de evaluare si notare in care cursantii demonstreaza aceste competente.
Conditii de finalizare
Daca finalizarea activitatii este activata de administrator si in setarile cursului, formatorii pot indica pentru fiecare element de curs cum doresc sa fie inregistrat ca finalizat. Va aparea apoi un meniu derulant care arata conditiile la nivelul activitatilor. Cursantii au posbilitatea fie sa il marcheze manual ca a fost finalizat, fie articolul va fi inregistrat automat ca fiind complet, odata ce un cursant a indeplinit criteriile specificate. Aceste conditii pot fi indeplinite prin vizualizarea unei resurse, trimiterea unei sarcini, postarea intr-un forum sau alte conditii. Formatorul poate avea o imagine generala - cine a finalizat, ce anume a finalizat - in raportul de finalizare a activitatilor in Administrare curs > Rapoarte > Finalizare activitate.
Finalizare curs
Ca o extensie a finalizarii activitatii, activarea setarii Finalizare curs permite ca un curs sa fie marcat oficial ca finalizat, fie manual, fie automat, conform criteriilor specificate. Daca se adauga blocul de stare de finalizare a cursului, cursantii isi pot vedea progresul in timpul cursului. Formatorii pot vedea progresul general al studentilor aproape de finalizarea cursului din Administrarea curs > Rapoarte > Finalizare curs.
Insigne
Insignele pot fi acordate fie manual, fie folosind setarile de finalizare a activitatii dintr-un curs si reprezinta o modalitate populara de a motiva cursantii. Cursantii pot primi insigne in diferite etape ale cursului pentru diferite niveluri de progres.
Rapoarte de curs
O serie de rapoarte de curs sunt disponibile formatorului in cadrul cursului lor pentru a-i ajuta sa urmareasca progresul cursantilor. Pe langa rapoartele de activitate si finalizare a cursurilor mentionate mai sus (care sunt disponibile numai daca aceste setari sunt activate), exista si rapoarte de activitate, rapoarte de participare si jurnalele generale ale cursurilor.
Gestionare Continut
Fisiere Repository Multimedia HTML5
Fisiere
Adaugare de fisiere la curs
Platforma de E-learning ofera o modalitate usoara pentru un profesor de a prezenta materiale didactice cursantilor. Aceste materiale pot lua forma unor fisiere precum documente procesate prin text sau prezentari multimedia. Materialele pot fi afisate pe pagina fie ca articole individuale, fie grupate in foldere. Un formator ar putea, de exemplu, sa doreasca sa partajeze un singur document de cercetare in format pdf; altul ar putea avea un dosar cu exemple de lucrari de examen anterioare pe care elevii sa le descarce. Cele mai multe tipuri de fisiere pot fi incarcate si accesate prin platforma, dar cursantul trebuie sa aiba software-ul potrivit instalat pentru a le putea deschide.
Pentru a adauga fisiere la un curs, formatorul trebuie mai intai sa aibe activat butonul de editare (butonul e situat in partea dreapta sus a ecranului de profil).
Trageti si plasati
Daca se utilizeaza un browser modern, se poate selecta un obiect cu un click si se tine apasat si se gliseaza in pagina cursului. Pe ecran se va desena un dreptunghi cu marginile punctate care reprezinta locatia unde poate fi lasat obiectul si un mesaj de confirmare adaugare obiect (resursa) in continutul cursului. Pentru a aduce in platforma un folder intreg, trebuie mai intai sa fie comprimat continutul folosind orice program de arhivare.
Incarcarea fisierelor
Ecranul pentru incarcarea si afisarea unui fisier (sau folder de fisiere) include un buton „Adaugati”. Daca se da click pe acest buton, se deschide o fereastra pentru navigare si cautare de fisiere din sistem. Exista, de asemenea, un bloc reprezentat cu o sageata in care pot fi glisate si plasate fisiere direct de pe desktop in platforma.
Dezarhiveaza fisierele incarcate Daca incarcati un singur fisier arhivat, platforma il va dezarhiva automat pentru a fi la dispozitia cursantilor in platforma.
Daca incarcati un numar de fisiere ca un singur fisier arhivat, fie ca fisier, nici in interiorul unui folder, Moodle va forta descarcarea.
Vizualizarea fisierelor incarcate
Odata incarcate, fisierele apar ca miniaturi in managerul de fisiere pentru o recunoastere usoara. Modul de vizualizare al fisierelor poate fi comutat cu usurinta intre vizualizare pictograme sau vizualizare tabel cu dimensiuni si date sau vizualizare ierarhica a listei.
Editarea sau actualizarea fisierelor incarcate
Pentru editare - se da click pe numele unui fisier incarcat, se deschide o caseta de dialog pop-up care permite modificarea rapida a detaliilor fisierului.
Crearea unui link catre un fisier
Cand un fisier incarcat - sau un fisier din Banca de continut, fisiere private, Dropbox, sistem de fisiere sau depozite NextCloud - este reutilizat in alta parte in platforma, formatorul are optiunea de a face o copie (o versiune noua, neconectata) sau de a link catre acesta (cunoscut anterior ca scurtatura sau alias). Daca se creeaza un link, atunci cand fisierul original este actualizat, acesta se va schimba in toate cazurile linkului. Deci, un formator ar putea adauga note de curs la fisierele sale private, de exemplu, si apoi le poate adauga intr-un numar de cursuri. Atunci cand profesorul face o modificare in dosarul din dosarele sale private, aceasta modificare se va reflecta in toate cazurile notelor de curs. Un link poate fi recunoscut dupa miniatura. Pentru a actualiza un fisier, se acceseaza fisierul din locatia initiala (de exemplu, fisiere private) si se incarca noua versiune cu acelasi nume. Se va solicita inlocuirea sau redenumirea fisierului. Se alege „override” si acest fisier va inlocui fisierul original, iar alias-urile/comenzile rapide vor ramane si vor fi actualizate la cea mai recenta versiune.
Fisierele SCORM nu pot fi actualizate acolo unde sunt utilizate alias/comanda rapida
Notă
desi este posibil sa se creeze fisiere alias pentru activitatile SCORM, nu este posibil sa se actualizeze fisierul sursa si sa aiba modificari replicate in alias.
Actualizarea fisierului SCORM (.zip) original va actualiza aceasta locatie, dar toate aliasurile se vor converti in „copii adevarate” ale originalului si aliasul va fi eliminat.
Setari de administrare a site-ului Un administrator poate adauga noi tipuri de fisiere si poate vizualiza, edita si sterge tipurile de fisiere existente din Administrare site > Server > Tipuri de fisiere. Asta inseamna ca, de exemplu, daca formatorii si cursantii de pe site folosesc o multime de fisiere specifice unui anumit program, astfel de fisiere pot fi acum recunoscute de platforma si, atunci cand sunt descarcate, se vor deschide in programul corect.
Repository
Arhivele din Moodle permit utilizatorilor sa adauge fisiere la un curs si alte locatii din platforma. Arhivele ofera acces la anumite tipuri de surse de fisiere. De asemenea, acestea pot permite, acolo unde este cazul, utilizatorilor sa incarce fisiere, sa acceseze fisiere incarcate anterior si sa aduca cu usurinta continut in platforma din surse externe, cum ar fi Flickr sau Google Docs.
Arhivele standard Arhivele sunt gestionate in Administrare site > Plugin-uri > Arhive > Gestionare depozite. Arhivele standard sunt incluse implicit in platforma. De asemenea, este posibil sa adaugati depozite suplimentare prin intermediul pluginurilor Moodle.
Arhivele activate implicit
Banca de continut - Ofera acces la fisierele H5P create sau incarcate in banca de continut in cursuri (incepand cu versiunea 3.9).
Fisiere incorporate - Permite conectarea la fisierele si imaginile disponibile utilizatorului care au fost adaugate/incorporate in activitatile lor de curs.
Fisiere server - Ofera acces la fisiere din alta parte pe site-ul Moodle (limitat de permisiunile unui utilizator).
Fisiere recente - Afiseaza ultimele 50 de fisiere care au fost incarcate, in functie de context.
Incarcati un fisier - Activeaza optiunea „Incarcati un fisier” din selectorul de fisiere de pe site pentru a permite utilizatorilor sa rasfoiasca si sa incarce fisiere.
Fisiere private - Permite accesul la o zona de stocare personala pentru fiecare utilizator.
URL downloader - Permite descarcarea de fisiere si imagini de la o anumita adresa URL.
Wikimedia - Permite utilizatorilor sa caute si sa insereze continut media (imagini) de pe Wikipedia.
Arhivele standard suplimentare sunt dezactivate implicit Acestea pot fi activate si setate ca vizibile sau ascunse de un administrator de site.
Box - aduce fisiere din contul dvs. Box Dropbox - leaga la sau copiaza fisiere din Dropbox EQUELLA - link catre fisierele dintr-o instalare EQUELLA Sistem de fisiere - acceseaza fisierele incarcate intr-un folder de pe serverul dvs. (de exemplu, prin FTP) Flickr - cauta si afiseaza imagini din contul dvs. personal Flickr Flickr public - cauta si afiseaza imagini disponibile public din Flickr Google Drive - aduce fisiere din contul Google Drive Merlot.org - aduce resurse de la Merlot.org Nextcloud Amazon S3 - permite utilizatorilor sa copieze fisiere din instante de stocare Amazon S3 OneDrive - aduce fisiere din Microsoft OneDrive WebDAV - introduce fisiere din surse externe folosind protocolul WebDAV Videoclipuri YouTube - cauta si afiseaza videoclipuri YouTube
Activarea depozitelor Arhivele pot fi activate de un administrator in Administrare site > Plugin-uri > Arhive > Gestionare depozite.
Un plugin de depozit poate fi setat la una dintre cele trei stari posibile:
Activat si vizibil - inseamna disponibil pentru utilizare in selectorul de fisiere Activat si ascuns - inseamna ca nu este disponibil in selectorul de fisiere Dezactivat - inseamna ca nu nu mai este disponibil pentru utilizare si daca anterior continutul a fost adaugat pe site - efectul va fi: trimiterea urmatorului mesaj: „Sigur doriti sa eliminati acest plugin de depozit, optiunile sale si toate instantele sale - [Numele depozitului] Daca se alege «Continuati si descarcati», referintele la fisiere la continut extern vor fi descarcate in platforma. Procesul poate dura mult timp. Cu optiuni pentru Continuare, Continuare si descarcare sau Anulare.”
Ordinea in care depozitele sunt afisate in selectorul de fisiere poate fi setata folosind sagetile sus si jos.
Multimedia
Platforma de E-Learning include o mare varietate de moduri prin care atat formatorii, cat si cursantii pot adauga continut media. Un formator, de exemplu, ar putea include un fisier video sau audio intr-o lectie sau test, care ar putea forma apoi baza unui set de intrebari. Un student ar putea adauga o imagine la o discutie pe forum, glosar sau baza de date. De asemenea, este posibil (cu anumite restrictii) sa incorporeze cod sursa de pe site-uri precum Google Maps sau Voki.
Setari de administrare a site-ului Pentru ca sunetul si videoclipurile sa fie afisate in propriile playere, administratorul trebuie sa activeze filtrul de pluginuri multimedia. Exista mai multe depozite care gazduiesc medii, cum ar fi Youtube sau Flickr, care pot fi, de asemenea, activate de administrator, astfel incat utilizatorii sa poata selecta din aceste locatii.
Materialul Video - este un instrument foarte puternic de utilizat intr-un curs. Formatorii si cursantii pot folosi resursele video in mod activ, inregistrand mesaje scurte direct in editor. Formatorii pot afisa, de asemenea, videoclipuri, astfel incat cursantii, de exemplu, sa revina la cursurile pe care le-au ratat, sa invete dintr-un screencast „cum se face” sau sa-si imbunatateasca abilitatile lingvistice, urmarind interactiunile vorbitorilor nativi.
Inregistrarea mesajelor video scurte Editorul de text din platforma permite formatorilor si cursantilor sa inregistreze mesaje video scurte printr-un clic pe pictograma relevanta. (Daca nu este vizibila in interfata aceasta setare, administratorul trebuie sa verifice setarile RecordRTC.)
Exemple de utilizari sunt: Introduceri in postarile de pe forum Teme dictate in loc de text introdus de la tastatura Cursuri in care formatorii si cursantii interactioneaza prin etichete vocale in loc sa vorbeasca sau sa tasteze
Inregistrare ecran Daca este activata de catre administrator din Administrare site > Plugin-uri > TinyMCE > RecordRTC, pictograma de inregistrare video va include o optiune „Inregistrare ecran”, permitand celor cu capacitatea relevanta sa creeze un scurt screencast.
Unde sunt stocate materialele video? Daca materialele video sunt incarcate direct in platforma, stocandu-le pe propriul server, atunci gestionarea revine administratorului de platforma. .. note:
Sistemul de fisiere Moodle este suficient de inteligent pentru a stoca o singura copie a unui fisier, indiferent de cate ori este incarcat pe server.
Cand spatiul serverului sau limitele de incarcare sunt restrictionate sau daca materialele video din surse externe necesita pentru randare unele functii de player video care nu sunt disponibile in platforma, este convenabil sa incarcati videoclipuri pe un site online precum api.video, YouTube sau Vimeo. Acestea pot fi incorporate cu usurinta in Moodle de pe astfel de site-uri, iar confidentialitatea poate fi inca pastrata daca alegeti optiunea lor de partajare video privata.
Daca se alege varianta incarcarii materialelor video direct pe site, trebuie avut in vedere si faptul ca dimensiunea copiilor de rezerva ale platformei vor creste. De exemplu, un videoclip de 1 GB va creste backup-ul Moodle cu aproximativ 1 GB. Folosind o platforma video externa pentru videoclipuri si conectarea la acestea in platforma, se evita aceasta problema de „dimensiune de rezerva”.
Incorporarea unui videoclip in propriul player Platforma foloseste playerul VideoJS ca player video implicit, deoarece este receptiv si afiseaza bine video pe dispozitive si browsere. Cu filtrul de pluginuri multimedia activat, videoclipurile pot fi incorporate dupa cum urmeaza:
Folosind pictograma multimedia, cu editarea activata, se da clic in caseta de text a editorului in care doriti sa incorporati videoclipul. Se da clic pe pictograma Moodle media:
Daca videoclipul este online, se insereaza adresa URL a acestuia in caseta URL sursa. Daca videoclipul este unul pe care doriti sa il incarcati, faceti clic pe fisier Video, dupa care se apasa butonul Navigare pentru a localiza si incarca materialul video din depozitul in care este stocat. (Ceea ce vedeti depinde de ceea ce a activat administratorul.) Daca il aveti in mai mult de un tip de fisier (cum ar fi .mov si .mp4), puteti incarca un videoclip alternativ facand clic pe „Adaugati sursa alternativa”.
Optiunile de afisare - va permit sa specificati o inaltime si o latime pentru videoclip Setarile avansate - va permit sa decideti cum va fi redat videoclipul Subtitrari si explicatii - va permit sa adaugati fisiere de subtitrare (VTT) in diferite limbi si/sau fisiere de subtitrari, cu descrieri, capitole si metadate. Subtitrari, explicatii, capitole si descrieri pot fi adaugate la videoclipuri si audio folosind formatul de fisier WebVTT. Aceste fisiere pot fi create folosind software-ul de creare a legendelor sau doar un editor de text simplu. Daca videoclipul este pe YouTube, subtitrarile pot fi generate automat si apoi corectate. Software precum Camtasia permite adaugarea cu usurinta a subtitrarilor.
Notă
Fisierele trebuie sa fie incarcate in platforma; nu se vor afisa daca sunt conectate din alta parte.
Se da clic pe butonul „Inserare media” cand totul este pregatit. Videoclipul dvs. va aparea ca un link albastru pana cand salvati modificarile.
Continut H5P
H5P este o abreviere pentru HTML5 Package. Permite formatorilor sa creeze continut, cum ar fi: videoclipuri interactive, chestionare si prezentari. Continutul H5P poate fi creat in Banca de continut sau pe site-ul h5p.com sau cu aplicatia LUMI pentru desktop si adaugat la resurse de curs, ca activitate H5P sau incorporat in orice alta activitate sau resursa.
Notă
Pentru evaluare, cum ar fi examene, se recomanda, din motive de securitate, sa se foloseasca activitatea Quiz in loc de H5P.
Crearea si editarea continutului H5P in alta parte
Se poate importa continut direct de pe site-ul h5p.com sau se poate instala aplicatia LUMI pentru desktop (Windows, Mac, Linux).
Unele organizatii isi construiesc continutul in LUMI pentru a evita accesul inutil in platforma; ei trimit fisierul catre organizatie, astfel incat sa il poata incarca fie in banca de continut/activitate H5P si sa aiba control total asupra continutului.
Serverul CurrikiStudio este un proiect open source pentru a construi un server unde formatorii isi pot crea continutul H5P. Acesta poate fi descarcat sub forma unui fisier H5P care, ulterior, se poate incarca in resursele de platforma.
Trebuie sa stiti ca unii parametri limiteaza dimensiunea de incarcare a fisierului pentru obiectele H5P de pe serverul dvs. Limita de dimensiune a fisierului de curs este una dintre ele.
Amintiti-va ca daca incarcati unele fisiere *.h5p pe serverul dvs, serverul TREBUIE sa aiba bibliotecile H5P instalate pentru ca acele activitati H5P sa functioneze.
Daca utilizati instrumentul desktop LUMI pentru a crea un continut H5P dintr-un fisier de pe desktop si apoi incarcati fisierele H5P prin ftp in sistemul de fisiere server, veti putea apoi sa utilizati depozitul Sistemului de fisiere pentru a le adauga la Banca de continut. Din Banca de continut, se selectati „Incarcati continut” si depozitul sistemului de fisiere va aparea ca optiune in managerul de fisiere.
Crearea de resurse H5P din intrebari standard Moodle
Resursele suportate in prezent sunt:
Tipul de intrebare Moodle Essay -> H5P Essay resource Tipul intrebarii cu alegere multipla Moodle -> resursa cu alegere multipla H5P Tipul de intrebare cu raspuns scurt de la Moodle -> H5P Resursa Ghiciti raspunsul Tipul intrebarii Moodle True/False -> H5P True False Intrebare resursa
Intrebarile dintr-un director pot fi importate in mod colectiv pentru a crea tipuri de continut Coloana, Set cu alegere unica, Carduri de dialog sau Carduri Flash. Dupa creare, tipurile de continut pot fi editate in Banca de continut ca continut normal H5P si combinate cu alt continut prin copiere si inserare. Dupa instalare, formatorii pot crea continut interactiv in Banca de continut facand clic pe butonul Adaugare, apoi alegand unul dintre tipurile de continut Repurpose resources din meniul derulant pentru a deschide editorul si selectand Intrebari si alte optiuni in editor si salvand. Noul continut creat din intrebare va aparea acum in Banca de continut.
Adaugati o activitate sau creati o resursa?
Daca se incarca un fisier .H5P prin glisare si plasare, serverul va intreba daca doriti sa „Adaugati o activitate H5P” sau „Creati o resursa de fisier .h5p”… Trebuie ales cu atentie raspunsul…
O resursa H5P este un fisier de tip fisier H5P, pe care cursantii il pot descarca.
O activitate „H5P Activitate” este o activitate, pentru ca se poate crea interactiune cu participantii inscrisi la activitate.