Registre de Contabilitate

Registrele de contabilitate sunt documente contabile obligatorii in care unitatile patrimoniale inregistreaza cronologic si sistematic informatia economico–financiara. Un registru de contabilitate are drept cheie comuna pentru tranzactiile sale, codul registrului.

Din punct de vedere al organizarii contabilitatii, cat si din punct de vedere al diviziunii muncii si al nivelului de dezvoltare al unor functii ale firmei, documentele sunt inregistrate in jurnale de inregistrare. Un Registru de Contabilitate se defineste pentru un set de inregistrari contabile omogene sau pentru a asigura responsabilitatea si confidentialitatea datelor (la nivel de utilizator).

Una sau mai multe inregistrari contabile simple sunt grupate pe tranzactii. O tranzactie este asimilata de obicei cu un document sau cu un set de documente care definesc un proces economico–financiar.

Urmatoarele registre sunt obligatorii: PR (se genereaza automat pe acest registru nota contabila de inchidere automata a veniturilor si a cheltuielilor), AMO (se genereaza automat pe acest registru nota contabila cu amortizarea), SAL (se genereaza automat pe acest registru nota contabila cu salariile), TVA (se genereaza automat pe acest registru nota contabila de inchidere TVA), DEC, RAC, RAU, RCG, RCI, RIN, ROD, RSA si XXX.

Actualizarea registrelor de contabilitate se realizeaza pe functiunea:

Financial (FI) → Definitii (FI–MD) → Registre de Contabilitate

  • Cod: se completeaza codul registrului (constituie cheia de identificare a jurnalului respectiv);

  • Denumire: se completeaza numele registrului de contabilitate.

  • Tip: poate lua una din valorile: OD (registru de tip operatiuni diverse), PR (registru inchidere venituri si cheltuieli), RCI (registru decontare cheltuieli indirecte), RCG (registru decontare cheltuieli generale), RAU (registru decontare cheltuieli auxiliare), DEC (registru decontari cheltuieli complexe), ROD (operatiuni diverse pt. contabilitatea de gestiune), IAS (reg. destinat inregistrarilor cf. standarde IAS), I29 (reg. destinat inregistrarilor cf. standarde IAS29), RAC (decontari cheltuieli auxiliare pe baza de comenzi), RIN (decontari cheltuieli pe baza de indicatori), RSA (decontari costul subactivitatii), PR1 (inchidere venituri/cheltuieli pt. contabilitatea IAS), PR2 (inchidere venituri/cheltuieli pt. contabilitatea IAS29);

  • Moneda: se completeaza cu o moneda, numai pentru registrele destinate tranzactiilor in monede diferite de moneda de baza, in scopul propunerii acesteia la inregistrarea tranzactiilor (recomandabil pentru extrasele de banca);

  • Business Unit: se completeaza BU numai pentru registrele destinate tranzactiilor cu BU–ul selectat;

  • Cod Consolidare: codul registrului in care va fi transformat registrul curent la consolidarea datelor firmei curente in firma mama. Se completeaza numai pentru firmele a caror activitate se preia intr–o firma conducatoare (cazul firmelor de tipul holdingurilor sau subordonate unui nivel superior, a caror activitate se consolideaza la nivelul firmei mame).

  • Stare: se selecteaza ACTIV sau BLOCAT (cand registrul nu mai este valabil);

  • Data Inceput si Data Sfarsit: reprezinta intervalul in care registrul este in perioada de activitate.